Με έντονες διαφωνίες συνεδρίασε χθες για την υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Η Αρχή είχε αφήσει σε εκκρεμότητα το αν θα καλούσε σε ακρόαση τον Διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, προκειμένου να εξηγήσει ο ίδιος αρμοδίως γιατί η υπηρεσία του αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ και να δώσει στην ΑΔΑΕ τον φάκελο για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη.
Αυτή ήταν, μάλιστα, η εισήγηση του Προέδρου της ΑΔΑΕ, του Χρήστου Ράμμου, την οποία βάσισε στις δυνατότητες που δίνει στην ΑΔΑΕ το νομικό πλαίσιο που ενεργοποίησε με την απόφασή του το ΣτΕ. Τελικά, όμως, η Ολομέλεια, με ψήφους 4-3, αποφάσισε να μην κληθεί η ΕΥΠ σε ακρόαση. “Και η πλειοψηφία “εξασφαλίστηκε” από τα μέλη που ορίστηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία κατά την τελευταία, επεισοδιακή, αλλαγή στη σύνθεση της ανεξάρτητης Αρχής”, όπως αναφέρει ο Μικροπολιτικός των ΝΕΩΝ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η απόφαση δεν ήταν καθόλου εύκολη και το κλίμα στη συνεδρίαση ήταν βαρύ. Διότι σημειώθηκαν έντονες διαφωνίες για τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου της ΑΔΑΕ, Ηλία Θεοδωράτου, η οποία είχε ζητηθεί από τον Αντιπρόεδρο της Αρχής, Γεώργιο Μπακάλη. Η εν λόγω γνωμοδότηση στήριξε τη θέση της πλειοψηφίας, που ήταν πως η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα να επιβάλει στην ΕΥΠ να δώσει τα σχετικά στοιχεία (παρά την απόφαση του ΣτΕ). Και παρέπεμψε τον Ανδρουλάκη στο Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ, όπου θα προσφύγει για τη μη εφαρμογή της δικαστικής απόφασης που τον αφορά.
Ένδικα μέσα από Ανδρουλάκη
Οι χθεσινές διαφωνίες στην ΑΔΑΕ, όμως, δεν ήταν μόνο επιστημονικού χαρακτήρα, περί της ερμηνείας νόμων, αποφάσεων και Συντάγματος… Τα πράγματα έγιναν και πιο συγκεκριμένα. Με τη χθεσινή απόφασή της η ΑΔΑΕ δηλώνει πως και η ίδια αδυνατεί να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ. Σύμφωνα πάντα με τα ΝΕΑ, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ξεκαθαρίσει, σε κάθε τόνο, πως θα κινηθεί νομικά και εναντίον όσων στην ΕΥΠ και την ΑΔΑΕ ευθύνονται για τη μη εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ και την άρνηση ενημέρωσής του.
Συνεπώς, η χθεσινή απόφαση της Αρχής μπορεί να βάζει και τα μέλη της στο μονοπάτι νομικών μπελάδων…
Πάντως οι εξελίξεις αυτές δεν αρμόζουν σε μια ευνομούμενη πολιτεία, σε μια Ευρωπαϊκή Δημοκρατία αλλά σε μια παλαιού τύπου Αφρικανική μπανανία… Ιδίως μετά την πρόσφατη απόφαση του ΕΔΔΑ αλλά και το πρόσφατο Ψήφισμα του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου και την Έκθεση του State Department των ΗΠΑ…
Τέτοιου είδους αποφάσεις Θεσμικών Οργάνων επιβεβαιώνουν την ανυπαρξία εν Ελλάδι Κράτους Δικαίου…
Δείτε τι ανάρτησε για την απόφαση αυτή της πλειοψηφίας της ΑΔΑΕ ο γνωστός Συνταγματολόγος κ. Ξενοφών Κοντιάδης: