Η κεντροαριστερά στην Ελλάδα βαδίζει σε αχαρτογράφητα νερά, με τα δυο πρόσωπα στον χώρο της αντιπολίτευσης, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη, να δίνουν την απόλυτη μάχη για την πρωτοκαθεδρία.
Ο Αλέξης Τσίπρας, λίγες μέρες πριν από την ομιλία του στο συνέδριο του «Economist» στη Θεσσαλονίκη , ετοιμάζεται να καπελώσει τον πολιτικό ανταγωνισμό και να βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων.
Η απόφαση του να παραχωρήσει αυτή την ομιλία στο πλαίσιο ενός διεθνούς συνεδρίου δεν είναι καθόλου τυχαία. Στην ουσία, πρόκειται για μια στρατηγική κίνηση που έχει σχεδιαστεί με σκοπό να «καπελώσει» την παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη στη Διεθνή Έκθεση. Το γεγονός ότι τα δυο πρόσωπα θα εμφανιστούν σχεδόν ταυτόχρονα στη Θεσσαλονίκη, με τον καθένα να προσπαθεί να κερδίσει το κοινό και τις εντυπώσεις, καθιστά αυτή τη μάχη χαρακωμάτων, ακόμα πιο κρίσιμη.
Η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού έρχεται σε μια στιγμή που η πολιτική του πορεία βρίσκεται σε μια κομβική καμπή. Η «πολιτική χρεοκοπία» του ΣΥΡΙΖΑ έχει δημιουργήσει έναν αέρα αμφισβήτησης , με τον ίδιο να προσπαθεί να πρωταγωνιστήσει εκ νέου στην ηγεσία της αντιπολίτευσης στην κεντροαριστερά .
Ο Α. Τσίπρας έχει συνειδητοποιήσει ότι για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και να καταστεί ξανά ηγέτης του χώρου , πρέπει να αλλάξει την ατζέντα και να αυξήσει τις προσδοκίες του κόσμου ότι αποτελεί τον μόνο αξιόπιστο παράγοντα που μπορεί να αμφισβητήσει την παντοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας.
Η ομιλία του στο συνέδριο του «Economist» είναι μία από τις πρώτες μεγάλες ευκαιρίες για να αποδείξει ότι ο νέος πολιτικος του φορέας – οποτε και αν γίνει – θα είναι έτοιμος να επανέλθει δυναμικά στην πολιτική σκηνή και να παίξει ρόλο στην αναδιαμόρφωση της χώρας.
Το γεγονός ότι η ΔΕΘ είναι το κεντρικό πολιτικό γεγονός του Σεπτεμβρίου, ενώ το συνέδριο του «Economist» έχει διεθνή χαρακτήρα και γίνεται την παραμονή της ΔΕΘ , προσφέρει στον Α. Τσίπρα την ευκαιρία να παρουσιάσει τον εαυτό του ξανά ως ηγέτη με διεθνείς διασυνδέσεις. Η ομιλία του στο διεθνές φόρουμ θα του επιτρέψει να απευθυνθεί σε κοινό που δεν περιορίζεται μόνο στην ελληνική πολιτική σκηνή, αλλά και σε διεθνείς πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες.
Ο κ. Τσίπρας θα είναι κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης και θα είναι και εκείνος που θα κλείσει τη διημερίδα σε μια συζήτηση με βασικό ερώτημα από την πλευρά των διοργανωτών αν η Ελλάδα έχει μάθει από τα λάθη του παρελθόντος.
Η στρατηγική αυτή έχει σαφή στόχο: να «κλέψει» την παράσταση από τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος θα πραγματοποιήσει την ομιλία του στη ΔΕΘ μετα από λίγες ημέρες .
Με τον Ν. Ανδρουλάκη να προσπαθεί να επιβληθεί ως ηγέτης της προοδευτικής αντιπολίτευσης ως εκ του ρόλου του –δεύτερο κόμμα στην βουλή- , ο Α.Τσίπρας δεν θέλει να αφήσει κανένα περιθώριο στην πολιτική σφαίρα για τον πολιτικο του ανταγωνιστή. Στην πραγματικότητα, το timing της ομιλίας του είναι προγραμματισμένο ώστε να του στερήσει τη δυνατότητα να εντυπωσιάσει με τη δική του παρουσία στο πολιτικό προσκήνιο.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος προσπαθεί να επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ στην κεντρική πολιτική σκηνή, βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Η πολιτική του στρατηγική και η επιθυμία του να εκμεταλλευτεί την όποια αδυναμία της κυβέρνησης τον καθιστούν παίκτη, αλλά οι αμφιβολίες σχετικά με την διαχείριση της ηγεσίας του κόμματός του παραμένουν.
Οι προτάσεις του θα περιλαμβάνουν μέτρα για τη στήριξη των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς. Ο Ν. Ανδρουλάκης, μάλιστα, αναμένεται να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια νέα κοινωνική συμφωνία, με κύριο στόχο την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και την ενίσχυση των δημόσιων υποδομών.
Η πολιτική του πρόταση θα ενσωματώνει τόσο την κριτική για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, όσο και μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων και την ενίσχυση των δημόσιων αγαθών.
Η πρόκληση για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι να μπορέσει να σφυρηλατήσει την πολιτική του ταυτότητα και να πείσει ότι το κόμμα είναι η αξιόπιστη και σταθερή λύση για την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Κάτι που δημοσκοπικα – για την ωρα – δεν το καταφέρνει .
Η μάχη για την ηγεσία της αντιπολίτευσης δεν είναι μόνο θέμα προσωπικών στρατηγικών και πολιτικών θέσεων. Είναι μια πολιτική μάχη για το ποιος θα εκπροσωπήσει την λεγόμενη προοδευτική παράταξη στην Ελλάδα και ποιος θα μπορέσει να συγκεντρώσει τις δυνάμεις του χώρου για να αντιμετωπίσει την κυβερνητική πολιτική.
Ο τελικός νικητής αυτής της μάχης θα κριθεί από την ικανότητά του να εκμεταλλευτεί τις πολιτικές ευκαιρίες και να επικοινωνήσει τις πολιτικές του προτάσεις με στόχο την μεγαλύτερη δυνατή ανταπόκριση στους πολίτες.
Εδώ σημαντικο ρόλο θα διαδραματίσουν και τα ΜΜΕ , με τον τρόπο που θα καλύψουν επικοινωνιακά τις κινήσεις των δυο προσώπων . Η έκβαση της συγκεκριμένης μάχης θα δείξει ποιος θα έχει την πρωτοκαθεδρία στο μέλλον στον χώρο της αντιπολίτευσης .