Μετά τη συμμαχική Απόβαση στη Νορμανδία στις 6 Ιουνίου του 1944 και ενώ ο Κόκκινος Στρατός επέλαυνε προς τα Βαλκάνια είχε καταστεί σε όλους σαφές ότι η απελευθέρωση της Ελλάδας από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής δε θα αργούσε.
Οι Ελληνικές αντιστασιακές οργανώσεις και η εξόριστη Ελληνική κυβέρνηση είχαν έλθει σε συνεννόηση για το χειρισμό της κατάστασης μετά την αποχώρηση των Γερμανών
Ωστόσο, πριν λάβουν την εντολή εκκένωσης της πρωτεύουσας, τα SS προχώρησαν στην εκτέλεση 72 Ελλήνων πατριωτών στο Δαφνί, ενώ εξόντωσαν και την ομάδα των συνεργατών τους διερμηνέων, προκειμένου να μην αποκαλυφθούν λεπτομέρειες των εγκληματικών τους πράξεων.
Το πρωί (8:00 π.μ.) της 12ης Οκτωβρίου 1944 ο Γερμανός Αντιπτέραρχος, Στρατιωτικός Διοικητής Νοτίου Ελλάδος Χέλμουτ Φέλμυ συνοδευόμενος από τον διορισμένο Δήμαρχο Αθηναίων Γεωργάτο κατάθεσε ένα στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη, ενώ ήδη οι μηχανοκίνητες φάλαγγες των Γερμανών εγκατέλειπαν από νωρίς την Αθήνα διαμέσου της Ιεράς Οδού.
Στις 9:15 π.μ. η γερμανική φρουρά της Ακρόπολης προχώρησε στην υποστολή της ναζιστικής σημαίας έπειτα από συνολικά 1.624 μέρες κατοχής (ή 3,5 έτη, που μεσολάβησαν από τον Απρίλιο του 1941 έως εκείνη την ημέρα) και ένας στρατιώτης τύλιξε βιαστικά το σύμβολο της κατοχής και αποχώρησε από τον Ιερό Βράχο.
Η Ελληνική σημαία κυματίζει ξανά στην Ακρόπολη. Στους αθηναϊκούς δρόμους οι πολίτες πανηγυρίζουν και οι αθηναϊκοί δρόμοι είναι κατάμεστοι από πλήθη με σημαίες. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ξεσπούν σε αλαλαγμούς χαράς, γιορτάζοντας τη μεγάλη στιγμή που περίμεναν να έλθει τριάμισι ολόκληρα χρόνια.
Ο λαός της πρωτεύουσας, από τις συνοικίες, τα εργοστάσια, τα σχολεία, τα υπουργεία, τα καταστήματα, ξεχύνεται στους αθηναϊκούς δρόμους ζητωκραυγάζοντας για την απελευθέρωσή του.
Λαοθάλασσα πλημμυρίζει την πλατεία Συντάγματος, τις οδούς Πανεπιστημίου, Σταδίου, Ακαδημίας, το Ζάππειο, την πλατεία Ομονοίας. Σε λίγες ώρες τα πάντα σημαιοστολίστηκαν με γαλανόλευκες σημαίες.
12 Οκτώβρη 1944 ✌️ pic.twitter.com/HdcLf1iGSN
— Γιάννα (@re_ai_sixtir) October 12, 2022
Η συγκεκριμένη ημερομηνία σηματοδοτεί τη λήξη της Κατοχής και την απελευθέρωση της Αθήνας, από τον γερμανικό ζυγό.
Σε αντίθεση πάντως, με τις υπόλοιπες χώρες, στην Ελλάδα δεν εορτάζεται η απελευθέρωση, αλλά η έναρξη του Πολέμου στις 28 Οκτωβρίου του 1940.
Η κατοχή επέφερε τεράστια δεινά στον Ελληνικό λαό και προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές. Οι ανθρώπινες απώλειες της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπολογίζονται μεταξύ 300.000 και 770.000 αμάχων και 20.000 έως 35.000 στρατιωτών. Ανυπολόγιστες υπήρξαν και οι υλικές καταστροφές, που οδήγησαν σε πλήρη κατάρρευση της Ελληνικής οικονομίας.
Τιμή, δόξα και αιωνιότητα σε όλους αυτούς που πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της ελευθερίας, δίνοντας το φωτεινό παράδειγμα στις γενιές που ακολουθούν!