Μόνον με άδεια του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) θα συμμετέχουν οι δικηγόροι σύμφωνα με το πλαίσιο αποχής σε Δίκες συμφερόντων του Δημοσίου – ΝΠΔΔ – ΝΠΙΔ ευρύτερου δημόσιου τομέα, ως αντίδραση στο προωθούμενο φορολογικό νομοσχέδιο.
Αυτό προβλέπει ανακοίνωση του ΔΣΑ την ώρα που πραγματοποιείται συνάντηση με άλλους επιστημονικούς φορείς για να συντονίσουν τη δράση τους έναντι των διατάξεων για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, με το Υπουργείο Δικαιοσύνης να φέρεται να εξετάζει κάποια από τα αιτήματά τους όπως τα θέματα της υποχρεωτικής παράστασης στα συμβόλαια και της αύξησης στα ποσά γραμματίων.
Στην συνάντηση, που πραγματοποιείται στα γραφεία του ΔΣΑ είχαν δηλώσει ότι θα πάρουν μέρος με εκπροσώπους τους, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠIΣ), η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), η Ένωση Συμβολαιογράφων Ελλάδας, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών , η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕE), το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος και η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος.
Δίκες συμφερόντων του Δημοσίου: Τι προβλέπει η ανακοίνωση του ΔΣΑ
Στην ανακοίνωση του ΔΣΑ για το πλαίσιο αποχής αναφέρεται πως σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. στις 7 Νοεμβρίου 2023:
«Απέχουμε από τις πάσης φύσεως δίκες καθώς και όλες τις διαδικαστικές πράξεις και διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, στις οποίες διάδικος (αιτών, ανακόπτων, ενάγων, εκκαλών, αναιρεσείων κλπ) είναι το Ελληνικό Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ ή και τα ΝΠΙΔ του ευρύτερου δημόσιου τομέα όπως αυτός καθορίζεται στους Ν. 4270/2014 και 2190/1994 (εκτός ΟΤΑ, Ανεξάρτητων Αρχών).
Ο πληρεξούσιος δικηγόρος του φορέα κατά τα ανωτέρω απέχει υποχρεωτικά και δύναται να διενεργεί δίκες ή και άλλες διαδικαστικές πράξεις μόνον κατόπιν άδειας από τον ΔΣΑ και για τις περιπτώσεις εκείνες που περιλαμβάνονται στο γενικό πλαίσιο χορήγησης αδειών σε αποχές.
Δεν απέχουμε από τις πάσης φύσεως διαδικαστικές πράξεις και τις πάσης φύσεως δίκες στις οποίες εναγόμενο, καθ’ ου, εφεσίβλητο, αναιρεσίβλητο κλπ είναι το Ελληνικό Δημόσιο ή και τα ΝΠΔΔ ή και τα ΝΠΙΔ του Ν. 4270/2014 και 2190/1994 (εκτός ΟΤΑ, Ανεξάρτητων Αρχών).
Ωστόσο, ο πληρεξούσιος δικηγόρος του αντιδίκου του φορέα κατά τα ανωτέρω μπορεί να επικαλεστεί την αποχή σε περίπτωση που κρίνει ότι η αναβολή συζήτησης της υπόθεσης είναι προς το συμφέρον του εντολέα του.
Σε τέτοια περίπτωση δεν απαιτείται η λήψη αδείας από τον ΔΣΑ.
Επίσης στο πλαίσιο της αποχής υπάγονται και οι δίκες για χρέη προς Δημόσιο (ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ κοκ) για τα οποία έχει υποβληθεί μήνυση από τους άνω φορείς ανεξαρτήτως της παράστασης του δικαιούχου φορέα ως πολιτική αγωγή στη δίκη».
Η απόφαση για αποχή του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κατά του φορολογικού νομοσχεδίου
«Η Κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι οι δικηγόροι είναι η μόνη κατηγορία ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων που προκαταβάλει φόρο, ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ για την αμοιβή τους, μέσω των γραμματίων προείσπραξης» δηλώνει μεταξύ άλλων ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά (ΔΣΠ), ο οποίος αποφάσισε να προχωρήσει σε «γενική προειδοποιητική αποχή των μελών του από όλες τις δίκες την Πέμπτη 9/11 και Παρασκευή 10/11/2023», ενώ προαναγγέλλει κλιμάκωση των κινητοποιήσεών του μετά τις αποφάσεις της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά σε έκτακτη συνεδρίασή του στις 7.11.2023 με θέμα τα εξαγγελθέντα φορολογικά μέτρα της Κυβέρνησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αφού ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του Συλλόγου για τις συναντήσεις της Αντιπροσωπείας της Ολομέλειας με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Θεοχάρη, και εκπροσώπους κοινοβουλευτικών κομμάτων, εξέδωσε την ακόλουθη απόφαση:
1.- Η φορολόγηση με βάση τεκμαρτό εισόδημα, για εισόδημα δηλαδή που δεν έχει αποκτηθεί, δεν καταπολεμά την φοροδιαφυγή αλλά οδηγεί σε επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και σε αφανισμό δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας.
