Πλήθος αντιφάσεων και κενών συναντά κανείς στις φερόμενες μαρτυρίες κομβικών προσώπων που κλήθηκαν να καταθέσουν για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Κι αυτό επειδή όλοι δείχνουν να παραβλέπουν τα γεγονότα τα οποία έλαβαν χώρα και είναι πέραν πάσης αμφιβολίας.
Για παράδειγμα η παρακολούθηση Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ έγινε, το ίδιο και η παρακολούθηση Κουκάκη. Με τον ίδιο τρόπο η ΕΥΠ παρακολουθούσε υπουργούς, δημοσιογράφους, στελέχη του επιτελικού κράτους, την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, τον επικεφαλής εισαγγελέα του Οικονομικού Εγκλήματος. Για όλους αυτούς κάποιος έδωσε την εντολή. Δεν γίνεται λοιπόν οι μάρτυρες που κλήθηκαν από τον αντιεισαγγελέα του Άρειου Πάγου Αχιλλέα Ζήση να δηλώνουν άγνοια.
Πόσο μάλλον όταν αυτοί οι μάρτυρες δεν είναι άλλοι από την εισαγγελέα της ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου, τον πρώην διοικητή της Υπηρεσίας, Παναγιώτη Κοντολέοντα και τον πρώην γ.γ. του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη. Αν δεν ξέρουν αυτοί, τότε ποιοι;
Στο κείμενο που ακολουθεί επιχειρούμε μια πρώτη καταγραφή στις αντιφάσεις και τα κενά των όσων φέρονται να δήλωσαν.
Η κατάθεση Βλάχου
Ας πάρουμε τα πρόσωπα ένα προς ένα, ξεκινώντας με την εισαγγελέα της ΕΥΠ, κυρία Βασιλική Βλάχου. Πρόκειται για το άτομο που υπέγραφε τις σχετικές εντολές κι έδινε το πράσινο φως των παρακολουθήσεων.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αναφέρθηκε στα βήματα που ακολουθούνται για την έκδοση εισαγγελικής διάταξης για νόμιμη επισύνδεση, τονίζοντας κατηγορηματικά, ότι δεν υπήρχε μηχανισμός παράνομου κατασκοπευτικού λογισμικού Predator ή άλλου παράνομου λογισμικού στην ΕΥΠ, αλλά και αποκλείοντας συμμετοχή υπηρεσιακού παράγοντα της ΕΥΠ στις υποκλοπές, καθώς ποτέ δεν της δόθηκε αυτή η εντύπωση, ούτε υπέπεσε στην αντίληψή της ανάλογη πληροφορία.
Υποστήριξε επίσης ότι σε έλεγχο που έγινε από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, αλλά και από την ΑΔΑΕ δεν βρέθηκε κάποια σύμβαση της ΕΥΠ που να αφορά λογισμικό παρακολούθησης.
Εδώ βέβαια η κυρία Βλάχου δεν λέει όλη την αλήθεια. Αφενός δεν αναφέρεται καν στις απόρρητες συμβάσεις που είναι γνωστό ότι είχε υπογράψει η εταιρεία Krikel –συμφερόντων Λαβράνου με το ελληνικό Δημόσιο- αφετέρου ο έλεγχος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ήταν μια παρωδία, ένα σκάνδαλο από μόνος του.
Υπενθυμίζεται ότι έγινε μέσω ανταλλαγής επιστολών (!) με την κα Βλάχου και την ΕΥΠ και ότι οι ελεγκτές της Αρχής δεν πάτησαν καν το πόδι τους στην Υπηρεσία. Εντελώς ξαφνικά, λίγο καιρό αργότερα κι αφού είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο αποχώρησε από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας ο επικεφαλής της κ. Μπίνης, λαμβάνοντας θέση στο εξωτερικό.
Πέραν αυτού θα ήταν ευχής έργον αν η κα Βλάχου εξηγούσε για ποιους λόγους υπέγραψε τις εντολές παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, στελεχών της κυβέρνησης και όλων των γνωστών ονομάτων που οι περιπτώσεις τους έχουν γίνει γνωστές.
