Καταιγισμός από ρουκέτες εκτοξεύτηκαν νωρίτερα το απόγευμα από το έδαφος του Λιβάνου, προξενώντας τρόμο στους πολίτες του Τελ Αβίβ και άλλων πόλεων σε περιοχές του βόρειου και του κεντρικού Ισραήλ, καθώς ήχησαν εκ νέου οι σειρήνες για να σημάνουν συναγερμό.
Όπως ανέφερε η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς στο Λίβανο, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, από τις περισσότερες από 30 ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν, στοχεύοντας κυρίως τη Χάιφα και τη Ναχαρίγια, οι 16 που προήλθαν από τις βάσεις της στον Λίβανο ήταν μεγάλου βεληνεκούς. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι απάντησε με πυρά του πυροβολικού εναντίον των θέσεων απ’ όπου προήλθαν οι πύραυλοι.
Την ίδια ώρα οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δηλώνουν πανέτοιμες να επιτεθούν σε μαχητές της Χαμάς στις υπόγειες σήραγγες και τα καταφύγιά τους στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, έχοντας απομονώσει τη συγκεκριμένη περιοχή με στρατεύματα και άρματα μάχης. «Τώρα θα αρχίσουμε να συγκλίνουμε σ’ αυτούς», είπε στους δημοσιογράφους ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των IDF, αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ, διευκρινίζοντας πως «όταν λέω “να συγκλίνουμε σ’ αυτούς”, αυτό θα γίνει στην επιφάνεια του εδάφους και θα γίνει επίσης και κάτω από το έδαφος».
Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός, μέσα στις τελευταίες 24 ώρες ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν 450 στόχους της Χαμάς στη Γάζα και στρατεύματα κατέλαβαν ένα συγκρότημα μαχητών, σε επιθέσεις που, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές του θυλάκου, προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων.
Δημοσιογράφος του Reuters στη Λωρίδα της Γάζας περιέγραψε τον ολονύκτιο βομβαρδισμό από αέρος, εδάφους και θαλάσσης ως έναν από τους πιο έντονους από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του, ως απάντηση στηναιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ πριν από έναν μήνα.
Μία από τις δηλωμένες αποστολές της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες ήταν η καταστροφή των υποδομών της Χαμάς στη Γάζα μέσω αεροπορικών βομβαρδισμών. Βασικός στόχος ήταν το τεράστιο δίκτυο υπόγειων σηράγγων της Χαμάς, που της επιτρέπουν να διακινεί λαθραία και να αποθηκεύει όπλα. Αλλά οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις θα χρειαστούν πιθανότατα για να εκκαθαρίσουν το δίκτυο των σηράγγων, που είναι γνωστό ως “το μετρό της Γάζας”, σύμφωνα με πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ και στρατιωτικούς αξιωματικούς.
Ο Μπράντλεϊ Μπόουμαν, πρώην αξιωματικός του αμερικανικού στρατού και σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, δήλωσε στο συνεργαζόμενο δίκτυο NBC: «Ένας σημαντικός αριθμός τρομοκρατών της Χαμάς θα μπορέσει πιθανότατα να επιβιώσει από τις αεροπορικές επιδρομές κρυμμένος στις σήραγγες. Είναι μάλλον ασφαλές να υποθέσουμε ότι η Χαμάς έχει εφοδιάσει αυτές τις σήραγγες με σημαντικές ποσότητες τροφίμων, νερού, όπλων και πυρομαχικών».
Από την πλευρά του, ο στρατιωτικός αναλυτής του Sky News Sean Bell τόνισε πως οι σήραγγες βοηθούν να γίνει η αναμενόμενη είσοδος στην πόλη της Γάζας, την οποία το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι έχει περικυκλώσει, ένα «εντελώς διαφορετικό παιχνίδι».
Μιλώντας στο Sky News, ο στρατηγός Λόρδος Dannatt, δήλωσε ότι όσοι απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου «αναμφίβολα» κρατούνται σε κάποια από τα 300 μίλια υπόγειων σηράγγων. «Στα χρονικά της στρατιωτικής ιστορίας, αυτή θα είναι μια από τις πιο δύσκολες επιχειρήσεις που έχει να εκτελέσει οποιοσδήποτε στρατός: Πώς να προσπαθήσει να επιτύχει τον στόχο του να καταστρέψει τη Χαμάς χωρίς να είναι συνένοχος στη δολοφονία πάνω από 230 ομήρων. Είναι ένας πραγματικός εφιάλτης, και ειλικρινά, θα είναι μια πρόκληση και δεν μπορώ να δω εύκολα πώς οι Ισραηλινοί θα το κάνουν, εκτός από το να είναι εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και να ελπίζουν ότι τελικά θα εκκαθαρίσουν τη Χαμάς», υποστήριξε.
