Σε νέο κύμα διαμαρτυρίας προσανατολίζονται οι αγρότες στη Γερμανία, καθώς η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Με την πλάτη στον τοίχο ο εύθραυστος συνασπισμός Σολτς
Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας αρνήθηκε να υποχωρήσει στην πολιτική του αναμέτρηση με τους αγρότες που διαμαρτύρονται, αποφασίζοντας αργά την Πέμπτη (18/1) να εμμείνει στα σχέδιά της για περικοπή των αγροτικών επιδοτήσεων, ανοίγοντας τις πύλες σε μια άνευ προηγουμένου «έκρηξη» νέων διαδηλώσεων.
Οι αγρότες στη Γερμανία διαμαρτύρονται εδώ και εβδομάδες ενάντια στις προγραμματισμένες περικοπές των επιδοτήσεων από την κυβέρνηση, λέγοντας ότι η κίνηση αυτή θα μεγεθύνει τα οικονομικά τους προβλήματα. Το κίνημα διαμαρτυρίας έχει αποκλείσει αρκετούς αυτοκινητόδρομους και κέντρα πόλεων τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με αποκορύφωμα τη συγκέντρωση 30.000 αγροτών και 5.000 τρακτέρ στο Βερολίνο τη Δευτέρα.
Εν όψει της απόφασης των κομμάτων του συνασπισμού, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών, Χοακίμ Ρούκβιεντ προειδοποίησε ήδη για άνευ προηγουμένου διαμαρτυρίες εάν η κυβέρνηση δεν αντιστρέψει την πορεία της. «Οι διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων ήταν ένας προειδοποιητικό σήμα. Εάν δεν αλλάξει τίποτα, θα ακολουθήσει μια έκρηξη», δήλωσε. Τώρα αυτή η έκρηξη φαίνεται αναπόφευκτη.
Αργά την Πέμπτη, το σχέδιο της κυβέρνησης για σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων στα γεωργικά καύσιμα –το κύριο σημείο αντιπαράθεσης για τους αγρότες– εγκρίθηκε από την κοινοβουλευτική επιτροπή προϋπολογισμού. Ενώ η Bundestag πρέπει να εγκρίνει και επίσημα τον προϋπολογισμό στις αρχές Φεβρουαρίου, η διαδικασία θεωρείται τυπική.
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, η γερμανική κυβέρνηση χρειάστηκε να κάνει περικοπές για να καλύψει ένα κενό 17 δισεκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό, αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο κήρυξε τον προτεινόμενο προϋπολογισμό αντισυνταγματικό. Για να «ψαλιδίσει» δαπάνες, η κυβέρνηση αποφάσισε, μεταξύ άλλων, να καταργήσει σταδιακά τις επιδοτήσεις για τους αγρότες.
Αφού οι αγρότες βγήκαν στους δρόμους μετά την ανακοίνωση, η κυβέρνηση υπαναχώρησε στις αρχές Ιανουαρίου, ανατρέποντας ορισμένες περικοπές επιδοτήσεων για να ελαφρύνει το βάρος των αγροτών. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν αρκετό για τους αγρότες, οι οποίοι ζήτησαν από την κυβέρνηση να ανατρέψει πλήρως τα σχέδιά της.
Ενώ διεξάγονταν οι τελικές διαπραγματεύσεις εντός της κυβέρνησης, ο Ρούκβιεντ διευκρίνισε ότι ο μόνος τρόπος για να αποτραπούν περαιτέρω διαμαρτυρίες ήταν η απόσυρση των προτεινόμενων περικοπών των επιδοτήσεων. «Όλα όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής έχουν αυξήσει περαιτέρω την οργή των αγροτών αντί να την κατευνάσουν. […] Μόνο αυτοί [η ομοσπονδιακή κυβέρνηση] μπορούν να αποτρέψουν πιο εκτεταμένες διαμαρτυρίες αγροτών».
Ο ομοσπονδιακός υπουργός Γεωργίας Τζεμ Οζντεμίρ (Πράσινοι) προσπάθησε να κατευνάσει τις εντάσεις ενόψει της απόφασης της κυβέρνησης, εισάγοντας εκ νέου την ιδέα μιας εισφοράς για τη στήριξη των αγροτών στις προσπάθειές τους να προστατεύσουν το κλίμα, τη φύση και τα ζώα. «Μπορούμε όλοι μαζί να εργαστούμε εποικοδομητικά για να διασφαλίσουμε ότι η γερμανική γεωργία οδεύει προς το μέλλον», δήλωσε.
Σε μια συνεδρίαση της Bundestag, το κυβερνών SPD, οι Πράσινοι και το φιλελεύθερο FDP υπέβαλαν πιθανές προτάσεις για την ελάφρυνση του γραφειοκρατικού φόρτου των αγροτών και την ασφάλεια του οικονομικού σχεδιασμού τους. Οι αναλυτές ωστόσο θεωρούν οτι αυτό είναι απίθανο να αποτρέψει περαιτέρω διαμαρτυρίες, καθώς οι επιδοτήσεις καυσίμων για τους αγρότες παραμένουν το βασικό ζήτημα.