Πέρα από τους τίτλους και την τιμή που αποκομίζουν, πολλοί από τους αθλητές που κερδίζουν μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες, σύμφωνα με το Greek News On Demand, δέχονται επιπλέον δώρα και παροχές από τις χώρες τους, όπως μπόνους, νέα διαμερίσματα ή ένταξη σε συνταξιοδοτικά προγράμματα.
Το Χονγκ Κονγκ και το Ισραήλ είναι οι δύο χώρες που προσφέρουν τα μεγαλύτερα δώρα στους Ολυμπιονίκες. Ειδικότερα, το χρηματικό έπαθλο για τους αθλητές του Χονγκ Κονγκ που αποκτούν μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες φτάνει έως και τα 768.000 δολάρια. Πέραν αυτού, δίνονται γενναιόδωρα έπαθλα και στους αθλητές που παίρνουν υψηλή θέση στην κατάταξη. Ειδικότερα, όσοι κατακτούν την τέταρτη θέση στο εκάστοτε άθλημα έχουν δώρα έως 100.000 δολαρίων, ενώ από την πέμπτη έως και την όγδοη θέση παίρνουν 50.000 δολάρια.
Στο Ισραήλ, οι αθλητές που διαγωνίζονται σε ατομικά αθλήματα παίρνουν 275.000 δολάρια για το χρυσό μετάλλιο, 192.000 δολάρια για το ασημένιο και 137.000 δολάρια για το χάλκινο. Όσοι διαγωνίζονται σε ομαδικά παίρνουν ανάλογα χρηματικά και αφορολόγητα ποσά, τα οποία μοιράζονται στην ομάδα.
Όπως σημειώνει το quartz, oι Ιταλοί αθλητές απεναντίας λαμβάνουν τεράστια έπαθλα ανεξαρτήτως ομάδας. Συγκεκριμένα, όσοι αποκτούν το χρυσό μετάλλιο, είτε σε ατομικό είτε σε ομαδικό άθλημα, παίρνουν από το κράτος 196.000 δολάρια, ενώ οι νικητές των ασημένιων και των χάλκινων μεταλλίων παίρνουν 98.000 δολάρια και 65.000 δολάρια αντίστοιχα.
Σε άλλες χώρες, δίνονται κι άλλες παροχές πέρα από χρηματικά έπαθλα. Στην Πολωνία για παράδειγμα, οι χρυσοί Ολυμπιονίκες παίρνουν μπόνους 82.000 δολαρίων, ενώ όποιος ακόμα αθλητής φτάσει στο βάθρο αποκτά άλλου είδους δώρα, όπως διαμάντια, voucher διακοπών, έργα τέχνης και διαμερίσματα στη Βαρσοβία.
Η Σερβία, η Μαλαισία και η Βουλγαρία συγκαταλέγονται στις χώρες, οι οποίες δίνουν δώρα εφ’ όρου ζωής στους αθλητές που πηγαίνουν στους Ολυμπιακούς. Στη Μαλαισία συγκεκριμένα παίρνουν μεταξύ 400 και 1.100 δολαρίων κάθε μήνα για όσο ζουν. Άλλες χώρες, μεταξύ αυτών η Χιλή και η Εσθονία δίνουν επίσης μηνιαίες αποζημιώσεις στους Ολυμπιονίκες, αλλά για μικρότερο χρονικό διάστημα. Οι Λιθουανοί αθλητές που κερδίζουν μετάλλια στη συνέχεια λαμβάνουν έως και 182.000 δολάρια, ενώ γίνεται και κάλυψη του ενοικίου τους αφότου συνταξιοδοτηθούν.
Συγκριτικά, οι Αμερικανοί αθλητές παίρνουν πενιχρά έπαθλα, με τους χρυσούς Ολυμπιονίκες να έχουν μπόνους 37.500 δολαρίων. Σημειώνεται ότι ορισμένοι Αμερικανοί αθλητές, όπως ο Stephen Curry και ο LeBron James, συγκαταλέγονται στη λίστα με τους πιο ακριβοπληρωμένους Ολυμπιονίκες. Πολλοί, όμως, επενδύουν περισσότερα χρήματα απ’ όσα κερδίζουν στην αθλητική τους καριέρα και μάλιστα ορισμένοι υποχρεώνονται να απασχολούνται και σε άλλες θέσεις εργασίας παράλληλα.
Τι ποσά θα λάβουν οι Έλληνες αθλητές ως πριμ για την κατάκτηση μεταλλίου
Πέρα από τους τίτλους και την τιμή που αποκτούν εφ’ όρου ζωής, οι Έλληνες αθλητές που κερδίζουν μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες λαμβάνουν από την Πολιτεία ένα πριμ αλλά και διάφορα άλλα προνόμια ως ελάχιστη αναγνώριση.
Ειικότερα σύμφωνα με ΚΥΑ, η Πολιτεία θα δώσει:
– 90.000 ευρώ σε όποιον κατακτήσει χρυσό μετάλλιο
– 60.000 ευρώ σε όποιον κατακτήσει ασημένιο
– 50.000 ευρώ σε όποιον κατακτήσει χάλκινο
Στον προπονητή, του οποίου ο αθλητής ή η ομάδα σημείωσε εξαιρετική αγωνιστική διάκριση χορηγείται ποσοστό 50% της οικονομικής επιβράβευσης που προβλέπεται για τον αθλητή.
Ακόμη, το κράτος δίνει στους Ολυμπιονίκες τη δυνατότητα διορισμού στο δημόσιο, την απονομή της ιδιότητας του εφέδρου εν ενεργεία αξιωματικού βαθμού Ανθυπολοχαγού, αλλά και την απευθείας εισαγωγή σε οποιαδήποτε σχολή ή τμήμα ΑΕΙ.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα μέχρι στιγμής μετράει 7 μετάλλια στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Ένα χρυσό, ένα ασημένιο και πέντε χάλκινα! Ειδικότερα ο Μίλτος Τεντόγλου έχει κατακτήσει το χρυσό στο άλμα εις μήκος, ο Απόστολος Χρήστου το ασημένιο στα 200 μέτρα ύπτιο , ενώ χάλκινο έχουν κερδίσει οι Θεόδωρος Τσελίδης στα 90 κιλά τζούντο, Αντώνης Παπακωνσταντίνου και Πέτρος Γκαϊδατζής στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, Ζωή Φίτσιου και Μιλένα Κοντού στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, Λευτέρης Πετρούνιας στους κρίκους και Εμμανουήλ Καραλής στο άλμα επί κοντώ.