Του Βασιλη Ταλαμαγκα
Οι γνωρίζοντες «τα σημεία » στις Βρυξέλλες, ξέρουν, ότι αυτή η ιστορία με το σκάνδαλο, αντιμετωπίζεται από τις αρμόδιες αρχές, εδώ και μήνες .
Δικαστική αρχή του Βελγίου επιβεβαίωνε την πληροφορία ότι πίσω από το «λομπινγκ » του Καταρ έπαιζαν κάποια εκατομμύρια Ευρώ για κάποιους από τους εμπλεκομένους» . Οι ίδιες πηγές μιλούσαν για το Αμερικανικό ενδιαφέρον στην υπόθεση , αλλά και σε κάθε αντίστοιχη υπόθεση που αφορά «περίεργο» χρήμα από Αραβικές χώρες και κυρίως από το Καταρ, που έχει στενές σχέσεις με το Ιράν και την Τουρκία .
Οι βελγικές αρχές ερευνούν την ύπαρξης εγκληματικής οργάνωσης με εγκέφαλο τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή των σοσιαλιστών Πιερ Αντόνιο Παντζέρι, ο οποίος συνελήφθη και προσήχθη για ανάκριση. Ανάλογη τύχη είχε τόσο η σύζυγός του, όσο και η κόρη του, για τις οποίες εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκτελέστηκε στην επαρχία του Μπέργκαμο.
Σύμφωνα με όσα εξετάζουν οι Βέλγοι ερευνητές, ο Παντζέρι είναι ο «μαέστρος της ορχήστρας». Στο μικροσκόπιο έχουν τεθεί οι κινήσεις του και αν, έδινε οδηγίες στους συμβούλους των ευρωβουλευτών.
Μέλος του ιταλικού κόμματος Articulo Uno – το οποίο αποσχίστηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα το 2017, o Παντζέρι ήταν ευρωβουλευτής για 15 χρόνια. Ειδικότερα, από το 2004 έως το 2019 ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D).
Το 2017, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου κάλεσε τον Παντζέρι να επιστρέψει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 83.764 ευρώ. Η απόφαση ελήφθη μετά από έρευνα που ξεκίνησε το 2009 από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), για παραβάσεις των κανόνων για την επιστροφή εξόδων των βουλευτών.
Για το σκάνδαλο των Βρυξελλών , ήδη από το 2014, ο Παντζέρι υπηρετούσε στην Υποεπιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (DROI), όπου την περίοδο 2017-2019 ήταν πρόεδρος. Ως πρόεδρος δήλωσε το 2019 στη Ντόχα ότι το Κατάρ έγινε σημείο αναφοράς για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποδείκνυε συνεχώς ότι ήταν στο σωστό δρόμο , ξεχνώντας τους χιλιάδες εργάτες που «έπεφταν νεκροί » στον βωμό της κατασκευής των γηπέδων του Μουντιάλ .
Στο μικροσκόπιο των βελγικών αρχών βρίσκεται και ο Ιταλός συνδικαλιστής Λούκα Βισεντίνι, 53 ετών, που ζει στις Βρυξέλλες και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους .
Το 2011 έγινε γραμματέας της ETUC, της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων. Τον περασμένο μήνα στη Μελβούρνη, έγινε η εκλογή του στη θέση του ΓΓ της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), μιας οργάνωσης με 200 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως.
Σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα Swissinfo, η ITUC ήταν «πρόβλημα για το Κατάρ», καθώς είχε επανειλημμένα υποβάλει ερωτήματα και ενστάσεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ.
Στα τέλη Οκτωβρίου, ο Βισεντίνι συναντήθηκε με τον Υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Αλ Μάρρι. Αρχές Νοεμβρίου με τον ίδιο υπουργό είχε συναντηθεί και η Εύα Καιλη .
Αν ανατρέξει κάποιος στην ιστορία του Ευρωκοινοβουλίου θα δει μεμονωμένα σκάνδαλα Ευρωβουλευτων, που σε καμία περίπτωση δεν είχαν την σοβαρότητα της συγκεκριμένης υπόθεσης .
Μιας υπόθεσης που δυστυχώς , αφορά αντιπρόεδρο του κοινοβουλίου , και έχει Ελληνικό χρώμα….