Μια από τα ιδια ήταν οι επιλογές του Σωκράτη Φαμελλου στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος πέραν των τακτικών αναφορών δεν κέρδισε στο ελάχιστο το «κάτι παραπάνω» από τις πρώτες κινήσεις του .
Κάποιοι βέβαια τις είδαν ως κινήσεις συνεννόησης και συλλογικότητας που προωθούν μια στάση, που επίσημα τουλάχιστον , την υιοθετεί από την αρχή της θητείας του .
Από την άλλη όποιος άκουσε τον κ.Φαμελλο στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα , προβληματίστηκε για το αν ήταν η αναφορά του σχήμα λόγου, η αν το πιστεύει πραγματικά . Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ακούστηκε να λέει «Εμείς διεκδικούμε ως πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση, οι δηλώσεις της κυβέρνησης να γίνονται έργο», όπως είπε «γιατί είμαστε η μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να τους χαλάσει τα σχέδια».
Ο πρόεδρος του κόμματος που πάει από κατάρρευση σε κατάρρευση, πιστεύει ότι κάθεται ακόμα στις δάφνες του παρελθόντος και είναι αξιωματική αντιπολίτευση .
Στις εισηγήσεις του ο νέος πρόεδρος φάνηκε ότι φτιάχνει την δική του ομάδα με την αναδιανομή ρολων .
Τόσο οι αρμοδιότητες που ανέλαβαν ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Γιώργος Καραμέρος στην καθημερινότητα του ΣΥΡΙΖΑ , όσο και εκείνες των Γιάννη Ραγκούση και Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου επί της στρατηγικής, ήταν κινήσεις στοχευμένες.
Φυσικά και ο Σωκράτης Φάμελλος θέλει να έχει δίπλα του και στελέχη που τον υποστήριξαν και αισθάνεται άνετα μαζί τους .
Οι βουλευτές , Χρήστος Γιαννούλης , Διονύσης Καλαματιανός, Μίλτος Ζαμπαρας και Κώστας Μπάρκας , είναι εξ αυτών των περιπτώσεων .
Έντονο παρασκήνιο υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ για το τι τελικά έγινε με τον Παύλο Πολακη .
Στους γνωριζοντες είναι κοινο μυστικο ότι στο πλαίσιο της νέας επανεκκίνησης ο Παύλος Πολακης και με βάση το ποσοστό που πήρε στις πρόσφατες εκλογές , για χάριν της ενότητας, καλο θα ήταν να έχει θέση αντιπροέδρου .
Η ομάδα των 87 και το περιβάλλον του Σωκράτη Φαμελλου φέρεται να υποστήριξαν ότι θέση αντιπροέδρου μπορεί να οριστεί μόνο μετα από συνέδριο , για να αποφύγει τον σκόπελο .
Ακριβώς σαυτό το σημείο πολλοί ανάφεραν ότι ο Παύλος Πολακης, θα μπορούσε να λάβει την θέση του κ. Καλαματιανου στην κοινοβουλευτική ομάδα κάτι που επίσης δεν έγινε .
Είναι κοινο μυστικο ότι πολλά άτομα στο περιβάλλον Φαμελλου αλλά και αλλα κορυφαία στελέχη των 87 , δεν θέλουν ενισχυμένο κομματικο παράγοντα τον Παύλο Πολακη κάτι που εγκυμονεί νέους κινδύνους για την ενότητα του πολύπαθου κόμματος στο μέλλον .