Το 1986 ένα γιγαντιαίο παγόβουνο διαχωρίστηκε από την περιοχή Fichner-Ronne στη δυτική Ανταρκτική. Το μέγεθός του όμως το οδήγησε γρήγορα ξανά στον πυθμένα, όπου και έμεινε κολλημένο για περίπου 40 χρόνια. Τώρα όμως ξεκόλλησε και ξεκίνησε να κινείται στη θάλασσα Weddell.
Η ονομασία του είναι A23a και έχει μέγεθος 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων με ύψος 400 μέτρων, κάτι που το κάνει το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου. Στην επιφάνεια, το παγόβουνο είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από τη Νέα Υόρκη και συνολικά περιέχει ένα τρισεκατομμύριο τόνους νερού.
Ο δορυφόρος της ESA, Copernicus Sentinel-1, παρακολουθεί την κίνηση αυτού του γίγαντα, ο οποίος φαίνεται πως παρασύρεται από τα ρεύματα και τους ανέμους. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως κινείται με ρυθμό 4.8 χιλιόμετρα τη μέρα. Η πορεία του είναι δύσκολο να προβλεφθεί, αναμένεται να καταλήξει όμως στο νότιο Ατλαντικό, σε μία περιοχή που ονομάζεται Iceberg Alley.
Το A23a μπορεί να είναι το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου αυτή τη στιγμή, αλλά δεν είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί. Ο τίτλος αυτός ανήκει στο B-15, το οποίο ξεκόλλησε από τις ακτές της Ανταρκτικής στο Ross Ice Shelf το 2000. Το B-15 κάλυπτε 10.878 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έκτοτε έχει σπάσει σε πολλά μικρότερα κομμάτια, τα περισσότερα από τα οποία έχουν πλέον λιώσει.