Η αναδιάταξη δυνάμεων στο Μέγαρο Μαξίμου, όχι μόνο οδήγησε στην αναβάθμιση δύο Υπουργών Επικρατείας (Βορίδη και Σκέρτσου) και έφερε τον τεχνοκράτη Ακαδημαϊκό Στέλιο Κουτνατζή, Επίκουρο Καθηγητή Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, στο γραφείο του προσωπάρχη, λίγα μέτρα από το γραφείο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά οδηγεί και σε αλλαγές στην εποπτεία της ΕΥΠ.
Από την Κυβέρνηση τονίζουν, πως μετά με την εσωτερική αναδιάταξη δυνάμεων που αποφάσισε ο Πρωθυπουργός, υπάρχουν καθαροί ρόλοι και ξεκάθαρες αρμοδιότητες σχετικά με το ποιος κάνει τι στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ μειώνεται και το Κυβερνητικό σχήμα, καθώς οι αρμοδιότητες μοιράζονται σε υπάρχοντες Υπουργούς και στελέχη της Κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες αλλαγές υπάρχουν και στις αρμοδιότητες που αφορούν στην εποπτεία της ΕΥΠ.
Πηγές από την Κυβέρνηση, αναφέρουν πως οι αρμοδιότητες για την ΕΥΠ πλέον «σπάνε», ο νέος Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Στέλιος Κουτνατζής θα χειρίζεται μόνο τα διοικητικά θέματα της Υπηρεσίας και ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος θα αναλάβει το νομοθετικό κομμάτι καθότι Υπουργός.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν και κάποιες σκέψεις σε επόμενο χρόνο, η εποπτεία της ΕΥΠ να περάσει ξανά στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, χωρίς κάτι να έχει αποφασιστεί προς αυτή την κατεύθυνση ιδίως μετά και τα σημερινά γεγονότα στο Α.Τ. Αγίων Αναργύρων που φάνηκε η αδυναμία του ΥΠΠΡΟΠΟ να αναλάβει άλλη μία ευαίσθητη Υπηρεσία υπό τον έλεγχό του. Και για να γίνει κάτι τέτοιο, θα απαιτηθεί και νέα νομοθετική ρύθμιση με την Αντιπολίτευση να καραδοκεί…
Υπενθυμίζεται πως πριν από ένα μήνα υπήρξε αλλαγή στην ηγεσία της ΕΥΠ. Ο Υποδιοικητής της Υπηρεσίας, Αντιστράτηγος (ΜΧ) ε.α. Γιώργος Κέλλης, αποχώρησε ύστερα από θητεία 13 μηνών. Στη θέση του τοποθετήθηκε ο πρώην Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Αντώνης Τζιτζής.
Κατά τα λοιπά ο Μάκης Βορίδης αναλαμβάνει επιπλέον τη ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας της Κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων (π.χ. του Υπουργικού Συμβουλίου) σε συνεργασία με τον Στέλιο Κουτνατζή ο οποίος καλείται να ισορροπεί μεταξύ Κυβέρνησης, Κοινοβουλευτικής Ομάδας, να απορροφά τους πιθανούς κραδασμούς και να φροντίζει να λειτουργεί εύρυθμα το κυβερνητικό σχήμα. Επιπλέον ο κ. Κουτνατζής θα πρέπει να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και να δώσει λύσεις σε φλέγοντα διοικητικά ζητήματα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που κληρονομήθηκαν από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ επί διοικήσεως Ι. Ρουμπάτη και που υπάρχει ο κίνδυνος να μεταφερθούν προς επίλυση ακόμα και στο ΕΔΔΑ και να καταστήσουν για ακόμα μία φορά την Ελλάδα υπόλογη στα Ευρωπαϊκά Όργανα… Σύμφωνα δε με πληροφορίες κάποιες μάλιστα από αυτές έχουν ήδη φθάσει στο ΕΔΔΑ προκαλώντας την έκπληξη του Δικαστηρίου… Δεν είναι δυνατόν σύμφωνα με την άποψη έγκυρων νομικών κύκλων ζητήματα που αφορούν θέματα υπαλλήλων της ευαίσθητης και ιδιαίτερης αυτής Υπηρεσίας να φθάνουν να συζητούνται στα ακροατήρια των εν Ελλάδι Δικαστηρίων αλλά ακόμη και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Αυτή την εποχή μάλιστα ανοιχτή είναι η υπόθεση της υποχρεωτικής μετάταξης υπαλλήλων της ΕΥΠ στο ΥΠΠΡΟΠΟ εκ των οποίων κάποιοι δικαιώθηκαν έπειτα από προσφυγή τους στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών αλλά ακόμα η Διοίκηση να συμμορφωθεί με την Απόφαση του Δικαστηρίου. Κάποιοι δε από τους διωχθέντες σκέφτονται μηνύσεις και αγωγές κατά παντός υπευθύνου (κυβερνώντων, διοικούντων και υπαλλήλων) που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν συμμετάσχει σε αυτές τις διώξεις… “Θα τους πάμε αίμα” δήλωσε εις εξ αυτών σε συνάντηση των διωχθέντων με νομικούς… Ο “Φ” είχε αναφερθεί σε αυτό το θέμα… Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ.
O Άκης Σκέρτσος αναλαμβάνει πλέον και την εποπτεία και τη ρύθμιση των Οργανισμών και των Φορέων που υπάγονται στον Πρωθυπουργό (π.χ. Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, Εθνική Επιτροπή για τα δικαιώματα του ανθρώπου, Εθνική Επιτροπή για Άτομα με Αναπηρία) και ο Θανάσης Κοντογεώργης την Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού.
Από την άλλη ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης αναλαμβάνει με τον κ. Κουτνατζή την επικοινωνία με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς και την επικοινωνία με το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή και την Κοινωνία των Πολιτών.
Το βιογραφικό του Στέλιου Κουτνατζή
Ο Στυλιανός-Ιωάννης Γ. Κουτνατζής έχει σπουδάσει νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Harvard. Εκπόνησε στο Τμήμα Νομικής του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βερολίνου τη Διδακτορική του Διατριβή, για την οποία του απονεμήθηκαν η διάκριση «summa cum laude» και το Βραβείο Ernst-Reuter.
Έχει διατελέσει υπότροφος της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών, του Ιδρύματος Ωνάση, του Προγράμματος Fulbright, καθώς και Landon Gammon Fellow της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard, όπου και έχει εργασθεί ως Επιστημονικός Συνεργάτης.
Είναι Επίκουρος Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και έχει διδάξει επίσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Είναι συνιδρυτής των δικηγορικών γραφείων MK legal, καθώς και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής και υπεύθυνος Επιστημονικής Γραμματείας του νομικού περιοδικού «Το Σύνταγμα».
Από το 2012 έως το 2015 διετέλεσε Νομικός Σύμβουλος του Υφυπουργού Οικονομικών.
Οι δημοσιεύσεις του, σε ελληνική, αγγλική και γερμανική γλώσσα, αναφέρονται ιδίως σε θέματα Συνταγματικού Δικαίου και Συνταγματικής Θεωρίας.