Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2022 ανήλθε σε 14.702,1 εκατ. ευρώ (16.022,0 εκατ. δολάρια) έναντι 8.262,0 εκατ. ευρώ (9.806,7 εκατ. δολάρια) κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2021, παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, 77,9%. Το αντίστοιχο μέγεθος χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 3.846,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή 55,7% και το αντίστοιχο μέγεθος χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε αύξηση κατά 3.809,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή 55,4%.
Νέο άλμα στο 12,1% έκανε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο, επιστρέφοντας στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από 30 χρόνια. Σε ετήσια βάση η μεγαλύτερη αύξηση τιμών καταγράφηκε: στο φυσικό αέριο 117,7%, και ακολουθούν ο ηλεκτρισμός με 70,4% και το πετρέλαιο με 65,1%.
Οι πληθωριστικές πιέσεις θα ενταθούν τους επόμενους μήνες, καθώς οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων (εγχωρίων και εισαγομένων) συνεχίζουν να κινούνται έντονα ανοδικά. Χθες η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς), αυξήθηκε τον περασμένο Μάιο κατά 43%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2021.
Οι προβλέψεις του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, της Κομισιόν και άλλων διεθνών οικονομικών οργανισμών για το φετινό πληθωρισμό έχουν ήδη «ακυρωθεί» από τις εξελίξεις, με τον πήχη του πληθωρισμού να μπαίνει τώρα υψηλότερα. Το πιθανότερο είναι να επιβεβαιωθούν τα ακραία σενάρια, τα οποία ανεβάζουν το μέσο πληθωρισμό το 2022 ακόμα και άνω του 7%, όπως για παράδειγμα η Τράπεζα της Ελλάδος. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή μάλιστα έχει πρόβλεψη ακόμη και για ποσοστό πάνω από 11%.