Με την αποχώρηση του Πάνου Σκουρλέτη και του Νίκου Βούτση από τον ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει πλέον και επίσημα η πόρτα για τη διάσπαση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σήμερα αναμενόταν τα στελέχη της Ομπρέλας να καταθέσουν κείμενο με το οποίο θα δηλώνουν την πρόθεσή τους να φύγουν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο σε νέα συνεδρίαση της εσωκομματικής τάσης , έπεσε στο τραπέζι να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη για την καθαίρεσή του.
Οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι ραγδαίες καθώς η δυσαρέσκεια κατά του κ. Κασσελάκη διαπερνά τη μειοψηφία και εκτείνεται έως τις τάξεις της πλειοψηφίας μετά την αψυχολόγητη απόφαση του νέου προέδρου να προσφύγει σε εσωκομματικό δημοψήφισμα για τις διαγραφές των τεσσάρων.
Ανάμεσα στα στελέχη που φέρονται αρνητικά στην προοπτική του δημοψηφίσματος είναι πρόσωπα όπως οι Αλέκος Φλαμπουράρης, Όλγα Γεροβασίλη, Νίκος Παππάς, Κώστας Ζαχαριάδης, Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κ.ά., οι οποίοι ζήτησαν από τον Κασσελάκη να πάρει πίσω το δημοψήφισμα και οι διεργασίες βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη.
Σε κάθε περίπτωση οι εντυπώσεις που άφησε αυτή η κίνηση του προέδρου ήταν πολλές και έντονες, γεγονός που σόκαρε πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ και έφερε νέους τριγμούς καθώς πολλοί θεώρησαν ότι συνιστά αρχηγικό μήνυμα προς όλες τις πλευρές ότι όποιος διαφωνεί μαζί του θα μπορεί να διαγράφεται… αδιαμεσολάβητα από τη βάση του κόμματος.
Αρκετά στελέχη ενοχλήθηκαν επίσης και από την αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο ότι το κόμμα «είναι άρρωστο» θεωρώντας ότι με αυτό το σχόλιο καταφερόταν και εναντίον του Αλέξη Τσίπρα.
Στο βίντεο με το οποίο ανακοίνωσε την απόφαση να προσφύγει στα χιλιάδες μέλη και να ζητήσει διαγραφές των τεσσάρων ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε αναφορά μεταξύ άλλων σε «συντρόφους που μισούν συντρόφους» στην Πολιτική Γραμματεία και στελέχη που προσβάλλουν «το ίδιο τους το κόμμα, τους συντρόφους τους, τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρό τους, αλλά κυρίως τους εκατοντάδες χιλιάδες προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες που με τέτοιες συμπεριφορές ντρέπονται να πουν ότι είναι ΣΥΡΙΖΑ». Για τον λόγο αυτό χθες, εκτός της Ομπρέλας, συνεδρίαζαν εκ νέου οι 6+6 της Έφης Αχτσιόγλου, καθώς και ο Διονύσης Τεμπονέρας με τη ΡΕΝΕ προκειμένου να καθορίσουν τη στάση που θα κρατήσουν στην ΚΕ. Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι στελέχη όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Νάσος Ηλιόπουλος είναι ενοχλημένοι ιδιαίτερα.
Η τάση της Έφης Αχτσιόγλου δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση καθώς είχε αποφασίσει την παραμονή της εντός του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ταυτόχρονα την άσκηση σκληρής κριτικής στην ηγετική ομάδα, ωστόσο οι εξελίξεις δημιουργούν νέα δεδομένα.
Στην Επιτροπή Δεοντολογίας αντί του εσωκομματικού δημοψηφίσματος εκτίμησε πως πρέπει να λυθεί το θέμα των διαγραφών στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο πρώην βουλευτής και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. Απαντώντας σχετικά με την πρόθεση την οποία ανακοίνωσε ο κ. Κασσελάκης να ζητήσει δημοψήφισμα από τη βάση για την αποπομπή των τεσσάρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ζαχαριάδης ανέφερε πως δεν το έχει ξαναδεί.
«Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι έχει δρομολογηθεί μια διαδικασία που οι άνθρωποι αυτοί έχουν αποφασίσει να αποχωρήσουν από το κόμμα. Όταν κάποιος αποχωρεί, δεν βρίσκω τον λόγο να συνεχίσουν με κάθε μέτρο οι διαδικασίες των διοικητικών μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, θέλω να θυμίσω σε όλους ότι η διαδικασία των διαγραφών και των πειθαρχικών μέτρων, κάθε είδους πειθαρχικού μέτρου στο κόμμα, δεν είναι ζήτημα το οποίο τίθεται στην κρίση των μελών. Γι’ αυτό τον λόγο έχουμε την Επιτροπή Δεοντολογίας», πρόσθεσε.
Όσον αφορά το κείμενο το οποίο έχει συνταχθεί στην προχθεσινή συνεδρίαση της Ομπρέλας συμφωνήθηκε να το εκφωνήσει εκ μέρους όλων των μελών και των στελεχών της ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Όλα δείχνουν λοιπόν ότι το εσωκομματικό δημοψήφισμα που προανήγγειλε ο Στέφανος Κασσελάκης για τις διαγραφές των τεσσάρων στελεχών δεν θα γίνει, αφού ήδη έχει αποχωρήσει ο Πάνος Σκουρλέτης ενώ σήμερα με την έναρξη της διαδικασίας αναμένεται να φύγουν και τα υπόλοιπα στελέχη της μειοψηφίας.