Σε κάθε περίπτωση η κ. Βλάχου πρέπει να απαντήσει γιατί ο τότε ιεραρχικά ανώτερος της Οικονομικός Εισαγγελέας Χρήστος Μπαρδάκης είχε τεθεί επί διετία υπό παρακολούθηση ως κίνδυνος για την Εθνική Ασφάλεια. Και ειδικά για την περίπτωση του δεν μπορεί να πει πως δεν γνωρίζει, καθώς η ίδια ανανέωσε για 12 συνεχόμενες φορές τις διατάξεις παρακολούθησής του.
Η κατάθεση Κοντολέοντος
Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων φέρεται να κατέθεσε πως την εταιρεία Intellexa που εμπορεύεται το Predator, τη γνώριζε επειδή συζητιόταν παγκοσμίως για τις δραστηριότητές της στον τομέα των παράνομων λογισμικών.
Με λίγα λόγια, ο άνθρωπος ο οποίος διοικούσε την ΕΥΠ υποστηρίζει ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας δεν γνώριζαν ότι αυτή η εταιρεία είχε έρθει στην Ελλάδα, είχε νοικιάσει γραφεία, είχε προσλάβει υπαλλήλους και γενικότερα δραστηριοποιούνταν εντός της επικράτειας. Μα, αν δεν τα γνωρίζεις αυτά είναι σαν να παραδέχεσαι ότι είσαι εντελώς ακατάλληλος για τη δουλειά αυτή.
Στο πνεύμα της κας Βλάχου φέρεται να είπε ότι η ΕΥΠ δεν χρησιμοποίησε το Predator και ότι δεν υπήρξε καμία σχετική σύμβαση αγοράς του. Εν συνεχεία ανέφερε πως τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Γρηγόρης Δημητριάδης δεν είχαν γνώση των επιχειρήσεων που έτρεχε η Υπηρεσία, για να συμπληρώσει ότι ο πρωθυπουργός ενημερωνόταν μόνο εάν αφορούσε εθνικό θέμα υψίστης σημασίας.
Μοιραία, η ερώτηση που έρχεται στο μυαλό είναι αν θεωρείται θέμα υψίστης σημασίας ότι βρίσκονταν υπό παρακολούθηση ο αρχηγός του τρίτου κόμματος της Βουλής, οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων και υπουργοί της κυβέρνησης. Απάντησε άραγε σε αυτά ο κ. Κοντολέων; Έδωσε εξηγήσεις γιατί όλοι οι ανωτέρω βρέθηκαν σε καθεστώς παρακολούθησης; Κι αν έκανε τη δουλειά του σωστά όλο αυτό το διάστημα γιατί έχασε τη θέση του;
Η κατάθεση Δημητριάδη
Ο Γρηγόρης Δημητριάδης, συνδετικός κρίκος της ΕΥΠ και του πρωθυπουργικού γραφείου φέρεται να δήλωσε ότι καθημερινά λάμβανε τις ενημερώσεις από την Υπηρεσία και τις παρέδιδε στον πρωθυπουργό, προσθέτοντας ότι δεν είχε καμία γνώση για τις επισυνδέσεις και τα επιχειρησιακά δεδομένα.
Με απλά λόγια φέρεται να περιγράφει τον εαυτό του ως ένα διαδικαστικό κρίκο προκειμένου να προχωράει η δουλειά. Είναι εντυπωσιακό βέβαια πως ένας άνθρωπος που γνώριζε μόνο τα βασικά, όπως προκύπτει απ΄τα όσα φέρεται να κατέθεσε, να εμφανίζεται τόσο σίγουρος ότι η ΕΥΠ δεν χρησιμοποίησε το Predator, ενώ δήλωσε άγνοια και για τις μετατάξεις προσωπικού της Υπηρεσίας, λέγοντας ότι αυτές έγιναν με γνώμονα τις υπηρεσιακές ανάγκες και ότι ο ίδιος δεν είχε ανάμειξη.
Το αφήγημα αυτό υποστηρίζει και ο κ. Κοντολέων, καθώς αναφερόμενος στη σχέση του με τον τότε γ.γ. του πρωθυπουργού φέρεται να είπε ότι ο κ. Δημητριάδης ενημερωνόταν για θέματα οργανωτικά και αυστηρά υπηρεσιακά της ΕΥΠ και τίποτε παραπάνω.
Η μικρή λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά εδώ είναι ότι από τον Ιούνιο του 2021 ο κ. Δημητριάδης είχε –με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη- τη δυνατότητα να υπογράφει αντ’ αυτού σε θέματα που αφορούσαν την ΕΥΠ. Όταν λοιπόν βάζεις κάπου την υπογραφή σου, το πράγμα ξεφεύγει από την «ενημέρωση» και περνάει στην απόφαση. Άραγε, γνωρίζει κανείς που έβαζε την υπογραφή του ο κ. Δημητριάδης;
Εκκαθαρίσεις
Για την ιστορία, ας αναφέρουμε πως τον Δεκέμβριο του 2021 και λίγες μόλις μέρες πριν τις εκλογές του συνδικαλιστικού οργάνου των υπαλλήλων της ΕΥΠ, μέσα σε μία νύχτα, εκκαθαρίστηκαν περισσότεροι από 150 «μη αρεστοί» στην κυβέρνηση, οι οποίοι και είχαν πέσει σε δυσμένεια καιρό πριν. Επρόκειτο για υπαλλήλους και στελέχη της Υπηρεσίας που δεν ήταν τυφλά υποτελείς στο Μαξίμου και οι οποίοι πήραν πόδι. Επ’ αυτών ο κ. Δημητριάδης φέρεται να δήλωσε ότι δεν είχε καμία ανάμειξη.
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν ο κ. Δημητριάδης ρωτήθηκε για ποιους λόγους τον έπαυσε από τα καθήκοντά του ο πρωθυπουργός –την ίδια ακριβώς μέρα με τον κ. Κοντολέοντα- και τι απάντησε, αφού επί των ημερών του όλα λειτουργούσαν ρολόι και δεν υπήρχε κανένα σκάνδαλο.
Εδώ να σημειωθεί ότι οι τρεις ανωτέρω κατέθεσαν με φυσική παρουσία. Οι υπόλοιποι που ακολουθούν, κατέθεσαν μέσω υπομνημάτων κι έχοντας γνώση της δικογραφίας.
Ντίλιαν και Χάμου
Τόσο ο ιδιοκτήτης της Intellexa Ταλ Ντίλιαν όσο και η σύζυγός του και νόμιμη εκπρόσωπος της εταιρείας Σάρα Αλεξάνδρα Χάμου φέρονται να δήλωσαν πως η Intellexa είναι νόμιμη και ότι από πουθενά δεν προκύπτει ότι έχει σχέση με το Predator.
Φέρονται να τα απέδωσαν όλα σε αυθαίρετα δημοσιεύματα, σε σενάρια και γενικότερα σε προσπάθεια συκοφάντησής τους, επικαλούμενοι το γεγονός ότι οι έρευνες που έχουν γίνει στην ΕΥΠ από ανεξάρτητες αρχές έχουν αποδείξει ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση.
Βέβαια δεν γνωρίζουμε αν ρωτήθηκαν για την εξαγωγή του Predator με την έγκριση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών σε τρίτες χώρες όπου στα σχετικά έγγραφα αναγράφεται φαρδιά πλατιά η εταιρεία τους.
ΕΔΕ
Εδώ, αξίζει να σημειωθεί πως η ΕΔΕ που έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών για τη συγκεκριμένη έγκριση έβγαλε ουσιαστικά «άχρηστη» όλη την υπηρεσία που ενέκρινε την εξαγωγή, αναφέροντας ότι πρόκειται για μια υπηρεσία που βρίσκεται «στον αέρα». Θα ήταν ευχής έργον να εξηγηθεί πως ο επικεφαλής της εν λόγω υπηρεσίας βρέθηκε στη συνέχεια σε νευραλγική θέση στη ΝΔ και κυρίως πώς ακριβώς αυτό το έγγραφο πέρασε έτσι απλά από το πρωθυπουργικό γραφείο, στο οποίο αποδεδειγμένα είχε σταλεί. Αυτό κι αν είναι σκάνδαλο!
Για να επιστρέψουμε στους μάρτυρες Ντίλιαν και Χάμου, δεν γνωρίζουμε αν ρωτήθηκαν για τις τραπεζικές τους συναλλαγές, καθώς είναι γνωστό ότι σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που είχαν προσκομιστεί στη Βουλή αποδεικνύεται ότι η Intellexa είχε τραπεζικές συναλλαγές με την Krikel την ίδια περίοδο που η τελευταία λάμβανε πληρωμές μεγάλου ύψους από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Δεν γνωρίζουμε αν ρωτήθηκαν τους λόγους για τους οποίους έχουν δεχθεί κυρώσεις, τόσο ως φυσικά πρόσωπα όσο και ως εταιρεία από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, το οποίο και συνδέει άμεσα την εταιρεία τους με το λογισμικό Predator.
Μπίτζιος
Στο ίδιο πλαίσιο φέρεται να κινήθηκε και το υπόμνημα του επιχειρηματία Φέλιξ Μπίτζιου. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μπίτζιος κατείχε το 35% της Intellexa μέσω της εταιρείας Santinomo Ltd κι έσπευσε να το ξεφορτωθεί μεταχρονολογημένα, όταν άρχισαν να πέφτουν βροχή οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο. Αλλά και για το διάστημα που ήταν ενεργός στην εταιρεία φέρεται να δήλωσε πως ο ρόλος του ήταν τυπικός, αυτός του αναπληρωτή διαχειριστή και ότι δεν είχε καμία ενασχόληση με αυτήν. Τέλος φέρεται να δηλώνει πως δεν είχε καμία σχέση με λογισμικά παρακολούθησης.
Λαβράνος
Για το τέλος έχουμε τον επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνο. Ο ίδιος φέρεται να δήλωσε παντελή άγνοια για το θέμα και τα απέδωσε όλα στον αντιπολιτευόμενο Τύπο σε μια προσπάθεια δημιουργίας εθνικής και πολιτικής κρίσης.
Φέρεται να θεωρεί ότι έγινε στόχος επειδή τυγχάνει να έχει κουμπαριές με πρώην στελέχη της κυβέρνησης (Δημητριάδης, Θάνος Πλεύρης, Νίκος Παναγιωτόπουλος) και αρνήθηκε την οποιαδήποτε εμπλοκή του με την εταιρεία Krikel.
Δεν ξέρουμε αν ρωτήθηκε για τα μέιλ που έχουν διαρρεύσει και αποδεικνύουν ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Μπίτζιος είχαν πλήρη ενημέρωση για την τοποθέτηση του Πολωνού δικηγόρου που εμφανίστηκε πριν από λίγα χρόνια ως νόμιμος εκπρόσωπος της Krikel.
Δεν ξέρουμε επίσης αν ρωτήθηκε για τις πλαστές ιταλικές ταυτότητες, τις εταιρείες ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ, FULLSPAN, Iονία Τεχνική, Ιονική Τεχνολογική που μετεξελίχθηκε σε Krikel και τα εκατοντάδες εικονικά τιμολόγια αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ με τις οποίες ο κ. Λαβράνος φέρεται να έχει άμεση σχέση.
Οι λοιποί εμπλεκόμενοι;
Αίσθηση προκαλεί πως οι στενοί συνεργάτες του Λαβράνου, ο τεχνικός προϊστάμενος της Krikel Σωτήρης Ντάλας και ο Νίκος Λιόλιος , ο οποίος χειριζόταν τα λογιστικά – οικονομικά θέματα των εταιρειών συμφερόντων Λαβράνου σε Ελλάδα και Κύπρο δεν κλήθηκαν να καταθέσουν στις εισαγγελικές αρχές παρά το ότι από πλήθος καταθέσεων και δημοσιευμάτων αναδεικνυόταν ο ειδικός τους ρόλος την υπόθεση των υποκλοπών.
Το μεγάλο κενό στο οποίο πέφτουν οι τελευταίοι 4 μάρτυρες είναι ότι δηλώνουν πως έχουν συκοφαντηθεί από τους δημοσιογράφους. Ο γράφων έχει στα χέρια του αποδεικτικά μέιλ όπου επί 1,5 χρόνο τώρα και πριν από κάθε δημοσίευμα έστελνε μέιλ και ζητούσε την άποψή τους, όπως επιτάσσει η δημοσιογραφική δεοντολογία. Δεν απάντησαν ποτέ.
