«Κακο χωριό τα λίγα σπίτια» θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος για τα οσα έγιναν στην συνεδρίαση της Κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ . Στις διαρροές της Κουμουνδούρου που ακολούθησαν, προβαλλόταν η είδηση ότι ομόφωνα ψήφισαν την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.
Αντίθετα, η πρόταση που κατατέθηκε από τον Παύλο Πολάκη και τον Νίκο Παππά για επιλογή νέας γραμματείας του Οργανωτικού Γραφείου από την ΚΟΕΣ απορρίφθηκε.
Σύμφωνα με πηγές της Κεντρικής Επιτροπής, τα μέλη του οργάνου με συντριπτική πλειοψηφία, εξουσιοδότησαν την Πολιτική Γραμματεία να αποφασίσει τη σύνθεση του Οργανωτικού, θέση την οποία στήριξε ο Πρόεδρος του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος. Η θέση αυτή θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για τον «έλεγχο» του συνεδρίου όταν αυτό γίνει .
Από την αρχή στο στόχαστρο του Παύλου Πολάκη και του Νίκου Παππά βρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.
Έντονες ενστάσεις για την πρόταση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ προέβαλλε με έμφαση ο βουλευτής Χανίων. Στο πλαίσιο της πρόσκλησης του Σωκράτη Φάμελλου για προγραμματικό διάλογο των προοδευτικών δυνάμεων με προοπτική κοινού εκλογικού ψηφοδελτίου, ο Παύλος Πολάκης, κατά την ομιλία του, τόνισε ότι οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ δεν συνάδουν με την προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ απέρριψε τα περί νέου φορέα.
Ο κ. Πολάκης υποστήριξε ότι «κομματική μας λειτουργία είναι προβληματική» και πρόσθεσε: «Με απόφαση της Κ.Ε., Βασιλειάδης και Σπίρτζης που είχαν παραιτηθεί, επέστρεψαν στις θέσεις που κατείχαν στην Π.Γ.. Η απόφαση αυτή ξεχειλώθηκε, έτσι ώστε να επιστρέψει ο Τεμπονέρας στην Π.Γ. και ο Τζουμάκας σε θέση στην Π.Γ. στην οποία δεν είχε εκλεγεί, καθώς κατέλαβε τη θέση του Σπίρτζη όταν αυτός παραιτήθηκε. Εγώ λέω καλώς επέστρεψαν, όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο, αλλά θα έπρεπε να επιστρέψουν ως απλά μέλη στις οργανώσεις τους. Προσωπικά, από την αρχή ζήτησα τη διεύρυνση της Π.Γ., έτσι ώστε να ανακλά τα δεδομένα όπως αυτά δημιουργήθηκαν μετά τις προεδρικές εκλογές. Αντί αυτού είδαμε κατά παράβαση του καταστατικού, προσθήκες μελών χωρίς καν απόφαση της Κ.Ε.».
Κάπου εκεί η κατάσταση πήγε να ξεφύγει με ανταπάντηση Τεμπονερα ο οποίος φέρεται να εισέπραξε από τον Παύλο Πολακη ένα «δείχνεις κατωτερότητα, χαμηλο πολιτικο ανάστημα και κόμπλεξ ».
Την ανάγκη να υπάρξει δομημένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις δεξιές πολιτικές της ΝΔ αλλά και στα κυβερνητικά “παιχνίδια” και τις παγίδες τους, προέταξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη.
Σε αυτό το πλαίσιο , η αντιπρόεδρος της βουλης απάντησε έμμεσα στα εσωκομματικά πυρά του Παύλου Πολάκη κατά της πλειοψηφίας και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου για την κομματική λειτουργία, αλλά και για την πρόταση συνεργασιών.
Είναι ενδεικτικό ότι έμμεση απάντηση στον Παύλο Πολάκη ήταν η αναφορά της ότι “όποιος είναι σοβαρός, θεσμικός, ρεαλιστής δεν κινείται κάνοντας απλά θόρυβο ”.
Σε άλλο σημείο η κ. Γεροβασιλη άφησε σαφείς υπαινιγμούς για τον λαικισμο της πλευράς Πολακη και όχι μόνο , «Σήμερα στη χώρα στήνεται μια παγίδα, το σύστημα όταν το συμφέρει ενδύεται αντισυστημικότητα με ύφος εχθροπαθές, με χυδαιότητα, λαϊκισμό, τον απαιτούμενο αντικοινοβουλευτισμό και όσα ψέματα απαιτούνται.
Απ’ την άλλη, υπάρχουν και τα λεκτικά διαπιστευτήρια σοβαρότητας και θεσμικότητας.
…Αντιπολίτευση είναι η θετική πρόταση που θα αλλάξει τη ζωή των πολιτών.
Τονίζω τις λέξεις: επιμονή, υπομονή, σταθερότητα.
Διαφορετικότητες πάντα είχαμε και θα έχουμε. Κριτική ναι. Συζήτηση ναι. Συνθέσεις ναι»
Από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς, τασσόμενος υπέρ των συμμαχιών με προοδευτικές δυνάμεις, σημείωσε πως ο Σωκράτης Φάμελλος, σωστά διατύπωσε την πρόταση για συνεργασίες, η οποία είναι ψηφισμένη, κακώς ωστόσο μίλησε για νέο φορέα, μια πρόταση που δεν έχει ψηφιστεί».
Από την πλευρά ο αναπληρωτής γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης είπε «Ο ΣΥΡΙΖΑ, προσπάθησε να κάνει μια ανάγνωση της σημερινής κατάστασης από την πρώτη στιγμή και από την εκλογή της νέας ηγεσίας …θέσαμε ως πρώτη προτεραιότητα το να μπορέσει να υπάρξει ένα μεγάλο μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων…Αυτό το σχέδιο υλοποιούμε.
Το σχέδιο αυτό είναι μέσα στο DNA του ΣΥΡΙΖΑ και είναι πολιτική απόφαση. Από το 2018, που ήμασταν κυβέρνηση, μιλάμε για την ανάγκη συνεργασιών στον προοδευτικό χώρο. Φέραμε την απλή αναλογική για αυτό τον λόγο. Χάθηκε η ευκαιρία της απλής αναλογικής το 2023. Χάθηκαν οι εκλογές και επειδή τα κόμματα του προοδευτικού τόξου δεν κατόρθωσαν -κι εμείς μαζί- να αναδείξουμε την μεγάλη αυτή αναγκαιότητα».
Τέλος ως θεματοφύλακας των «δικαίων Τσιπρα» ο Γιώργος Βασιλειάδης ανάφερε για τον πρώην πρωθυπουργο ,«ο Αλ. Τσίπρας είχε τη μέγιστη τιμή να κληθεί από το Χάρβαρντ να μιλήσει για πολιτική. Να μιλήσει για τις θέσεις ενός αριστερού ανθρώπου, που έχει υπάρξει πρωθυπουργός, για την πολιτική, για τις σκέψεις του για το μέλλον. Ο Τσίπρας αυτή τη στιγμή θέτει ζητήματα στον δημόσιο διάλογο, σε μια περίοδο που η ελληνική Δημοκρατία περνάει κρίση. Σε μια περίοδο που η Ευρώπη αλλάζει και ο κόσμος αλλάζει. Δεν έχει κανένα νόημα η συζήτηση περί κόμματος Τσίπρα».