Τέσσερις θα είναι οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως επιβεβαίωσε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος και εκτός κούρσας θα βρίσκεται ο Στέφανος Κασσελάκης όπως έχει αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή.
«Μετά την παρέλευση της προθεσμίας για την υποβολή υποψηφιοτήτων για την προεδρία του κόμματος και σύμφωνα με τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής, οι υποψηφιότητες προς έγκριση στο συνέδριο είναι των: Απόστολου Γκλέτσου, Παύλου Πολάκη, Σωκράτη Φάμελλου, Νίκου Φαραντούρη», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην απόφαση της ΠΓ μετά τη λήξη της συνεδρίασης.
Όλα αυτά ανακοινώθηκαν από τον επίσημο ΣΥΡΙΖΑ γιατί αμέσως μετα την πολιτική γραμματεία και ενώ είχε μεσολαβήσει διαρροή κύκλων από το περιβάλλον του, ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος σήκωσε τους τόνους αφήνοντας υπονοούμενα για έμμισθους υπαλλήλους και αναφερόμενος στους …συντρόφους του είπε, «με φοβούνται …είναι ικανοί για όλα ».
«Αναρωτιέμαι πόσες φορές θα πρέπει να με αποκλείσουν για να καταλαγιάσει μέσα τους ο «φόβος» (όπως είπε σε τηλεοπτική εμφάνιση στέλεχος του κόμματος) που τους προκαλεί η υποψηφιότητά μου.
Είναι ο φόβος επειδή θα χρειαστεί οι νυν βουλευτές να περνούν από προκριματικές εκλογές ώστε να είναι εκ νέου υποψήφιοι.
Είναι ο φόβος επειδή θα υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ μέλους της Κεντρικής Επιτροπής και έμμισθου υπαλλήλου του κόμματος (μετακλητών, αποσπασμένων κλπ).
Κυρίως όμως είναι ο φόβος επειδή τον λόγο για όλα θα τον έχει η βάση. Και η βάση θα αναδείξει νέα πρόσωπα από την κοινωνία και όχι από την κομματική γραφειοκρατία.
…Θα υπάρξουν κι άλλες μεθοδεύσεις στην εναγώνια προσπάθειά τους για τον τελικό αποκλεισμό. Είναι ικανοί για όλα.
…Πρώτος σταθμός: Η εκλογή συνέδρων αυτό το Σαββατοκύριακο. Να είμαστε όλοι στις κάλπες. Ένα τεράστιο κύμα Δημοκρατίας που θα σαρώσει τους μηχανισμούς.
Γιατί το Συνέδριο είναι το μόνο αρμόδιο να αποφασίσει ποιοι θα είναι υποψήφιοι στις εκλογές για Πρόεδρο».
Στο κείμενο της η πολιτική γραμματεία ανέφερε «Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας, παρατηρήθηκαν φαινόμενα ασύμβατα με την κοινή μας πορεία. Η μη αποδοχή των συλλογικών αποφάσεων και των προβλέψεων του καταστατικού, τα εξώδικα προς την κεντρική επιτροπή και την πολιτική γραμματεία, είναι επιλογές πολιτικά αδιανόητες.
Τα διαφορετικά παραπλανητικά μητρώα, τα ξεχωριστά κτίρια, οι αναφορές σε πραξικοπήματα και δικτατορίες είναι επιλογές προσβλητικές για την ιστορία μας και ανταγωνιστικές στην προοπτική μας. Είναι επιλογές προετοιμασίας άλλου ανταγωνιστικού κόμματος στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τις δημοκρατικές του διαδικασίες».
Από πλευράς τους, οι Ρένα Δούρου, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Πάνος Ρήγας και Νίκος Σκορίνης υποστήριξαν να μην συνδεθεί το πολιτικό σκέλος της απόφασης με τα οργανωτικά του συνεδρίου και καταψήφισαν , ο Παύλος Πολακης υπερψήφισε, ενώ όλη την εισήγηση καταψήφισε και η Θεοδώρα Τζάκρη.