Αποκαλυπτικά ευρήματα για τους κοινούς στόχους ΕΥΠ και Predator – Τι κατέθεσαν Δημητριάδης, Κοντολέων, Βλάχου
Στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας πολιτικοί και δημοσιογράφοι, οι οποίοι ήταν στόχοι των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων , έχουν υποβάλει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας δηλώνοντας παρόντες σε κάθε στάδιο της έρευνας
Τα ευρήματα για υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και οι διπλοί στόχοι που είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση τόσο μέσω του κακόβουλου λογισμικού predator,όσο και από την ΕΥΠ , αποτυπώνονται στην έκθεση πραγματογνωμοσύνης που συντάχθηκε μετά την έρευνα , η οποία έγινε στις 17 Ιουνίου 2024 στα αρχεία της Υπηρεσίας παρουσία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση , ο οποίος διενεργεί την ποινική έρευνα για τη σοβαρή αυτή υπόθεση που πέρα από τις ποινικές της διαστάσεις αγγίζει τον πυρήνα θεμελιωδών συνταγματικών δικαιωμάτων.
Στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας πολιτικοί και δημοσιογράφοι, οι οποίοι ήταν στόχοι των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων , έχουν υποβάλει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας δηλώνοντας παρόντες σε κάθε στάδιο της έρευνας προκειμένου να εξεταστεί ουσιωδώς και προς κάθε κατεύθυνση η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Θα καταθέσουν υπομνήματα
Για το λόγο αυτό τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καταθέσουν υπομνήματα ζητώντας από τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό να προχωρήσει σε προανακριτικές ενέργειες , νέες ή συμπληρωματικές, συνδράμοντας και εκείνοι από την πλευρά τους το έργο της δικαιοσύνης για την αποκάλυψη της αλήθειας.
Από την πλευρά του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης συνεχίζει να μελετά το σύνολο του αποδεικτικού που έχει στα χέρια του, ενώ το μεγάλο ερώτημα – που επί του παρόντος παραμένει χωρίς απάντηση – , είναι αν θα υπάρξει και νέος κύκλος εξέτασης υπόπτων πέραν από τους τέσσερις επιχειρηματίες , εκπροσώπους εταιρείων που ελέγχονται ποινικά καθώς και αν ο προβολέας της αναζήτησης τυχόν ευθυνών θα στραφεί και προς την ΕΥΠ.
Πάντως, όπως λένε πηγές καλά ενημερωμένες, το γεγονός ότι τα κεντρικά πρόσωπα από το χώρο της συγκεκριμένης υπηρεσίας εξετάστηκαν ως μάρτυρες δείχνει ότι τουλάχιστον επί του παρόντος η ΕΥΠ παραμένει στο απυρόβλητο.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι δύο πραγματογνώμονες ζήτησαν από την ΕΥΠ πληροφορίες για να γίνει η διασταύρωση ανάμεσα στην αποκαλούμενη «λίστα Μενουδάκου» (σ.σ. με τα πρόσωπα εκείνα που είχε εντοπιστεί στο τηλέφωνό τους το κακόβουλο λογισμικό “Predator” ) και στα πρόσωπα εκείνα τα οποία είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ.
Συγκεκριμένα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ζήτησαν να ενημερωθούν για πόσους από τους 116 ταυτοποιημένους τηλεφωνικούς αριθμούς, κατά το χρονικό διάστημα από το 2020 μέχρι το 2023 είχε εκδοθεί διάταξη περί άρσης του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας. Επιπλέον, ζήτησαν και έλαβαν στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των διατάξεων που είχαν εκδοθεί το ίδιο χρονικό διάστημα .
