• Διαφήμιση
  • Επικοινωνία
  • Media/ΜΜΕ/Πρωτοσέλιδα
ΑΚΟΥΣΤΕ LIVE ΑΘΗΝΑ 9,84
Δευτέρα, 25 Αυγούστου, 2025
FANTOMAS.GR
  • Ελλάδα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτική
  • Κόσμος
  • Κοινωνία
  • Οικονομία
  • Άμυνα & Ασφάλεια
  • Αθλητικά
  • Media
  • Άρθρα
  • Εξώφυλλα
  • Web TV
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτική
  • Κόσμος
  • Κοινωνία
  • Οικονομία
  • Άμυνα & Ασφάλεια
  • Αθλητικά
  • Media
  • Άρθρα
  • Εξώφυλλα
  • Web TV
No Result
View All Result
FANTOMAS.GR
No Result
View All Result
Home Άμυνα & Ασφάλεια

Τα παράδοξα του σκανδάλου των υποκλοπών: Υπουργοί που δεν θέλουν να διερευνηθούν οι απόπειρες υποκλοπής σε βάρος τους

Για ποιο λόγο οι Υπουργοί που δέχτηκαν μηνύματα μολυσμένα με Predator δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και δεν ζήτησαν περαιτέρω έρευνα;

Newsroom από Newsroom
09/08/2024
σε Άμυνα & Ασφάλεια, Κοινωνία
0
0
SHARES
34
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Είναι μία από τις πτυχές της υπόθεσης του σκανδάλου των υποκλοπών της ΕΥΠ και των αποπειρών μόλυνσης με το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό Predator για την οποία εξακολουθούμε να κινούμαστε «στα τυφλά».

Παρότι γνωρίζουμε ότι ένας αριθμός από μεγαλο-Υπουργούς, όπως ο Νίκος Δένδιας, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Άδωνις Γεωργιάδης κ.ά, μαζί με κρατικούς αξιωματούχους και ανώτατους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας δέχτηκαν «μολυσμένα» μηνύματα με Predator, ορισμένοι μάλιστα αφού πρώτα έγιναν στόχοι «νόμιμης άρσης απορρήτου» από την ΕΥΠ, εντούτοις δεν φαίνεται να έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ούτε φαίνεται να έχουν κάνει τον απαραίτητο έλεγχο για το εάν υπήρξε τελικά μόλυνση ή όχι.

Και αυτό παρότι κανείς θα περίμενε ότι οι πρώτες ενέργειες που θα έκανε όποιος ήταν θύμα τέτοιας απόπειρας μόλυνσης και ελάμβανε τη σχετική επιστολή από Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, θα ήταν αφενός να ελέγξει εάν πέραν του να έλαβε το μήνυμα με το σύνδεσμο επιμόλυνσης το τηλέφωνό του μολύνθηκε κιόλας, αφετέρου να στραφεί νομικά εναντίον όσων έκαναν τη σχετική απόπειρα κάνοντας μηνυτήρια αναφορά.

Εντούτοις, μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει κάποια σχετική κίνηση, ούτε από τους Υπουργούς, ούτε από τους άλλους Αξιωματούχους ή τους Αξιωματικούς.

Ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το εάν υπήρξε σχετική κίνηση. Το μόνο που έχουμε αντιληφθεί είναι ότι, στην Δικαιοσύνη έχουν προσφύγει μέχρι στιγμής τουλάχιστον δύο γυναίκες υπάλληλοι της ΕΥΠ κ Α.Ρ. και η Μ.Σ. οι οποίες μάλιστα μετατάχθηκαν μαζί με άλλους συναδέλφους τους (διαφωνούντων σύμφωνα με πληροφορίες των πρακτικών και έκνομων πράξεων της Υπηρεσίας) με αντισυνταγματικά… τερτίπια του Επιτελικού Κράτους και των Διοικήσεων της ΕΥΠ όπως έκρινε το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, στο ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ.   

Βέβαια, έχουν προσφύγει και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Νίκος Ανδρουλάκης και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης αλλά αυτοί δεν είναι υπάλληλοι ή αξιωματούχοι του Κράτους…

Η άρνηση των Υπουργών και των ανώτατων κρατικών αξιωματούχων να απαντήσουν εάν όντως ελέγχθηκαν τα τηλέφωνά τους για το εάν υπήρξε μόλυνση, σε συνδυασμό με την απροθυμία τους να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη (μόνο ο Κωστής Χατζηδάκης πρόσφατα είπε μιλώντας στη Βουλή, αφού είχε αποκαλυφθεί ότι ήταν διπλός στόχος και της ΕΥΠ και του Predator, «όταν θα έχουμε πληρέστερη εικόνα, υπάρχουν νόμιμες οδοί που μπορεί να ακολουθήσει κανείς»), έχει επιπτώσεις και στη διερεύνηση της υπόθεσης.

Θυμίζουμε εδώ ότι το πόρισμα του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση που αποτέλεσε τη βάση για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης ως προς πολιτικά πρόσωπα και εντόπισε μόνο πλημμεληματικές ευθύνες σε τέσσερις ιδιώτες επιχειρηματίες, στηρίζεται στην εκτίμηση ότι μόνο δύο τηλέφωνα μολύνθηκαν, των Κουκάκη και Σίφορντ, δηλαδή δύο προσώπων που ζήτησαν τα ίδια να ελεγχθούν τα τηλέφωνά τους από εξειδικευμένα εργαστήρια, όπως το Citizen Lab, που διαπίστωσαν τη μόλυνση. Για τους άλλους αριθμούς θεωρεί ότι δεν «πατήθηκαν» οι σύνδεσμοι και άρα δεν υπήρξε μόλυνση, χωρίς ωστόσο να τεκμηριώνει εάν αυτό προέκυψε ως αποτέλεσμα επισταμένου ελέγχου των συγκεκριμένων συσκευών.

Και είναι ακριβώς η απροθυμία των Υπουργών και λοιπόν Αξιωματούχων να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και να προχωρήσουν σε όλους τους απαιτούμενους ελέγχους, που καταλήγει να συμβάλει στη δημιουργία αίσθησης συγκάλυψης της όλης υπόθεσης.

Είτε αυτό που ισχύει είναι η συνειδητή επιλογή μη περαιτέρω διερεύνησης, ή ότι η διερεύνηση αντιμετωπίστηκε ως «εσωτερική υπόθεση» και στο πλαίσιο του «τα εν οίκω μη εν δήμω».

Γιατί με τους Υπουργούς, Αξιωματούχους και Αξιωματικούς να συμπεριφέρονται ως εάν να μην είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι έγινε απόπειρα μόλυνσης του τηλεφώνου τους με παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό, «διευκολύνθηκε» η επιλογή της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου να θεωρήσει ότι η όλη υπόθεση αφορά απλώς την – κατά το χρόνο τέλεσής της – πλημμεληματική παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών και όχι άλλα αδικήματα που έχουν κακουργηματικό χαρακτήρα, όπως είναι η παραβίαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα με το επιβαρυντικό στοιχείο της απειλής κατά του Δημοκρατικού Πολιτεύματος και της Εθνικής Ασφάλειας και προφανώς η Κατασκοπεία (παρότι ένας από τους τέσσερις επιχειρηματίες στους οποίους το πόρισμα αποδίδει ποινική ευθύνη, έχει διατελέσει Αξιωματικός Υπηρεσίας Πληροφοριών ξένης χώρας).

Είναι σαφές ότι όσο συνεχίζεται η σιωπή των Υπουργών ως προς τις σε βάρος τους απόπειρες παράνομης υποκλοπής και όσο δεν αποσαφηνίζεται ποιες ενέργειες έγιναν από τη μεριά τους σε σχέση με τις απόπειρες μόλυνσης των τηλεφώνων τους με Predator, σε συνδυασμό με την αντίστοιχη απροθυμία σχολιασμού του πρωτοφανούς γεγονότος η ΕΥΠ να παρακολουθεί, Υπουργοό, Αξιωματούχους, Εισαγγελέα και Ανώτατους Αξιωματικούς, απλώς εμπεδώνεται η πεποίθηση ότι η έμφαση είναι σαφώς στο «κλείσιμο» και όχι στη διερεύνηση της υπόθεσης.

Με αποτέλεσμα οι διαρκείς εκκλήσεις για σεβασμό στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης να ακούγονται ως έμμεσες παραδοχές ότι υπάρχουν πλευρές – και πολιτικές ευθύνες – στην όλη υπόθεση που δεν θα τις μάθουμε.

Δυναμική αποκάλυψη του Reporters United για τον Άδωνι Γεωργιάδη

Αποκάλυψη-«βόμβα» από τους Reporters United για τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, με φόντο τον σάλο και τις αντιδράσεις για πόρισμα του Αρείου Πάγου που ξεπλένει στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Όπως αναφέρει η αποκάλυψη, ο Γεωργιάδης ενημερώθηκε από την ΑΔΑΕ ότι έπεσε θύμα απόπειρας παγίδευσης του κινητού συνολικά 11 φορές αλλά δεν έβγαλε άχνα! Μάλιστα, όχι μόνο δεν έκανε προσέφυγε στη Δικαιοσύνη όπως όφειλε, αλλά ωρυόταν και κατά όσων μιλούσαν για σκάνδαλο!

Πολύ εύλογα, αναρωτιούνται οι Reporters United αφού ο Γεωργιάδης «λέει ότι δεν ήταν η κυβέρνηση πίσω από τις υποκλοπές, γιατί δεν μηνύει αυτούς που τον παγίδευσαν 11 φορές με Predator»;

Όπως επισημαίνουν: «μετά το απαλλακτικό πόρισμα του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές, ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης είπε: «Δεν υπάρχει σκάνδαλο υποκλοπών. Όποιος αμφισβητεί το πόρισμα του Αρείου Πάγου θέτει σε αμφισβήτηση το πολίτευμα της χώρας».

Image

Μάλιστα, τονίζουν ότι «η δημοκρατία δεν κινδυνεύει από τη δημοσιογραφία, αλλά από την αφωνία του κ. Γεωργιάδη και άλλων παρακολουθούμενων υπουργών, η οποία συγκαλύπτει τις παρακολουθήσεις σε βάρος του κράτους δικαίου».

Image

Παράλληλα, σημειώνουν ότι «ο κ. Γεωργιάδης δεν προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για να εντοπιστεί ποιος αξιωματούχος ή ιδιώτης τον στοχοποίησε μέσω Predator ενώ ήταν υπουργός».

Στην ανάρτησή τους οι Reporters United αποκαλύπτουν : «Ο κ. Γεωργιάδης είναι πρωταθλητής του Predator, έχοντας λάβει 11 μολυσμένα SMS, τα περισσότερα από κάθε άλλο στόχο του Predator».

Μάλιστα, παραθέτουν τις ημερομηνίες που έλαβε τα μολυσμένα SMS:

29.1.2021
19.2.2021
31.5.2021
6.7.2021
9.7.2021
15.7.2021
17.8.2021
16.9.2021
5.10.2021
20.10.2021
9.11.2021

Image

Οι Reporters United αναφέρουν ότι ο Γεωργιάδης δεν μπορεί να παριστάνει τον ανήξερο: «Όπως όλα τα θύματα του Predator, έτσι κι ο κ. Γεωργιάδης ενημερώθηκε επίσημα με επιστολή από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων για τις απόπειρες παγίδευσης του κινητού του μέσω Predator.

Image

Δεν μπορεί να παριστάνει ότι δεν γνωρίζει» σημειώνουν και τονίζουν ότι «η αφωνία Γεωργιάδη άφησε απροστάτευτο όχι μόνο τον ίδιο, αλλά κυρίως το δημόσιο αξίωμα που έφερε κατά τη στοχοποίησή του από το Predator» υπογραμμίζουν.

Image

Μάλιστα, παραθέτουν και άλλα ονόματα αξιωματούχων που δεν κινήθηκαν νομικά «όπως ο υπουργός Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης και ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Χ. Λαλούσης. Και οι δύο παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ υπό το Μαξίμου».

Image

«Κι εδώ, μια αντίφαση από την απόπειρα συγκάλυψης των υποκλοπών: Αν, όπως λέει ο Άρειος Πάγος, οι υποκλοπές της ΕΥΠ ήταν νόμιμες (δηλαδή υπήρχε λόγος εθνικής ασφάλειας σε βάρος των στόχων), πώς οι κ. κ. Χατζηδάκης και Λαλούσης έγιναν αργότερα υπουργοί;» αναφέρουν οι Reporters United και κλείνουν το ρεπορτάζ τους τονίζοντας ότι επικοινώνησαν με τον Άδωνι Γεωργιάδη για το ρεπορτάζ, «ωστόσο, επέλεξε, πάλι, τη σιωπή».