2.- Η επίκληση ότι τα τεκμήρια είναι μαχητά, δεν λαμβάνει υπόψη την εμπειρία του παρελθόντος, καθώς οι όποιες προσπάθειες αμφισβήτησης έχουν αποδειχθεί ατελέσφορες. Όπως, επίσης, οικονομικά και νομικά εσφαλμένη είναι και η προσπάθεια ταύτισης των ελεύθερων επαγγελματιών με τους μισθωτούς, δεδομένου ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι διαφορετική κατηγορία εργαζομένων από αυτή των μισθωτών, ούτε αφορολόγητο εισόδημα έχουν ούτε τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές των μισθωτών. Περαιτέρω δε, χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, όχι ο καθαρός φορολογητέος μισθός του μισθωτού αλλά ο μικτός μισθός, συνυπολογιζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών, πολλαπλασιαζόμενος αδικαιολόγητα επί 14, παρότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν λαμβάνουν δώρα και επιδόματα εορτών και αδείας.
3.- Η Κυβέρνηση δείχνει ότι αγνοεί την πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων και μάλιστα μετά από τη δεκαετή μνημονιακή περίοδο, την υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας, την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των τιμών και του πληθωρισμού. Σήμερα, η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων αδυνατεί να ανταποκριθεί σε βασικές υποχρεώσεις, κάτι που αποδεικνύεται αναμφισβήτητα και από τα στοιχεία των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών και τον αριθμό όσων έχουν υπαχθεί στις 120 δόσεις, στοιχεία που είναι γνωστά στην Κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, το 33% περίπου των δικηγόρων βρίσκονται σε ρύθμιση οφειλών, ενώ ιδιαίτερα μεγάλος είναι και ο αριθμός των δικηγόρων που έχουν οφειλές εκτός ρύθμισης.
4.- Εάν η Κυβέρνηση ήθελε πράγματι να πατάξει την φοροδιαφυγή θα έβαζε στο κέντρο του ενδιαφέροντός της τα μεγάλα εισοδήματα και συμφέροντα, τα οποία όμως δεν αγγίζει, ευρισκόμενη προφανώς σε μία διαρκή αλληλεπίδραση μαζί τους. Τα φορολογικά έσοδα δεν αυξάνονται λυσιτελώς με την φορολόγηση των εισοδημάτων των 10.000 ευρώ αλλά εκείνων των εκατοντάδων χιλιάδων και εκατομμυρίων ευρώ.
5.- Η Κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι οι δικηγόροι είναι η μόνη κατηγορία ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων που προκαταβάλει φόρο, ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ για την αμοιβή τους, μέσω των γραμματίων προείσπραξης.
6.- Για εμάς, τους δικηγόρους, είναι πρωτίστως ζήτημα αξιοπρέπειας. Και ως εκ τούτου, ζήτημα αδιαπραγμάτευτο. Διότι χωρίς αξιοπρεπείς δικηγόρους, συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης, δεν υφίσταται ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και αποτελεσματική άσκηση του δικαιώματος δικαστικής προστασίας των πολιτών.
Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά αποφασίζει, εκφράζοντας την αντίθεσή του στα εξαγγελθέντα φορολογικά μέτρα:
(α) γενική προειδοποιητική αποχή των μελών του από όλες τις δίκες την Πέμπτη 9/11 και Παρασκευή 10/11/2023, σύμφωνα με το κατωτέρω πλαίσιο,
(β) την σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, η οποία θα ανακοινωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα,
(γ) κινητοποιήσεις, στο πλαίσιο της απόφασης της Συντονιστικής, με τους λοιπούς φορείς των ελευθέρων επαγγελματιών,
(δ) την ανάληψη επιστημονικών δράσεων για την ανάδειξη των σχετικών νομικών και ειδικότερα συνταγματικών ζητημάτων που εγείρονται και
(ε) τη δημοσιοποίηση των θέσεων του δικηγορικού σώματος με κάθε πρόσφορο τρόπο σε τοπικό και πανελλήνιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης συνέντευξης τύπου.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά επιφυλάσσεται για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών του μετά τις αποφάσεις της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας που συγκαλείται εκτάκτως το Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2023.