Αποκαλυπτικά ευρήματα
Τα ευρήματα ήταν αποκαλυπτικά : Από τους 116 ταυτοποιημένους αριθμούς για 28 είχε εκδοθεί τουλάχιστον μία διάταξη άρσης απορρήτου επικοινωνιών , διαπίστωση που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το ποσοστό κοινών στόχων Predator και ΕΥΠ ανέρχεται στο περίπου 24 %. Οι ίδιοι πραγματογνώμονες όμως, συνεχίζουν , όπως λένε πηγές, τη σκέψη τους και αφού έχουν καταμετρημένες συνολικά 181 διατάξεις για παρακολούθηση «στόχων» από την ΕΥΠ συγκρίνουν αυτό τον αριθμό με το σύνολο των εισαγγελικών διατάξεων στην τριετία 2020-2023 , που ανερχόταν σε 15.304 .
Και έτσι η αρχική εκτίμηση αλλάζει άρδην συγκρινόμενη όχι με τον αριθμό των τυποποιημένων αριθμών , αλλά με την μεγάλη εικόνα του συνόλου των διατάξεων ,με αποτέλεσμα το κρίσιμο ποσοστό να μειώνεται στο περίπου 1%.
Υπό αυτό το πρίσμα άλλωστε οι πραγματογνώμονες φέρονται στο «δια ταύτα «της έκθεσής τους να συμφωνούν πως τα στοιχεία δεν συνηγορούν ότι υπάρχει ικανή δεξαμενή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συσχέτιση των νόμιμων επισυνδέσεων και των επιμολύνσεων .
Από την πλευρά τους πάντως νομικές πηγές , που έχουν γνώση της υπόθεσης , εκτιμούν ότι η υπαγωγή αυτή επί της ουσίας αλλοιώνει τα πραγματικά ευρήματα της έρευνας ,με στόχο να υποβαθμιστεί το ποσοστό ταύτισης του 24 % που οι ίδιοι οι πραγματογνώμονες διαπίστωσαν και προσθέτουν ότι για να έχει κανείς πλήρη εικόνα θα πρέπει η ταύτιση να συνεχιστεί και προς την πλευρά των παρόχων κινητής τηλεφωνίας. Οι ίδιες πηγές επικαλούνται μάλιστα το πόρισμα της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων που αναφέρει ότι 92 τηλεφωνικοί αριθμοί έλαβαν μήνυμα SMS με επιμολυσμένο περιεχόμενο , επισημαίνοντας ότι πάνω από 120 μηνύματα πιθανολογείται ότι έχουν σταλεί για λόγους δοκιμής προς αταυτοποίητα κινητά προσωρινής, σύντομης χρήσης (“burner phones”). Με βάση αυτά τα δεδομένα προσθέτουν η ταυτοποίηση θα έπρεπε να γίνει αφού αφαιρεθούν τα αταυτοποίητα κινητά, γεγονός που εκ των πραγμάτων θα αύξανε κατά πολύ και το ποσοστό των διπλών στόχων .Και επιπλέον οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι θα ήταν χρήσιμο η έρευνα να μη σταματήσει στη ΕΥΠ αλλά να γίνει και στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας όπου έφταναν και οι σχετικές διατάξεις.
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι το τελικό συμπέρασμα της επίμαχης πραγματογνωμοσύνης φέρονται να επικαλούνται οι περισσότεροι από τους τέσσερις που εξετάστηκαν με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιοποίνων πράξεων . Με τα υπομνήματα παροχής εξηγήσεων που κατέθεσαν ,μέσω των πληρεξούσιων δικηγόρων τους , αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξή τους με το Predator, αρνούνται ότι είχαν υπογράψει οι εταιρείες που εκπροσωπούσαν συμβάσεις με την ΕΥΠ που να παραβιάζουν τον ποινικό νόμο κάνοντας λόγο για εργαλειοποίηση διαφόρων ρεπορτάζ μέσων ενημέρωσης . Όλοι τους ζητούν από τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό να αρχειοθετήσει την υπόθεση. Υπενθυμίζεται ότι ο Αχ.Ζήσης θα συντάξει πόρισμα στο τέλος της έρευνάς του, αλλά τον τελευταίο λόγο θα τον έχει η ίδια η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη η οποία θα αποφασίσει και για την περαιτέρω ποινική αξιολόγηση της υπόθεσης .
Για πρώτη φορά εξετάστηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης πρόσωπα που είχαν εκ της θεσμικής τους θέσης κεντρικό ρόλο στην υπόθεση όπως, ο πρώην γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων και η τότε εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου.
Οι καταθέσεις
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις καταθέσεις τους αναφέρθηκαν ο καθένας στο ρόλο που είχαν αρνούμενοι ότι γνώριζαν το παραμικρό για την υπόθεση που οδήγησε στην κλήση τους ενώπιον του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ ήταν κατηγορηματικός αναφέροντας ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ούτε αγόρασε, ούτε ενοίκιασε, ούτε έκανε χρήση παράνομου κατασκοπευτικού λογισμικού predator.
Σχετικά με την ενημέρωση των πολιτικών του προϊσταμένων ο κ. Κοντολέων φέρεται να είπε πως ουδέποτε ούτε οι πολιτικοί του προϊστάμενοι ,Γενικός Γραμματέας και Πρωθυπουργός, σε θέματα επιχειρησιακά (συγκέντρωση πηλοφοριών, επιλογή στόχων, μεθόδων, έκδοση Εισαγγελικών Διατάξεων κλπ) δεν είχαν καμία ενημέρωση από τον ίδιο , ούτε κι οι ίδιοι το ζήτησαν ποτέ.
Στη δική της κατάθεση η πρώην εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου αναφέρθηκε με τη σειρά της στα βήματα που ακολουθούνται για την έκδοση εισαγγελικής διάταξης για νόμιμη επισύνδεση και στη συνέχεια απέκλεισε μέσα στις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ να υπήρξε μηχανισμός παράνομου κατασκοπευτικού λογισμικού predator ή άλλου παράνομου λογισμικού.
Σχετικά με τις φερόμενες υποκλοπές που φέρονται να έλαβαν χώρα σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου έντυπου και ηλεκτρονικού με τον ίδιο κατηγορηματικό τρόπο η κυρία Βλάχου φέρεται να απέκλεισε τη συμμετοχή κάποιου υπηρεσιακού παράγοντα από την ΕΥΠ.
Η κατάθεση Δημητριάδη
Ο Γρηγόρης Δημητριάδης στην δική του κατάθεση αναφέρεται στο γεγονός ότι από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), καθημερινά αποστέλλονταν και παραλάμβανε το σταθερό ενημερωτικό καθώς και ενημερώσεις τα οποία στη συνέχεια τα παρέδιδε στον Πρωθυπουργό, ουδέποτε δε τον ενημέρωσε ο Διοικητής ή κάποιος άλλος για επισυνδέσεις κάποιου προσώπου. Επιπλέον αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε ενημέρωση για την έκδοση εισαγγελικών διατάξεων νόμιμης επισύνδεσης, για ποια πρόσωπα αφορούν οι διατάξεις, χρονικά διαστήματα αυτών, τους λόγους έκδοσης αυτών και γενικότερα για όλη τη διαδικασία που προηγείται της έκδοσης εισαγγελικής διάταξης.
Ο Γρηγόρης Δημητριάδης κατέθεσε πως ούτε η ΕΥΠ αλλά ούτε και οποιαδήποτε άλλη Υπηρεσία (ΔΑΕΒ-Αντιτρομοκρατική, ΔΙΔΑΠ κλπ) ουδέποτε προμηθεύτηκε οποιοδήποτε παράνομο λογισμικό τύπου Predator αλλά και ούτε έγινε χρήση του ως άνω λογισμικού και οποιουδήποτε άλλου από τις ως άνω Υπηρεσίες .
Σχετικά με τα επίμαχα μηνύματα – sms- που περιείχαν συνδέσμους που μόλυναν το κινητό παραλήπτη με το λογισμικό Predator, και στάλθηκαν τις ημέρες της ονομαστικής εορτής του , ο μάρτυρας αρνήθηκε ότι ήταν ο ίδιος αποστολέας, αλλά άλλο άγνωστο άτομο. Επικαλείται μάλιστα και σχετικό έγγραφο της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων που ερεύνησε και διαπίστωσε ότι το επίμαχο μήνυμα έχει αποσταλεί μέσω υπηρεσιών διαδικτύου, με χρήση παραπλανητικών καρτών.