Του Βασίλη Ταλαμαγκα
Oσο δύσκολο είναι να προβλέψει κανείς την έκβαση του πολέμου στη Μέση Ανατολή άλλο τόσο επισφαλές είναι να εκτιμήσει ποιος θα έχει οφέλη από την συνεχιζόμενη διαμάχη με τις εκατόμβες νεκρών .
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Mπενιαμίν Νετανιάχου, που αγωνιζόταν πέρυσι το καλοκαίρι για την πολιτική επιβίωσή του, μετά το πρώτο σοκ που προκάλεσε στο Ισραήλ η επίθεση της Χαμάς, φαίνεται ότι ξεπέρασε τον πολιτικο σκόπελο .
Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ εξαπέλυσε μέσα σε μήνες δύο κύματα βαλλιστικών πυραύλων εναντίον του Ισραήλ υπερασπιζόμενος τους «πληρεξούσιους» του Ιράν .
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεκδικεί ρόλο προστάτη του Ισλάμ με στοιχεία γραφικότητας και καλλιεργεί νεο-οθωμανικά οράματα σε μια βαθιά διχασμένη Τουρκία.
Ο Ντόναλντ Τραμπ συμβουλεύει το Ισραήλ να « τελειώσει » εδώ και τώρα τους μουλάδες της Τεχεράνης πριν αποκτήσουν πυρηνική βόμβα, ποντάροντας στο χάος της Μέσης Ανατολής για να κερδίσει ψήφους στην Αμερική
Ανεξαρτήτως της παρουσίας του Νετανιαχου στην παγκόσμια σφαίρα οι αναλυτές παρατηρούν ένα άλλο σημαντικο παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή .
Ο μακροβιότερος ηγέτης του Ιράν μετά τον σάχη , Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ , διέταξε τη συντριβή κάθε αντικαθεστωτικής φωνής, ευθύνεται για τους θανάτους χιλιάδων ανθρώπων κατά τις εξεγέρσεις του 2009, του 2011, του 2018 και του 2022, καθώς και για τον ασφυκτικό έλεγχο που ασκεί το καθεστώς σε όλες τις εκφάνσεις του δημόσιου και ιδιωτικού βίου.
Ο 85χρονος Αγιατολάχ Χαμενεΐ έχει ένα όραμα που συζητάει με τον …προφήτη και είναι μάλλον βέβαιο ότι δεν θα υποχωρήσει σε τίποτα .
Υπάρχει και κάτι τελευταίο που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Ο ρόλος του καθεστωτικού ηγέτη της Τουρκίας και η αντιπαλότητα του με το Ισραήλ .
Ο Νετανιάχου αποκαλεί τον Ερντογάν αιμοσταγή δικτάτορα, προστάτη τρομοκρατών, σφαγέα των Κούρδων.
Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω;
Ότι αν ο Τραμπ κερδίσει τις προεδρικές εκλογές σε τρεις εβδομάδες, θα κληρονομήσει μια διαφορετική Μέση Ανατολή από εκείνη που παρέδωσε στο τέλος της πρώτης θητείας του. Θέλει να συνεχίσει μαζί με τον φίλο του Νετανιάχου τη «νέα εποχή» που άνοιξαν το 2017 με την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, μια κίνηση που ανέτρεψε έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή επί δεκαετίες.
Θυμα της νέας πραγματικότητας στην Μέση Ανατολή στο τέλος , είναι βέβαιο ότι θα είναι και ο Ερντογαν ….