Μόνο ως αδιανόητη μπορεί να χαρακτηριστεί η γκάφα του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ανήμερα της επετείου των 49 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος!
Στο Δελτίο Τύπου που απεστάλη μαζικά σε χιλιάδες e-mail, το Γραφείο Τύπου της Πειραιώς καταλήγει με… συλλυπητήρια «στην οικογένεια και τους οικείους του», αφήνοντας με το στόμα ανοιχτό όσους διάβασαν το κείμενο.
«Σαράντα εννέα χρόνια μετά την ίδρυσή της από τον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή, η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί καθημερινά να μεγαλώνει» αναφέρει το ΔΤ για να συνεχίσει με αναφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη που όπως αναφέρει πηγαίνει τη χώρα μπροστά και εγγυάται «σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα ότι μπορεί να πετύχει τα όνειρά του, διεκδικώντας και κερδίζοντας όσα αξίζει». Και εκεί ακολουθούν τα… ειλικρινή συλλυπητήρια του κόμματος.
Δείτε την ανακοίνωση:
Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για γκάφα, ή αν κάποιος θέλησε να επισημάνει την κατάντια του κόμματος, ωστόσο μετά από λίγη ώρα, ακολούθησε ορθή επανάληψη, στην οποία είχε αφαιρεθεί η τελευταία πρόταση…
Το σίγουρο είναι ότι θα τρίζουν τα κόκκαλα του Εθνάρχη!
Όλη η αλήθεια για την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας το 1974
Μια βόλτα στο διαδίκτυο αναζητώντας την ημερομηνία ίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή θα μας οδηγήσει σε μια ημερομηνία: 4 Οκτωβρίου 1974. Επιμένει σε αυτό η Wikipedia, δεκάδες ιστότοποι, αλλά και το ίδιο το κόμμα που μοστράρει την ιδρυτική διακήρυξη με αυτή την ημερομηνία…
Μόνο που αλήθεια είναι λίγο διαφορετική, Απλά κανείς δεν την έψαξε.
Είναι Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας ολοκληρώνει το έργο της. Ο πρωθυπουργός Καραμανλής θέλει να προχωρήσει τον εκδημοκρατισμό της χώρας. Θέλει νομιμοποίηση από τον ίδιο το λαό. Άλλωστε τα κόμματα αρχίζουν να σχηματίζονται. Η Ένωση Κέντρου με τον Γεώργιο Μαύρο «μπολιάζεται» με τους αντιστασιακούς των «Νέων Δυνάμεων». Ο Ανδρέας Παπανδρέου έχει επιλέξει την αυτόνομη κάθοδο ιδρύοντας στις αρχές του μήνα το ΠΑΣΟΚ, ενώ η Αριστερά αποφασίζει να συμμετάσχει στις εκλογές Ενωμένη με τη σύμπραξη του ΚΚΕ, της ΕΔΑ και του ΚΚΕ εσωτερικού.
Οι εφημερίδες ασχολούνται με τις εκλογές, το δημοψήφισμα για τη μορφή του πολιτεύματος, αλλά και την τιμωρία των ανθρώπων που κατέλυσαν τη Δημοκρατία το 1967, τους βασανιστές και το Πολυτεχνείο. Η Κύπρος και τα όσα έγιναν με την ανατροπή του Μακαρίου για εθνικούς λόγους έχουν μετετεθεί για αργότερα.
Η εφημερίδα «Απογευματινή» έχει χαμηλά στην πρώτη της σελίδα την είδηση
Εκείνη τη μέρα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αναγγέλει τη δημιουργία του νέου κόμματος. Θέλει να κάνει άνοιγμα προς το κέντρο και θεωρεί ότι ο κύκλος της ΕΡΕ που ο ίδιος είχε ιδρύσει έχει κλείσει. Υπήρχε ένα ακόμα θέμα. Αρχηγός της ΕΡΕ ήταν ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος που δεν είχε ξεκαθαρίσει τη θέση του για το εάν μετάσχει στις επερχόμενες εκλογές. Τελικά εξελέγη ως ανεξάρτητος συνεργαζόμενος με τη ΝΔ στις εκλογές του 1977 και του 1981.
Οι Κυριακάτικες εφημερίδες προβάλλουν εντυπωσιακά την ίδρυση του νέου κόμματος και φιλοξενούν την ιδρυτική διακήρυξη.
Την ίδια μέρα αναγγέλεται και η δημιοργία της Ενωμένης Αριστεράς. Ο Ριζοσπάστης έχει πρώτο θέμα την είδηση, αλλά δεν αναφέρεται το νέο κόμμα. Ασχολείται με επικριτικό άρθρο στην πρώτη σελίδα την Τρίτη 1η Οκτωβρίου.
Αντίθετα η Αυγή της Κυριακής έχει αναφορά στο πρώτο της θέμα.
Την Δευτέρα οι απογευματινές εφημερίδες δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες.
Η «Απογευματινή» αναφέρεται στην ίδρυση του νέου κόμματος με μια μικρή καταχώρηση στα δεξιά της πρώτης σελίδας
Για την ιστορία αξίζει να πούmε ότι ο βασικός δημιουργός της ιδρυτικής διακήρυξης του νέου κόμματος ήταν ο Κωνσταντίνος Τσάτσος στο αρχείο του οποίου βρέθηκαν πλήθος σημειωμάτων προς τον Καραμανλή για της βασικές αρχές που έπρεπε να διέπουν τον νέο πολιτικό σχηματισμό.