Παρότι παραδοσιακά ο Αύγουστος είναι ο «νεκρος » μήνας για ότι αφορά τις σημαντικές αλλαγές που σχεδιάζονται στο κράτος , το φετινο καλοκαιρι, οι ρυθμοί της αρμόδιας επιτροπής για τις αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών είναι πυρετώδεις , μετα τις σαφείς οδηγίες του πρωθυπουργού για επιτάχυνση των διαδικασιών .
Περα ολων των αλλων – δικαιότερη φορολογία για χιλιάδες πολίτες- η ΑΑΔΕ πρέπει να προετοιμάσει εγκαίρως τα συστήματά της για να υποδεχθεί, ενσωματώνοντας τις όποιες αλλαγές, στις φορολογικές δηλώσεις του 2025.
Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υπάρχει αισιοδοξία για την πραγματική εικόνα, μετα από το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων, καθώς τα φορολογικά έσοδα από τους ελεύθερους επαγγελματίες, εξαιτίας του νέου τρόπου φορολόγησης με τεκμαρτό τρόπο, εμφανίζονται αυξημένα στο ύψος που είχε προβλεφθεί.
Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να δώσει το στίγμα των αλλαγών και των βελτιώσεων, έτσι ώστε να αποκατασταθούν πιθανές αδικίες , στις οποίες έχει αναφερθεί ξεκάθαρα ο ίδιος στο παρελθόν.
Με βάση τα υπάρχοντα σενάρια, δεν πρόκειται να αλλάξει ο βασικός κορμός του τεκμαρτού συστήματος υπολογισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος για 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Οι ενδεχόμενες παρεμβάσεις – αλλαγές θα αφορούν:
– Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Καταργείται από την Πρωτοχρονιά, όπως έχει ήδη δηλώσει ο πρωθυπουργός. Πρόκειται για μεγάλη φορολογική ελάφρυνση. Το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 120.000.000 ευρώ και το ετήσιο όφελος για τους φορολογουμένους ανέρχεται σε 325 ευρώ.
Το τέλος επιτηδεύματος κόστιζε:
Α. 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς προορισμούς και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
Β. 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
Γ. 325 ευρώ για τους επιτηδευματίες και ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα.
400-500 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελεύθερο επάγγελμα
Σε κάθε υποκατάστημά, το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται σε 300 ευρώ ετησίως, αν συστήνεται από επιτηδευματία και ασκούντα ελεύθερο επάγγελμά, και 600 ευρώ ετησίως, αν συστήνεται από νομικό πρόσωπο που ασκεί εμπορική επιχείρηση.
Ως υποκατάστημά, νοείται κάθε επαγγελματική εγκατάσταση του επιτηδευματία στην ημεδαπή, εκτός της έδρας της επιχείρησης. ∆εν λογίζονται ως υποκαταστήµατα για την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος οι προσωρινοί εκθεσιακοί χώροι και οι πρόσκαιρες επαγγελματικές εγκαταστάσεις, που λειτουργούν για χρονικό διάστημα µέχρι 30 ημέρες, καθώς και οι επαγγελματικές εγκαταστάσεις που στεγάζονται σε διαφορετικούς ορόφους.
– Σχέση τεκμηρίου και τζίρου. Αναμένονται ευνοϊκές τροποποιήσεις στο κριτήριο του τζίρου, µε βάση το οποίο προσαυξάνεται το τεκμαρτό εισόδημα του επαγγελματία.
– Οικογενειακό εισόδημα. Ρυθμίζεται ο συνυπολογισμός του οικογενειακού εισοδήματος του επαγγελματία, που αυξάνει τον φόρο, ιδίως όταν εργάζεται και ο / η σύζυγος.
– Διαδικασία διαφωνίας / ενστάσεων. Βελτιώνεται η διαδικασία βάσει της οποίας αμφισβητείται το τεκμαρτό εισόδημα.
– Μισθολογικό κόστος. Επανεξετάζεται το κριτήριο του κόστους µισθοδοσίας, ενώ ο προσανατολισμός των αλλαγών αφορά τις ατομικές επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζομένους µε πολλά έτη ασφάλισης. Αυτό επιφέρει µμεγάλη αύξηση στο τεκµαρτό εισόδημα και αποτελεί αγκάθι για τους επαγγελματίες.
– Σύνδεση κατώτατου µισθού και φορολογίας. Εξετάζεται ο καθορισμός του φόρου ανάλογα µε την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Ο κατώτατος θα αποτελεί πλέον τη βάση υπολογισμού του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος.
Πέρυσι, το 47% των ελεύθερων επαγγελματιών πλήρωνε φόρο έως 1.000 ευρώ και το 27% από 1.000 έως 3.000 ευρώ. Φέτος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το 17% θα πληρώσει έως 1.000 ευρώ, ενώ το 54% θα πληρώσει από 1.000 έως 3.000 ευρώ.
Αυτοί οι υπολογισμοί είχαν γίνει σαν άσκηση επι χάρτου , πριν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και τώρα πια θα γίνει απολογισμός, στη βάση πραγματικών δεδομένων.
Στο ερώτημα γιατί φέτος εμφανίστηκαν σε κάποιες κατηγορίες αυξημένοι φόροι απαντάται , διότι φέτος ενεργοποιήθηκε το νέο σύστημα υπολογισμού του φόρου των αυτοαπασχολούμενων οι οποίοι -θεωρητικά- θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον 600 εκατ. ευρώ , φέρνοντας μια δίκαιη κατανομή στους φόρους σε σχέση με το σύνολο του πληθυσμού .
Επίσης αυξήθηκε το ονομαστικό εισόδημα εκατοντάδων χιλιάδων φορολογούμενων και ειδικά αυτοί που έχουν δύο πηγές εισοδήματος, θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο. Τέλος καταγράφεται πολύ μεγάλη αύξηση στα (δηλωμένα) εισοδήματα από ενοίκια τα οποία δεν έχουν αφορολόγητο και γι’ αυτό αναμένεται ότι και φέτος θα προκύψει ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση ειδικά για τους έχοντες ακίνητα που διατίθενται για βραχυχρόνιες μισθώσεις.
H πορεία θα είναι έντονα ανοδική και του χρόνου. Διότι το 2024 έχει ήδη καταγραφεί η αύξηση αποδοχών για εργαζόμενους στο δημόσιο, συνταξιούχους και δικαιούχους του κατώτατου μισθού (άρα όσοι έχουν και δεύτερη πηγή εισοδήματος θα πληρώσουν επιπλέον του ποσού που τους παρακρατείται) ενώ ήδη εμφανίστηκαν 180.000 συνταξιούχοι που εξακολουθούν να εργάζονται.
Σε κάθε περίπτωση βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις δικαιότερες αλλαγές στο σύστημα της φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών .