Απίστευτα τσουχτερές εμφανίζονται οι τιμές του τραπεζιού της Σαρακοστής, το οποίο φέτος αναμένεται φτωχό και με μεγάλο «καπέλο» ακόμα και στα κατεψυγμένα θαλασσινά. Σχεδόν σε όλα τα παραδοσιακά σαρακοστιανά εδέσματα οι καταναλωτές θα δουν αυξήσεις, με το «κυνήγι» της προσφοράς να ξεκινά.
Τα τεφτέρια και οι υπολογισμοί έχουν ήδη ξεκινήσει, εν αναμονή και του Καλαθιού της Σαρακοστής που κάνει πρεμιέρα στις 13 Μαρτίου.
Οι ελπίδες, ωστόσο, των καταναλωτών για… καλές προσφορές εξανεμίζονται, μιας και οι αυξήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν σε 60 – 70% σε σύγκριση με πέρυσι.
Τα ψάρια μία εβδομάδα πριν από την Καθαρά Δευτέρα είναι πολύ υψηλά, με το κατεψυγμένο χταπόδι να έχει φτάσει σχεδόν στα 17 ευρώ το κιλό, ενώ η τιμή του παραδοσιακού χαλβά αυξήθηκε κατά ένα ευρώ. Όσο πλησιάζουμε προς το τριήμερο, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως οι τιμές θα αυξηθούν. Αυτός είναι και ο λόγος που μερίδα καταναλωτών έχει ήδη αγοράσει βασικά προϊόντα, ώστε να προλάβει το νέο «ράλι».
Κατεψυγμένη γαρίδα (400 γρ)
Φέτος: 7,18 ευρώ το κιλό
Πέρυσι: 4,79 ευρώ το κιλό
Κατεψυγμένο Καλαμάρι (640 γραμ.)
Φέτος: 12,83 ευρώ το κιλό
Πέρυσι: 7,95 ευρώ το κιλό
Κατεψυγμένο Χταπόδι (ολόκληρο)
Φέτος: 16,40 ευρώ το κιλό
Πέρυσι: 12,90 ευρώ το κιλό
Χταπόδι (πλοκάμι)
Φέτος: 13,37 ευρώ το κιλό
Πέρυσι: 6,69 ευρώ το κιλό
Ταραμοσαλάτα ροζ (400 γραμ.)
Φέτος: 3,44 ευρώ το κιλό
Πέρυσι: 1,74 ευρώ το κιλό
Μελιτζανοσαλάτα (250 γραμ.)
Φέτος: 2,36 ευρώ το κιλό
Πέρυσι: 1,06 ευρώ το κιλό
Σήμερα, μία μερίδα από τον ανάμεικτο χαλβά (βανίλια – σοκολάτα) φτάνει τα 3,45 ευρώ, ενώ πέρυσι τον αγοράζαμε στα 2,36 ευρώ. Ο χαλβάς αμυγδάλου «πέταξε» φέτος στα 3,70 ευρώ από τα 2,60 ευρώ πέρυσι.
Η τιμή της λαγάνας αυξάνεται, σύμφωνα με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας κατά 10%. Θα πωλείται στα 4 με 4,5 ευρώ ανά τεμάχιο των 750 γραμμάριων, ενώ πέρυσι κόστιζε από 3,5 έως 4 ευρώ.