Στην κρίσιμη συνάντηση στο Κυπριακο Προεδρικό μέγαρο , πριν από ωρες , μπήκαν οι ουσιαστικές βάσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου .
Οι δημόσιες δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης αποτυπώνουν και το κλίμα το οποίο επικράτησε στη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών. Στη συνάντηση έγινε πράγματι μία συζήτηση επί της ουσίας, γεγονός που κράτησε την ελληνική αποστολή στη Λευκωσία περισσότερο απ’ ό,τι αρχικά είχε προγραμματιστεί.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, επέλεξε θετικό τόνο και χαρακτήρισε τη συζήτηση εποικοδομητική και πολύ καλή την απόφαση για τη διεξαγωγή της σύσκεψης.
Εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση και ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, για να προσθέσει ότι η προσπάθεια για την οριστική ολοκλήρωση του έργου συνεχίζεται .
Η Κύπρος ζητεί πρόσθετες διαβεβαιώσεις ότι το έργο δεν θα ξεπεράσει τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό και ότι δεν θα υπάρξει υπέρμετρη επιβάρυνση του Κύπριου καταναλωτή εξαιτίας μιας υπέρβασης στον προϋπολογισμό του έργου ή σε περίπτωση που εκδηλωθεί ο γεωπολιτικός κίνδυνος που συνοδεύει το έργο, δηλαδή μία παρέμβαση της Τουρκίας, που θα οδηγούσε σε διακοπή των εργασιών.
Από την Ελληνική πλευρά , κυβέρνηση και ΑΔΜΗΕ έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι πρέπει να γίνει. Η συμφωνία με την κυπριακή κυβέρνηση αποτελεί για την Αθήνα τη βάση για την υλοποίηση της διασύνδεσης. Αυτό προκύπτει και από την τοποθέτηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο οποίος είπε ότι το έργο θα κατασκευαστεί αν καταστεί βιώσιμο, διατύπωση που δείχνει προς την πλευρά της Λευκωσίας.
«Αν εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του έργου, το έργο θα γίνει και οι όποιοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα ξεπεραστούν», είχε πει ο κ. Μητσοτάκης. Κατά την οπτική της ελληνικής κυβέρνησης δεν αμφισβητείται η χρησιμότητα του έργου, η σχέση κόστους-οφέλους για την Κύπρο είναι θετική. Η οικονομική βιωσιμότητα περνά μέσα από την ύπαρξη εσόδου υπέρ του έργου κατά τη φάση της κατασκευής. Πριν μία εβδομάδα η κυπριακή κυβέρνηση είχε συμφωνήσει να αποδώσει 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο μέσω του Ταμείου Ρύπων και πρόσθετα να αυξηθεί η εγγυημένη απόδοση των επενδυτών (WACC) του έργου στο 8,3% για 17 χρόνια.
Τις τελευταίες ημέρες ακούγονται πολλά, που ενδεχομένως να είναι και μιντιακες παρεμβάσεις σε ΜΜΕ του εξωτερικού από την πλευρά της Τουρκίας.
Για όλα τα παραπάνω ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης ήταν ξεκάθαρος , «Δεν θεωρούμε ότι υφίσταται κίνδυνος για τη ματαίωση του έργου», σημείωσε, , αναφερόμενος στο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα, μετά και τις διαβουλεύσεις για το έργο στη Λευκωσία. «Η Ελλάδα είναι σαφέστατα της άποψης ότι το έργο θα συνεχιστεί κανονικά», τόνισε και πρόσθεσε πως η χώρα μας περιβάλει με απόλυτη εμπιστοσύνη αυτό το έργο. Άλλωστε ελληνική είναι η εταιρεία που το έχει αναλάβει.
Επεσήμανε, δε, πως το πρόγραμμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου είναι ένα έργο κοινού ενδιαφέροντος για την ΕΕ, έχει περιβληθεί με τον μανδύα της ΕΕ, η οποία και χρηματοδοτεί ένα μέρος του. Το έργο, όπως υπενθύμισε, είναι εξαιρετικά σημαντικό, ιδίως για την Κύπρο, γιατί αίρει την ενεργειακή απομόνωσή της.
Ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι το καλώδιο θα περνά μέσα από χωρικά ύδατα Ελλάδας και Κύπρου και μέσα σε διεθνή ύδατα ελληνικής ΑΟΖ. Ερωτηθείς για τα γεγονότα της Κάσου, απάντησε ότι όταν υπήρχε προγραμματισμός για να βγει στην ελληνική ΑΟΖ, «η Τουρκία, η οποία επικαλείται αξιώσεις που προκύπτουν από το παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο, έστειλε πολεμικά πλοία που βρίσκονταν σε απόσταση και επιτηρούσαν την κατάσταση».
«Σε 24 ώρες είχαμε την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων, δεν αναγνωρίστηκε καμία των τουρκικών αξιώσεων, δεν υπήρξε καμία αναγνώρισή τους. Δεν δόθηκε καμία άδεια από την Τουρκία ούτε θα μπορούσε να ζητηθεί από την ελληνική πλευρά», σημείωσε. Άλλωστε, όπως πρόσθεσε, η ίδια η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση ότι η έρευνα ολοκληρώθηκε απολύτως, 100% με βάση τον προγραμματισμό που έχει τεθεί.
«Η απόλυτη στρέβλωση που γίνεται είναι ότι δήθεν αναγνωρίσαμε αξιώσεις, ψευδές. Δήθεν υπήρξε κρίση, και αυτό ψευδές. Δήθεν δεν ολοκληρώθηκε η έρευνα, και αυτό ψευδές», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Η έρευνα διεξάγεται κανονικά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, δεν υπήρξε καμία υπαναχώρηση και βοηθάει προφανώς και το γεγονός ότι έχουμε διαύλους επικοινωνίας».
Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «η πόντιση καλωδίων προστατεύεται απολύτως, αυτού του τύπου η ηλεκτρική καλωδίωση είναι αναγκαία ώστε να παρέχονται ουσιαστικές υπηρεσίες στους πολίτες. Είναι απολύτως προστατευμένη από το διεθνές δίκαιο».
ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΗΠΑ
Η Πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο, Τζούλι Φίσερ, επανέλαβε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την Κύπρο.
H Πρέσβειρα ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, και απάντησε κάθετα , «Νομίζω ότι έχουμε καταστήσει σαφές τις απόψεις μας σχετικά με τον Great Sea Interconnector και τη σημασία του τερματισμού της απομόνωσης της Κύπρου όσον αφορά τον εφοδιασμό της με ηλεκτρική ενέργεια και ότι αυτό το βλέπουμε ως μια σημαντική ευκαιρία για την Κύπρο», κατέληξε η κ. Φίσερ.