Απερίσκεπτη και εξοργιστική χαρακτήρισαν οι εκπρόσωποι φεμινιστικών συλλογικοτήτων την απόφαση για διεξαγωγή του Ημιμαραθώνιου της Αθήνας στις 8 Μαρτίου ανήμερα δηλαδή της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.
” Στενοχωρηθήκαμε τρομερά. Ποιο μυαλό σκέφτηκε κάτι τέτοιο; Δεν μπορούν να σκεφτούν ότι εμείς οι γυναίκες που αδικούμαστε έχουμε δύο συμβολικές μέρες τον χρόνο; Την 8η Μάρτη που είναι για τα εργασιακά δικαιώματα και την 25η Νοεμβρίου που είναι κατά της βίας. Είναι παγκόσμιες μέρες. Κώφευσαν και ο Δήμος Αθηναίων και ο ΣΕΓΑΣ” τόνισε, στην τοποθέτησή της στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, η Σίσση Βωβού, μέλος της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Αθηναίων, της συλλογικότητας Μωβ και εκπρόσωπος της Επιτροπής κατά των Γυναικοκτονιών.
“Είναι λυπηρό και εξοργιστικό που την απόφαση πήρε η κ. Σακοράφα. Είναι λάθος του Δήμου Αθηναίων που δεν ζήτησε τη μετάθεση του ημιμαραθώνιου. Το κλείσιμο όλου του κέντρου σημαίνει απαγόρευση όλων των συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων. Ειδικά στη φετινή συγκυρία με τις πέντε νεκρές εργάτριες της Βιολάντα, η απόφαση γίνεται ακόμη πιο προκλητική” σημείωσε η Ελένη Τόλη, μέλος της συλλογικότητας Συνέλευση της 8ης Μάρτη.
Τι απαντά ο Δήμος Αθηναίων
“Είναι μια διοργάνωση του ΣΕΓΑΣ που είναι στο διεθνές καλεντάριο. Είναι ένα δρομικό κίνημα που είναι διεθνώς αναγνωρισμένο που είναι διεθνώς αναγνωρισμένο. Ίσα-ίσα που πολύς κόσμος θα κατέβει και μετά θα γεμίσει τις πλατείες. Ήδη, στην πλατεία Κοραή ο δήμος παραχώρησε χώρο για να γίνει η διαδήλωση που μας ζήτησαν, στις 8 Μάρτη ο δήμος έχει διοργανώσει πολλές εκδηλώσεις για την ημέρα. Ένα δρομικό κίνημα θα ενισχύσει περισσότερα τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του γυναικείου κινήματος. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Στη μία θα έχει ολοκληρωθεί οπότε οι πλατείες θα είναι ανοιχτές” ανέφερε η Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας & Δημοσίων Κοινοχρήστων Χώρων Ελένη Ζωντήρου.
“Είναι κατανοητή η ανησυχία αλλά είναι ημιμαραθώνιος, δεν καταλαμβάνει όλη τη μέρα. Μια τέτοια διοργάνωση συνδέεται και με κοινωνικά μηνύματα. Οι διαβεβαιώσεις έχουν δοθεί, τα ωράρια είναι συγκεκριμένα. Θα ακουστεί το μήνυμα, θα είναι δυνατότερο με τόσο κόσμο στο κέντρο της Αθήνας” επισήμανε η Πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ Ρωξάνη Μπέη
Παρέμβαση από τη Δέσποινα Λιμνιωτάκη
“Ως φεμινίστρια που έχω συμμετάσχει σε πολλούς φεμινιστικούς αγώνες, ήταν τεράστια αδικία όλο αυτό το αρνητικό βάρος που εισέπραξε ο Δήμος Αθηναίων για μια ημερομηνία στην οποία, κατά κάποιο τρόπο παρασύρθηκε. Η διοργάνωση του ΣΕΓΑΣ έγινε με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων αλλά αυτό ήρθε ως προ τετελεσμένο. Καλό θα είναι, όταν αποφασίζουμε για εκδηλώσεις, να αναρωτιόμαστε εάν κάτι αφορά σε κοινωνικούς αγώνες ανθρωπίνων δικαιωμάτων” τόνισε η δημοτική σύμβουλος Δέσποινα Λιμνιωτάκη. Υπογραμμίζεται ότι η κ. Λιμνιωτάκη τοποθετήθηκε ως δημοτικός σύμβουλος και όχι ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.
Μάγδα Μπουλούκου
Πηγή: Αθήνα 9,84






