Το ψαλίδι στην ανάπτυξη και η πρόβλεψη για εκτίναξη του μέσου πληθωρισμού της χρονιάς σε πενταπλάσια επίπεδα απ’ ό,τι το ίδιο προέβλεπε τον Απρίλιο δίνουν τον τόνο στην τριμηνιαία έκθεση για την ελληνική οικονομία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΕΒΕ) που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα.
Η έκθεση αναθεωρεί τις προηγούμενες προβλέψεις επί τα χείρω, ενσωματώνοντας τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων της Δύσης στη Ρωσία, διατηρεί όμως και ένα βαθμό αισιοδοξίας καθώς προβλέπει:
Μείωση της ανάπτυξης στο 3,5% με 4%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 4,5- 5%. Κατά τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ η ελληνική οικονομία θα επιδείξει αντοχή στην ενεργειακή κρίση, εμφανίζοντας υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές λόγω της υψηλής εξάρτησής της από τον τουρισμό – πλήττεται λιγότερο από την ενεργειακή κρίση. Επιπλέον, σημαντική αναμένεται να είναι και η συμβολή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Γι’ αυτό το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι ο τουρισμός θα συμβάλει στην αύξηση των εξαγωγών κατά 12-14% και το Ταμείο Ανάκαμψης στην αύξηση των επενδύσεων κατά 13-15%.
Εκρηκτική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τον μέσο πληθωρισμό της χρονιάς, που πλέον τοποθετείται στο 9-9,6% αντί προηγούμενης εκτίμησης για 1,5-1,8%.