Ολοι πλέον προετοιμάζονται, για να παρευρεθούν σε έναν πολυχώρο χωρητικότητας περίπου 3.000 ατόμων στο Γκάζι στις 8-10 Νοεμβρίου, στην αρένα του οποίου θα αναμετρηθούν τελικά οι δυνάμεις της νέας πλειοψηφίας ή των «Κασσελίστας» σε ένα υβριδικο συνέδριο .
Στο μεταξύ από το περιβάλλον Κασσελακη διέρρεαν πληροφορίες για πολλά παράπονα και καταγγελίες που φθάνουν στα γραφεία του, κυρίως από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που εγγράφηκαν μέσω της ιστοσελίδας iSYRIZA και δεν τους επιτρέπεται να ταυτοποιηθούν στις Οργανώσεις Μελών (ΟΜ) όπου ανήκουν.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το τηλεφωνικό κέντρο έχει δεχτεί τεράστιο όγκο κλήσεων, με αποτέλεσμα το επιτελείο του να προσθέσει επιπλέον τηλεφωνικές γραμμές.
«Πού θα γίνει τελικά το συνέδριο; Ποια είναι η χωρητικότητά του χώρου, ποια η λειτουργικότητα του χώρου, αν οριστικοποιείται ότι ο χώρος είναι αυτό το ΓΚΑΖΙ live; Πού θα γίνεται η πιστοποίηση των συνέδρων;» ήταν μερικά από τα ερωτήματα που έθεσε στη διάρκεια της τοποθέτησής της στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, σύμφωνα με πληροφορίες, η Γραμματέας της ΚΟ Θεοδώρα Τζάκρη.
«Τα νυχτερινά κέντρα δεν έχουν μεγάλο χώρο εισόδου. Το κτήριο έχει 100 τετραγωνικά φουαγιέ; Πού θα γίνεται η πιστοποίηση στον δρόμο; Θα μπουν 13 τραπεζάκια για τις 13 περιφέρειες; Θα τους βάζουμε 10-10. Θα τελειώσει η διαπίστευση των συνέδρων στις 10 το βράδυ; Πύλη ασφαλείας θα μπει; Πού θα στηθεί αυτό;» διερωτήθηκε, στο ίδιο πλαίσιο η κυρία Τζάκρη κάνοντας τα όλα πολύ …δύσκολα .
Στη μη αποδοχή των πλειοψηφικών δημοκρατικών αποφάσεων του κόμματος από τον Στέφανο Κασσελάκη αναφέρθηκε η Όλγα Γεροβασίλη κατά την παρέμβασή της. «Όταν τον βόλευαν οι αποφάσεις ήταν δημοκρατικές, όταν σταμάτησαν να τον βολεύουν έγιναν εκτροπή» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολακης επέρριψε ευθύνες για την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ στον Στέφανο Κασσελάκη λέγοντας πως «η πορεία του, οι επιλογές του, η αθέτηση δεσμεύσεων, η προβολή λάθος ατζέντας μας έφερε εδώ», ταυτόχρονα όμως διαφωνεί με την απόφαση για απόρριψη της υποψηφιότητάς του.
Από την πλευρά του ο Γιάννης Ραγκούσης στην παρέμβασή του σημείωσε ότι «μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί με πλήρη στοιχεία 230.000 μέλη», προσθέτοντας ότι «οι πραγματικά νέες εγγραφές θα φτάσουν περίπου στις 2.500 γιατί πολλοί που γράφτηκαν αυτές τις μέρες ήταν ήδη εγγεγραμμένοι».
Αντιδημοκρατική και αυταρχική χαρακτήρισε τη στάση Κασσελάκη στην παρέμβασή της και η Κατερίνα Νοτοπούλου.
Ένα άλλο σημείο που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο είναι η αναφορά της πολιτικής γραμματείας στη συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας και την αναζήτηση υποψήφιων προσώπων.
Στο κείμενο της απόφασης της αναφέρεται « είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι στη Δημοκρατία μας δεν υπάρχουν άβατα και ότι έχει έρθει η ώρα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την Αριστερά και την προοδευτική ευρύτερη παράταξη. Η ανάδειξη ενός τέτοιου προσώπου στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί πρόκληση και στόχο που αφορά όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ».
Στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου κάποιοι αναγνώρισαν πισω από τις λέξεις, πιθανή πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία της δημοκρατίας στο πρόσωπο του Αλέξη Τσιπρα .