Οι σήραγγες που σκάβονται στη Γάζα χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για το λαθρεμπόριο αγαθών από και προς την Αίγυπτο για να παρακάμψουν τον ισραηλινό αποκλεισμό. Όμως οι Παλαιστίνιοι μαχητές δημιούργησαν τις σήραγγες για να μεταφέρουν ρουκέτες και εκτοξευτές ρουκετών, να προστατεύουν τους μαχητές από τον εντοπισμό τους από τους ισραηλινούς δορυφόρους και τα αεροσκάφη και να οργανώνουν επιθέσεις στο ισραηλινό έδαφος.
Το τεράστιο υπόγειο σύστημα περιλαμβάνει αποθηκευτικούς χώρους, ηλεκτρικές γεννήτριες, κέντρα διοίκησης και προμήθειες για τους μαχητές της Χαμάς, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Το δίκτυο έχει «δεκάδες σημεία πρόσβασης που βρίσκονται σε όλη τη Γάζα» και πολλές από τις εισόδους των τούνελ βρίσκονται δίπλα σε κατοικίες πολιτών, ακόμη και σε νοσοκομεία, αναφέρει ο IDF.
Νέα έκκληση για «ανθρωπιστική παύση στις μάχες στη Γάζα» από τον Μπορέλ
Για πολλοστή φορά, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζoζέπ Μπορέλ, έκανε έκκληση για μια «ανθρωπιστική παύση» στις μάχες στη Γάζα, ώστε να δοθεί πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού ως πρώτο βήμα για την απελευθέρωση των ομήρων.
Ειδικότερα, μιλώντας στη σύνοδο των Μονίμων Αντιπροσώπων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας υποστήριξε ότι η Ε.Ε. πρέπει να εργαστεί για την επίτευξη μιας «ανθρωπιστικής παύσης» στη Λωρίδα της Γάζας, όχι μόνο για τους ομήρους, αλλά και για μια «μαζική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας» και για την εκκένωση υπηκόων τρίτων χωρών.
«Πείτε την ανθρωπιστική λύση, πείτε την εκεχειρία, παράθυρο, ό,τι θέλετε, αλλά χρειαζόμαστε μείωση της βίας και το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο να γίνει σεβαστό», τόνισε ο Μπορέλ. Πρόσθεσε, επίσης, ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με το Ισραήλ, την Παλαιστινιακή Αρχή, την Αίγυπτο, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ.
Συνεχίζοντας, τόνισε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να επιμείνει σε μια αποφασιστική και ισορροπημένη θέση και να κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει την εισαγωγή της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή στο εσωτερικό της Ευρώπης. «Μόνο στη Γαλλία από τις 7 Οκτωβρίου, καταγράφηκαν 1000 αντισημιτικές ενέργειες. Αυτό πρέπει να το πολεμήσουμε. Τα αντισημιτικά και αντιμουσουλμανικά αισθήματα είναι εντελώς απαράδεκτα», τόνισε.
Κατόπιν αναφέρθηκε στην ανάγκη οριστικής διευθέτησης του Μεσανατολικού και την επίλυση δύο κρατών – «όσο κι αν αυτό σήμερα φαίνεται απρόσιτο», λέγοντας πως «αν δεν τα καταφέρουμε θα βρεθούμε σε ένα σπιράλ βίας και αμοιβαίου μίσους για γενιές».
Οι επικεφαλής των υπηρεσιών του ΟΗΕ καταδικάζουν τις «φρικιαστικές δολοφονίες αμάχων στη Γάζα»
Αυστηρή έκκληση για άμεση παύση της πολιορκίας στο «κατειλημμένο παλαιστινιακό έδαφος» έκαναν χθες, Κυριακή 5 Νοεμβρίου, οι επικεφαλής των υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, καταδικάζοντας τις «φρικιαστικές δολοφονίες ακόμη περισσότερων αμάχων στη Γάζα».
Υπογράμμισαν δε το γεγονός ότι «ένας ολόκληρος πληθυσμός πολιορκείται και δέχεται επίθεση, δεν έχει πρόσβαση στα απαραίτητα για την επιβίωση, βομβαρδίζεται στα σπίτια, στα καταφύγια, στα νοσοκομεία και στους χώρους λατρείας του. Αυτό είναι απαράδεκτο», ενώ κλείνουν τη δήλωσή τους με έκκληση για παροχή επαρκούς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.