Ο χρόνος για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα. Λίγες μόνο ημέρες έμειναν για την μεγάλη γιορτή του αθλητισμού, που αυτή την φορά θα σκιασθεί από την αόρατη παρουσία του κορωνοϊού, της πανδημίας Covid-19 και την εξαιτίας αυτής μη παρουσία θεατών στις κερκίδες των σταδίων που θα διεξαχθούν οι αγώνες.
Από την άλλη υπάρχει ένα θέμα το οποίο η χώρα μας θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα, εάν δεν θέλει να μπει σε μπελάδες. Η διοργάνωση του Euro 2020 λίγες εβδομάδες πριν με την παρουσία της Βόρειας Μακεδονίας θα πρέπει να έχει δημιουργήσει πονοκεφάλους στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και στους αρμόδιους Υπουργούς της κυβέρνησης λόγω της προηγούμενης και ίσως αναμενόμενης εκ νέου συμπεριφοράς της χώρας αυτής
και των αθλητικών ομοσπονδιών της σε σχέση με το όνομα και τα σύμβολα, που θα εμφανισθούν η Ολυμπιακή Επιτροπή και οι αθλητές της στους Αγώνες.
μέρους της ελληνικής πλευράς ο Ζάεφ με μια αστεία και μάλλον παιδαριώδη ανάρτησή του στο twitter προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Το ερώτημα, που προκύπτει ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων είναι μήπως η Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας αυτής επαναλάβει τα ίδια τόσο με την ονομασία της, που παραμένει «Μακεδονική Ολυμπιακή Επιτροπή», όσο και με τα σύμβολα στις φόρμες και τις φανέλες
των αθλητών. Μάλιστα υπάρχουν ενδείξεις ότι η ιστορία του Euro θα επαναληφθεί και στην Ολυμπιάδα. Και ο λόγος είναι οι ασάφειες και αντιφάσεις της Συνθήκης των Πρεσπών, πίσω από τις οποίες όχι εντελώς αδικαιολόγητα κρύβονται οι Σκοπιανοί.
Όσο κι αν μας φαίνεται δικαιολογημένα παράλογος έως και σχιζοφρενικός ο ισχυρισμός των αθλητικών Ομοσπονδιών της Βόρειας Μακεδονίας είτε της Ποδοσφαιρικής είτε της Ολυμπιακής, ότι αυτές ως ιδιωτικού δικαίου οργανισμοί δεν δεσμεύονται από την Συμφωνία των Πρεσπών όσον αφορά την χρήση του όρου «Μακεδονία», «μακεδονικός» κ.τ.ό. και ότι η χρήση του κωδικού ΝΜ, NMK αφορά μόνο τις πινακίδες των αυτοκινήτων και ότι κατά τα άλλα ισχύουν οι κωδικοί ΜΚ, ΜΚD κατά την περίπτωση (ε) του άρθρου 1 παρ. 3 της Συμφωνίας, αυτό προκύπτει όντως από το ίδιο το γράμμα της Συμφωνίας και συγκεκριμένα από την περίπτωση (ζ) του άρθρου 1 παρ. 3. Πέραν του ότι, η Συμφωνία σε άλλο σημείο κάνει σαφή διάκριση μεταξύ της ονομασίας της χώρας (Βόρεια Μακεδονία) και της ιθαγένειας και γλώσσας (Μακεδονική).
από την τότε ελληνική κυβέρνηση και κυρώθηκε από την τότε πλειοψηφία στην Βουλή και μάλιστα και με την ψήφο του σημερινού Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού ο οποίος τότε ήταν Βουλευτής του κόμματος «Το Ποτάμι».
ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όσον αφορά την ονομασία της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και τα σύμβολα δέχθηκε τους ισχυρισμούς της άλλης πλευράς ακριβώς επικαλούμενη το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Μήπως και η ΔΟΕ ακολουθήσει την ίδια λογική της ΟΥΕΦΑ;
Εδώ λοιπόν δημιουργείται το μεγάλο ερώτημα για την ελληνική πλευρά και κυρίως για την ελληνική κυβέρνηση, το κόμμα το οποίο την στηρίζει είχε αντιταχθεί, για τους παραπάνω λόγους στην υπογραφή και κύρωση της Συμφωνίας. Είναι σωστό μεν ότι, η
Συμφωνία δεν μπορεί να καταγγελθεί μονομερώς μετά την κύρωσή της και κατά συνέπεια θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτήν.
Το σημερινό κυβερνών κόμμα όμως δεσμεύτηκε ότι, θα λειάνει τις όποιες αρνητικές συνέπειες από αυτήν στο μέτρο του δυνατού, χωρίς η χώρα μας να κατηγορηθεί ότι, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και να επαναληφθεί το δυσάρεστο προηγούμενο της καταδίκης μας από το Δικαστήριο Διεθνούς Δικαιοσύνης της Χάγης το 2011, ύστερα από προσφυγή της τότε ΠΓΔΜ κατά της χώρας μας, για παραβίαση της τότε Ενδιάμεσης Συμφωνίας.
Επιβάλλεται λοιπόν για την χώρα μας να χρησιμοποιήσει λελογισμένα την υπερέχουσα δύναμή της έναντι της Βόρειας Μακεδονίας, ούτως ώστε να πάψουν να υφίστανται οι παραπάνω σχιζοφρενικού χαρακτήρα προκλήσεις, που απάδουν κάθε εννοίας λογικής, να εμφανίζεται η χώρα στα διεθνή ποδοσφαιρικά forα ως Βόρεια Μακεδονία και οι Ομοσπονδίες της ως «μακεδονικές» και με σύμβολα που παραπέμπουν στην έννοια«μακεδονικός».
της Βόρειας Μακεδονίας ότι, η ύπαρξή τους και η πορεία τους προς την Ευρώπη εξαρτώνται εν πολλοίς από την χώρα μας. Τα παραπάνω παιχνίδια, τα οποία δυστυχώς επέτρεψε η τότε ελληνική κυβέρνηση να παίξουν με την αποδοχή των παραπάνω ανορθολογικών όρων, πρέπει κάποτε να τελειώσουν. Πολύ περισσότερο που υπάρχουν και άλλοι στην ΕΕ, που έχουν προβλήματα με τους Σκοπιανούς και δεν επιθυμούν την ένταξή τους σε αυτήν, εάν δεν σταματήσουν να αυτοαναγορεύονται ως «Μακεδόνες» και «μακεδονικό» έθνος με «μακεδονική» γλώσσα..