Του Βασίλη Ταλαμαγκα
Τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Εurostat για τα ποσοστά απασχόλησης στην ΕΕ, εμφανίζουν την Ελλάδα στην προτελευταία θέση για ότι αφορά τα κρίσιμα ζητήματα της εργασίας .
Παρά τη στατιστική μείωση της ανεργίας, η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να γεφυρώσει το χάσμα με την υπόλοιπη Ευρώπη σε ό,τι αφορά τα ποσοστά απασχόλησης.
Ενώ κατά μέσο όρο στην ΕΕ το 75,8% των ατόμων παραγωγικής ηλικίας (20-64 ετών) εργάζονται, στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 69,3% – το δεύτερο χαμηλότερο μετά τη Ρουμανία που παραδοσιακά είναι αρνητική πρωταθλήτρια .
Στον αντίποδα, η Ελλάδα έχει τους περισσότερους εργαζόμενους στην Ευρώπη με ξεχωριστές δεξιότητες , μετά την Ισπανία, με έναν στους τρεις εργαζόμενους να απασχολούνται σε επαγγέλματα που απαιτούν κατώτερη εξειδίκευση από αυτή που έχουν. Είναι τόσο στρεβλο το Ελληνικο σύστημα απασχόλησης που παρατηρεί κανείς επιστήμονες με διδακτορικά και master να απασχολούνται περιστασιακά στην εστίαση .
Ο συνδυασμός των παραπάνω ευρημάτων μας δείχνει ότι η αγορά εργασίας στην Ελλάδα είναι έμμεσα χρεοκοπημένη και εξακολουθεί σε μεγάλο βαθμό να προσφέρει κυρίως θέσεις χαμηλής ειδίκευσης και υψηλής έντασης εργασίας, αντί για θέσεις υψηλής γνώσης, που αξιοποιούν τα ταλέντα των εργαζομένων και τις δυνατότητες της τεχνολογίας για να αυξήσουν την παραγωγικότητα, και τους μισθούς.
Εξάλλου η Ελλάδα έχει τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης σε τομείς υψηλής τεχνολογίας και γνώσης – μόλις 3,2% επί του συνόλου των απασχολούμενων. Το 2023 η χωρα ήταν προτελευταία, με 3,4%, μπροστά από τη Ρουμανία που πλέον μας έχει ξεπεράσει.
Το παραπάνω γεγονός δείχνει την διαχρονική χρεοκοπία της απασχόλησης, ιδίως στους νέους με υψηλά προσόντα, που είτε πρέπει να δουλέψουν σε κακοπληρωμένες περιστασιακές θέσεις εργασίας, κατώτερες των προσόντων τους και των αναγκών τους, είτε να μεταναστεύσουν.
Ένα σημαντικό ποσοστό παύει να αναζητά εργασία, απογοητευμένο από την κατάσταση που επικρατεί ή υποαπασχολείται.
Γι’ αυτό πιθανόν και τα ποσοστά ανεργίας στους νέους εξακολουθούν να είναι τα δεύτερα υψηλότερα στην ΕΕ (21%).
Αντίστοιχα τα ποσοστά απασχόλησης στην ηλικιακή κατηγορία 15-29 ετών είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, στο 36,1% – έναντι 50,1% στην Ευρωζώνη και 49,6% στην ΕΕ των 27.
Η Ελλάδα επίσης έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης στους νέους πτυχιούχους, με μόλις το 66,2% να απορροφάται από την αγορά εργασίας, σε διάστημα ως και τρία χρονια μετά την αποφοίτηση, έναντι 85,2% στην ΕΕ.
Από τα παραπάνω είναι εμφανές ότι ακόμα ένα κυβερνητικο αφήγημα αυτό της καλυτέρευσης της αγοράς εργασίας έχει πάει «κουβά» σύμφωνα με την προσφιλή έκφραση των φιλάθλων και όχι μονο .
Είναι τέτοιο δε το κυβερνητικο αδιέξοδο , γιατί οι σημαντικές κυβερνητικές κινήσεις του παρελθόντος στην απασχόληση , στηρίχτηκαν στην αντιστροφή των παραπάνω τάσεων .
Σε λίγους μήνες θα κριθούν τα πάντα από την κοινωνία ….