Image

 

 

Tags: ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ

Τελευταία νέα

Κόσμος

Αρνείται να αφοπλιστεί και ζητά πρώτα το Ισραήλ να συμμορφωθεί με τη συμφωνίας εκεχειρίας

από Newsroom
25/08/2025

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κασέμ δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση του Λιβάνου πρέπει πρώτα να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ...

Read moreDetails

Ο ΕΛΓΑ δεν έχει λόγο να φοβάται τους ελέγχους, δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανδρέας Λυκουρέντζος αναφορικά με τους επικείμενους ελέγχους από το Υπουργείο Οικονομικών, σχολιάζοντας πως η διαδικασία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών δευτεροβάθμιων ελέγχων, στους οποίους, βάσει νόμου, υπάγεται ο Οργανισμός.Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η αρμόδια επιτροπή μετά τον ΟΠΕΚΕΠΕ προχωρά σε διεύρυνση των ελέγχων που αφορούν τις αγροτικές αποζημιώσεις με το άνοιγμα και των βιβλίων του ΕΛΓΑ.

25/08/2025

Το Τομπρούκ ετοιμάζεται να επικυρώσει το τουρκο-λιβυκό Μνημόνιο

25/08/2025

Τη Λέσβο επισκέπτεται σήμερα Δευτέρα 25 Αυγούστου ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, στο πλαίσιο περιοδείας του στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Πρόσφατα ο κ. Πλεύρης επισκέφθηκε και τη Σάμο.

25/08/2025

Ζητά το τέλος των επιθέσεων εναντίον του συστήματος υγείας μετά και το σημερινό ισραηλινό πλήγμα εναντίον νοσοκομείου στη Γάζα με 20 νεκρούς

25/08/2025
  • Διαφήμιση
  • Επικοινωνία
  • Media/ΜΜΕ/Πρωτοσέλιδα
Ο Fantomas είναι παντού.

Copyright © 2025 FANTOMAS.GR

Τα cookies μας βοηθούν να παρέχουμε την βέλτιστη απόδοση του fantomas.gr. Με την επίσκεψή σου στην ιστοσελίδα αποδέχεσαι την χρήση τους.

.

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτική
  • Κόσμος
  • Κοινωνία
  • Οικονομία
  • Άμυνα & Ασφάλεια
  • Αθλητικά
  • Media
  • Άρθρα
  • Εξώφυλλα
  • Web TV

Copyright © 2025 FANTOMAS.GR

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Πολιτική Απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies έτσι ώστε να κάνουμε την εμπειρία σας με την ιστοσελίδα ακόμα καλύτερη.

Αυτά τα cookies αφορούν στην απομνημόνευση των στοιχείων σύνδεσής και την παροχή ασφαλούς σύνδεσης και στη συλλογή στατιστικών στοιχείων.

Κάνε κλικ στην επιλογή "Αποδοχή και συνέχεια η Ενεργοποίηση των cookies" για την αποδοχή των cookies και την απευθείας μετάβαση στην ιστοσελίδα ή κάνε κλικ στην επιλογή αριστερά "Μάθε περισσότερα" για να δείς αναλυτικά την πολιτική απορρήτου.

* Μπορείς να ρυθμίσεις αυτά τα Cookies ανά πάσα στιγμή επιλέγοντας τις καρτέλες αριστερά.

Απαραίτητα Cookies

Τα cookies που είναι απαραίτητα, μας βοηθούν να αποθηκεύουμε κατά την περιήγηση στην ιστοσελίδα, τις προτιμήσεις σας και διαχείριση των cookies.

Καταγραφές

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί το Google Analytics για να συλλέξει διάφορες και σημαντικές πληροφορίες όπως είναι ο αριθμός επισκεπτών, τα ενδιαφέροντα αλλά και άλλες γενικές πληροφορίες.

Μάθε περισσότερα

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Πολιτική Απορρήτου μας, Διάβασε Περισσότερα...