Λιγότεροι από 3 στους 10 πολίτες εμπιστεύονται σήμερα τη Δικαιοσύνη και τους Δικαστές. Αυτό καταγράφει Δημοσκόπηση της Pubblic Issue που γνωστοποιήθηκε σήμερα, στην οποία αποτυπώνεται συνολική μείωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς, κατά τα χρόνια διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σημειώνεται ότι η δημοσκόπηση αυτή έρχεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία συγκλονίζει ακόμα την κοινωνία το έγκλημα των Τεμπών, με αφορμή και τις συνεχείς αποκαλύψεις που έρχονται σταδιακά στο φως, κλονίζοντας σε μεγάλο βαθμό το δημόσιο αίσθημα δικαίου. Σε αυτό έχουν συντελέσει επίσης οι υποθέσεις διαφθοράς, οργανωμένου εγκλήματος, παιδεραστίας, αστυνομικής βίας και υποκλοπών, καθώς και οι ενέργειες και οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης σε μεγάλες δίκες.
Έτσι, το ποσοστό 27% των πολιτών που εμπιστεύονται σήμερα τη Δικαιοσύνη, είναι το χαμηλότερο από τουλάχιστον το 2007 (δηλαδή από το χρονικό σημείο που καταγράφει η εν λόγω δημοσκόπηση). Το υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται το 2013 (63%), ενώ το 2018 το ποσοστό ήταν στο 53% (δηλαδή σχεδόν διπλάσιο από σήμερα).
Λιγότεροι από 3 στους 10 (27%) εμπιστεύονται σήμερα τη δικαιοσύνη & τους δικαστές. Οι υποθέσεις διαφθοράς, οργανωμένου εγκλήματος, παιδοφιλίας, αστυνομικής βίας, υποκλοπών, που δημοσιοποιούνται έχουν κλονίσει σε μεγάλο βαθμό το δημόσιο αίσθημα δικαίου #κρατος #θεσμοι #δικαιοσυνη pic.twitter.com/qTzDaUCJgN
— Public Issue (@publicissue) April 3, 2024
Παράλληλα, στο ναδίρ βρίσκεται η κοινωνική εμπιστοσύνη προς τη Βουλή, καταγράφοντας το 2ο χειρότερο ποσοστό της τελευταίας 20ετίας (μόλις στο 18%), μετά το 2011 (11%) που αποτυπώθηκε τα πρώτα μνημονιακά χρόνια. Σημειώνεται ότι το 2018 η εμπιστοσύνη στη Βουλή ανερχόταν στο σαφώς σημαντικά πιο υψηλό ποσοστό του 30%.
Η κρίση των αντιπροσωπευτικών θεσμών είναι εδώ. Η κοινωνική εμπιστοσύνη στη Βουλή συνεχίζει να μειώνεται (18%). Καταγράφει, μάλιστα, το 2ο χειρότερο ποσοστό της τελευταίας 20ετίας, μετά το 2011 (11%) – Public Issue Έρευνα Εμπιστοσύνης στους Θεσμούς, 2024 #βουλη #κρατος #θεσμοι pic.twitter.com/FdZZNUEDsW
— Public Issue (@publicissue) April 3, 2024
Έλλειμμα κοινωνικής εμπιστοσύνης καταγράφεται και στον θεσμό της Αστυνομίας, με τα ποσοστά –για ακόμα μια φορά– να μειώνονται δραματικά κατά την τελευταία 5ετία, δηλαδή επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, σήμερα το 43% των πολιτών εμπιστεύονται την Αστυνομία, αν και το ποσοστό ήταν στο πολύ υψηλό 72% το 2018.
Η πλειοψηφία των πολιτών (54%), στην Ελλάδα δεν εμπιστεύεται σήμερα την Αστυνομία. Το έλλειμμα κοινωνικής εμπιστοσύνης στο θεσμό, που διογκώθηκε την τελευταία 5ετία εξακολουθεί να διατηρείται σε πλειοψηφικά επίπεδα #αστυνομια #κρατος #θεσμοι #βια #εγκλημα pic.twitter.com/gUPDcnRUps
— Public Issue (@publicissue) April 3, 2024
Σημειώνεται ότι η δημοσκόπηση έρχεται εν μέσω εισαγγελικής έρευνας για τις ενέργειες αστυνομικών, κατά την πρόσφατη ανθρωποκτονία έξω από Αστυνομικό Τμήμα, ενώ κατά την τελευταία 5ετία καταγράφηκε επίσης έντονη εγκληματικότητα, μαφιόζικες εκτελέσεις, αυθαίρετη αστυνομική βία, ανεξέλεγκτη οπαδική βία κ.ά.
Όσο για τα πολιτικά κόμματα, αυτά παραμένουν πλήρως απαξιωμένα, καθώς μόλις το 9% των πολιτών τα εμπιστεύεται. Το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφηκε από το 2007 ήταν μόλις 12%, ενώ το χαμηλότερο ήταν στο 5% (πρώτα μνημονιακά χρόνια).
Τα κόμματα, ως πολιτικός και κοινωνικός θεσμός, παραμένουν πλήρως απαξιωμένα. Τα εμπιστεύεται μόλις το 9% των πολιτών. Αντίστοιχο ποσοστό είχε μετρηθεί στην Ελλάδα το 2008, στην έναρξη της οικονομικής κρίσης – Public Issue, Έρευνα Εμπιστοσύνης στους Θεσμούς, 2024 #κρατος #θεσμοι pic.twitter.com/4mt7TfSXGE
— Public Issue (@publicissue) April 3, 2024