Αν η Δύση επιτρέψει στην Ουκρανία να πραγματοποιεί πλήγματα σε ρωσικά εδάφη με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που έχουν εφοδιάσει το Κίεβο δυτικές χώρες, αυτό θα σήμαινε ότι «οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία», προειδοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Αν ληφθεί αυτή η απόφαση, αυτό δεν θα σήμαινε τίποτα λιγότερο από την άμεση εμπλοκή των χωρών του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό θα άλλαζε την ίδια τη φύση του πολέμου. Θα σήμαινε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο κατά της Ρωσίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν σε βίντεο που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Telegram.
Εν τω μεταξύ, έτοιμες να περάσουν την «κόκκινη γραμμή» εμφανίζονται οι ΗΠΑ και η Βρετανία, καθώς σήμερα Παρασκευή 13/9 αναμένεται να συναντηθούν στον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, για να συζητήσουν τα σχέδια που θα επιτρέψουν στο Κίεβο να πλήξει στόχους στο εσωτερικό της Ρωσίας με πυραύλους που προμηθεύει η Δύση.
Η Βρετανία έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους δικούς της πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς «Storm Shadow» για να πλήξει ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους μακριά από τα ουκρανικά σύνορα. Αλλά θέλει ρητή άδεια από τον Μπάιντεν προκειμένου να επιδείξει μια συντονισμένη στρατηγική με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία – η οποία κατασκευάζει παρόμοιους πυραύλους. Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ο Μπάιντεν δεν έχει λάβει απόφαση, αλλά θα ενημερωθεί πρώτα από τον Στάρμερ στη σημερινή τους συνάντηση.
Η συζήτηση για το ζήτημα των δυτικών όπλων και της χρήσης τους από το Κίεβο, που έχει διαρκέσει καιρό στον Λευκό Οίκο, αναμένεται να κορυφωθεί. Όπως μεταδίδει το Politico, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι οι όποιες κατευθυντήριες γραμμές συμφωνηθούν για τα βρετανικά όπλα στη δίωρη σύνοδο κορυφής στην Ουάσιγκτον θα μπορούσαν επίσης στη συνέχεια να ανοίξουν τον δρόμο για τους Ουκρανούς να εκτοξεύσουν τα αμερικανικά ATACMS -ένα τακτικό βαλλιστικό πυραυλικό σύστημα – σε αεροδρόμια και στρατιωτικές βάσεις βαθιά μέσα στη Ρωσία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ άφησε να εννοηθεί ότι η συνάντηση μεταξύ του Στάρμερ και του Μπάιντεν ήταν απλώς μια τυπική διαδικασία και ότι η συμφωνία είχε ήδη συναφθεί, δεσμευόμενος ότι η απάντηση της Ρωσίας «θα είναι η κατάλληλη».
Στάρμερ: «Η Ρωσία άρχισε αυτόν τον πόλεμο»
Kατά την πρώτη του επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε: «Η Ρωσία ξεκίνησε αυτή τη σύγκρουση εισβάλοντας στην Ουκρανία και η Ρωσία μπορεί να τερματίσει αυτή τη σύγκρουση αμέσως».
«Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα», είπε σε δημοσιογράφους ο Στάρμερ, υποστηρίζοντας πως η Βρετανία έχει παράσχει «εκπαίδευση» και «ικανότητα», προκειμένου να βοηθήσει την Ουκρανία να αποκρούσει τη ρωσική επίθεση.
Ακόμη, τόνισε ότι «προφανώς πρέπει να γίνουν περαιτέρω συζητήσεις για τη φύση αυτής της ικανότητας», υπονοώντας ότι η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από τη βοήθεια με όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία.