Ανεπαρκή χαρακτηρίζει την αντίδρασή της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ένα ψήφισμα κόλαφο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε ό,τι αφορά τα λογισμικά παρακολούθησης, ενώ ζητά να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα επιβολής της νομοθεσίας. Υπενθυμίζεται ότι μπούμερανγκ σε βάρος της ελευθερίας του Τύπου μπορεί να γίνει προτεινόμενος νόμος της ΕΕ που υποτίθεται ότι στοχεύει να σταματήσουν οι Κυβερνήσεις να παραβιάζουν τηλέφωνα δημοσιογράφων και να προστατεύσει την ανεξαρτησία και τον πλουραλισμό.
Συγκεκριμένα, με 425 ψήφους υπέρ, 108 κατά και 23 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με την έλλειψη νομοθετικής συνέχειας στις προτάσεις του, τις οποίες συνέταξαν οι ευρωβουλευτές μετά την ολοκλήρωση του έργου της εξεταστικής επιτροπής και αφορούν στη χρήση του Pegasus και άλλων λογισμικών παρακολούθησης.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «παρά το γεγονός ότι το ΕΚ έχει ζητήσει ορισμένες νομοθετικές αλλαγές για την αντιμετώπιση της κατάχρησης λογισμικών κατασκοπείας στην Ευρώπη από τον Ιούνιο του 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ακόμη παρουσιάσει σχέδιο για το πώς προτίθεται να αντιδράσει στις απειλές αυτές για τους ανθρώπους και τη δημοκρατία».
Παράλληλα, καλεί την Επιτροπή να σεβαστεί τη σχετική διοργανική συμφωνία, και ζητά να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα επιβολής της νομοθεσίας.
Όπως αναφέρεται στη σύσταση που εγκρίθηκε από τους Ευρωβουλευτές, η Επιτροπή θα πρέπει επίσης να αξιολογήσει έως το τέλος Νοεμβρίου κατά πόσον η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Ισπανία πληρούν τις προϋποθέσεις για τη συνέχιση της χρήσης λογισμικού Κατασκοπείας.
Μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στις νέες περιπτώσεις κατάχρησης λογισμικού Κατασκοπείας στην Ευρώπη μετά την έγκριση των τελικών τους συστάσεων, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν επαρκεί για την πρόληψη της κατάχρησης λογισμικού Κατασκοπείας. Σημειώνουν ότι το λογισμικό Pegasus έχει χρησιμοποιηθεί κατά της εξόριστης στη Γερμανία δημοσιογράφου Galina Timchenko και ότι οι ίδιοι οι Ευρωβουλευτές έχουν στοχοποιηθεί.
Αναφερόμενοι στις πρόσφατες εξελίξεις στις έρευνες στα κράτη μέλη, οι Ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι στην Ελλάδα δύο αξιωματούχοι της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις και ότι η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών αντιμετώπισε αιφνίδιες αλλαγές στο πλαίσιο της σχετικής έρευνάς της, αλλά και ότι οι φάκελοι διαβιβάστηκαν σε άλλον Εισαγγελέα. Στην Πολωνία, η εθνική εξεταστική επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι άνθρωποι στοχοποιήθηκαν με κατασκοπευτικό λογισμικό για πολιτικούς λόγους, ενώ στην Ισπανία η έρευνα ανεστάλη προσωρινά λόγω έλλειψης συνεργασίας από τις ισραηλινές Αρχές.
Η PEGA ζητά από την Κομισιόν να μπει φρένο στα λογισμικά υποκλοπών – παρακολούθησης
Να αναλάβει επιτέλους νομοθετική και κάθε άλλη δυνατή δράση για να μπει φρένο στα λογισμικά παρακολούθησης ζήτησε από την Κομισιόν για άλλη μία φορά η Eπιτροπή PEGA με το ψήφισμα που κατέθεσε να συζητούνταν μέχρι αργά το βράδυ στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
H PEGA διαπιστώνει ότι παρά τις συστάσεις της προς την Επιτροπή, ήδη από τις 15 Ιουνίου, να καταθέσει νομοθετικές προτάσεις για τον περιορισμό της χρήσης λογισμικών παρακολούθησης, όπως το Pegasus, το Predator και άλλα παρόμοια συστήματα παρακολούθησης, καμία τέτοια ενέργεια δεν έχει γίνει από την πλευρά της Κομισιόν. Ούτε όμως έχει δοθεί κάποια επίσημη απάντηση στα ερωτήματα της PEGA.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην περίπτωση της χώρας μας και συγκεκριμένα για το ότι, ενώ η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχουν αναγνωρίσει 92 στόχους του Predator, έγιναν ξαφνικές αλλαγές στη σύνθεση της ΑΔΑΕ και ο φάκελος της υπόθεσης μεταφέρθηκε σε άλλον Εισαγγελέα.
Η PEGA αναφέρεται συγκεκριμένα σε αρκετές περιπτώσεις παρακολουθήσεων με ευρωπαϊκής προέλευσης λογισμικό και στοχοποίηση στελεχών του ΕΚ και της ίδιας της Επιτροπής. Γίνεται, επίσης, αναφορά στη χρήση του κακόβουλου λογισμικού στην Ισπανία, τη Γερμανία, την Αίγυπτο και άλλες αφρικανικές χώρες, την ώρα που διεξάγονται έρευνες στην Ιρλανδία και την Πολωνία, όπως και την εξαγωγή του στην Αίγυπτο, το Βιετνάμ και τη Μαδαγασκάρη με το πράσινο, τότε, φως των γαλλικών αρχών. Μάλιστα, στις 18 Ιουλίου το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έβαλε στη «μαύρη λίστα» τα παραρτήματα της εταιρείας Intellexa σε Ελλάδα και Ιρλανδία και εκείνα της Cytrox σε Βόρεια Μακεδονία και Ιρλανδία, στο πλαίσιο της προσπάθειας καταπολέμησης της εξαγωγής και κυκλοφορίας παράνομου λογισμικού spyware σε παγκόσμια κλίμακα.
Όλα τα παραπάνω συνηγορούν, σύμφωνα με την PEGA, στο ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο στα κράτη και σε επίπεδο Ε.Ε. δεν είναι επαρκές ενάντια στην κακόβουλη χρήση τέτοιων λογισμικών παρακολούθησης και ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει έως τις 30 Νοεμβρίου το κατά πόσο έχουν εκπληρώσει τις συστάσεις της PEGA που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι.
► Ακολουθεί η παρέμβαση του Ευρωβουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΠΣ / The Left, μέλους της Επιτροπής Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE), Κώστα Αρβανίτη στην Ολομέλεια του ΕΚ, στη συζήτηση για την αποτυχία ανάληψης από την Κομισιόν νομοθετικών πρωτοβουλιών για το ζήτημα των λογισμικών παρακολούθησης.
Παρέμβαση Κώστα Αρβανίτη: “Στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων η Κομισιόν γίνεται μέρος του προβλήματος”
“Όταν ένας αριστερός συμφωνεί απόλυτα με τον κ. Lenaers που είναι από το EPP δεν καταλαβαίνετε ότι κάπου υπάρχει μια αλήθεια; Ότι τα μέλη της Επιτροπής PEGA δούλεψαν πάρα πολύ σοβαρά, όλοι οι συνάδελφοι του δημοκρατικού τόξου, και είναι δυσαρεστημένοι από τη δουλειά σας;
Κι εδώ, στη δικιά μου χώρα θέλω να σας πω ότι πριν από έναν μήνα δόθηκε παραγγελία από δικαστική έρευνα κατά δύο μελών της ολομέλειας της ΑΔΑΕ, της κ. Αικατερίνης Παπανικολάου και του Στέφανου Γκρίτζαλη, από τον τέως Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ισίδωρου Ντογιάκου.
Πρέπει να τονιστεί ότι αυτή η έρευνα αφορά στην άσκηση των καθηκόντων τους ως μέλη της Αρχής.Τι θα τους πούμε δηλαδή εμείς; Ότι εδώ πήραμε μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. η Επιτροπή ολιγωρεί, κλείνει το μάτι σε διάφορα κράτη-μέλη, σε κυβερνήσεις που σπεύδουν να τροποποιούν νόμους να βάζουν στο στόχαστρο θεσμικά κεκτημένα, προσπαθούν να συγκαλύψουν τα σκάνδαλα με αθέμιτες πιέσεις και διευκολύνουν την εξαγωγή παράνομων λογισμικών;
Εδώ υπάρχει μια συνυπαιτιότητα, ιδίως εκ μέρους της Επιτροπής. Δηλαδή γίνεστε μέρος του προβλήματος”.