Την ώρα που Πρωθυπουργός και Κυβέρνηση αρνούνται με αλαζονικό και προκλητικό τρόπο να δώσουν απαντήσεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών, η δημοσιογραφική οργάνωση RSF ασκεί σφοδρή κριτική στο σύστημα Μαξίμου.
Σύμφωνα και με δημοσίευμα του Euractiv, ο επικεφαλής του Γραφείου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, Πάβολ Σζάλαι, χαρακτηρίζει «εκκωφαντική» τη σιωπή της ελληνικής κυβέρνησης για τις νέες παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, ενώ ζητά επειγόντως εξηγήσεις για την φερόμενη κρατική παρακολούθηση του Τάσου Τέλλογλου και άλλων δημοσιογράφων που ερευνούν το σκάνδαλο Predator.
Η ιστοσελίδα επικαλείται έγγραφο της οργάνωσης σύμφωνα με το οποίο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, έχει υποσχεθεί ότι σύντομα θα φέρει νόμο για να καταστήσει παράνομη τη χρήση κακόβουλου λογισμικού, όμως προς το παρόν… ούτε φωνή ούτε ακρόαση.
Το έγγραφο που αναφέρει και το Euractiv περιλαμβάνει διορθώσεις σε πέντε βασικά κενά του ελληνικού νομικού συστήματος για τις παρακολουθήσεις:
- Έλλειψη δικαστικής εποπτείας σε υποθέσεις παρακολούθησης που διενεργούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας
- Έλλειψη διασφαλίσεων κατά της κατάχρησης των παρακολουθήσεων
- Έλλειψη συγκεκριμένων διασφαλίσεων κατά της παρακολούθησης δημοσιογράφων
- Έλλειψη επαρκούς νομικού πλαισίου για τη χρήση κακόβουλων λογισμικών
- Ασαφής ορισμός της εθνικής ασφάλειας
Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει το έγγραφο ΕΔΩ.
Επίσης διαβάστε και το σχετικό δημοσίευμα των RSF ΕΔΩ:
Πληροφορίες σχετικά με τον εντοπισμό τριών Ελλήνων δημοσιογράφων που ερευνούν τη χρήση spyware έρχονται στο φως καθώς μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ξεκινούν έρευνα στην Αθήνα. Προκειμένου να εμπνεύσει την αλλαγή του νομικού πλαισίου για την επιτήρηση, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) δημοσιεύουν τις συστάσεις που υπέβαλαν στην κυβέρνηση.
«Η σιωπή των ελληνικών αρχών για τα νέα κρούσματα δημοσιογράφων υπό παρακολούθηση – που έχουν συγκλονίσει τη διεθνή δημοσιογραφική κοινότητα – είναι εκκωφαντική. Η κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να εξηγήσει τους λόγους πίσω από την υποτιθέμενη κρατική παρακολούθηση του Τάσου Τέλλογλου και των άλλων συναδέλφων του που ερευνούν το Predatorgate και να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για καλύτερη προστασία από την αυθαίρετη κατασκοπεία. Δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο από τις αρχές να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους και να συνεργαστούν πλήρως -στο πνεύμα των ευρωπαϊκών τους δεσμεύσεων- με την εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που βρίσκεται επί του παρόντος σε αποστολή στην Αθήνα.
New revelations about surveillance of journalists στην Ελλάδα εμφανίστηκε την παραμονή της επίσκεψης στην Αθήνα των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ρωτούσαν για τη χρήση του spyware. Παρά τα τακτικά λόγια των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών υπέρ της ελευθερίας του Τύπου, ο Πρωθυπουργός αρνήθηκε να συναντηθεί με την αντιπροσωπεία που θα βρίσκεται στην Ελλάδα από τις 2 έως τις 4 Νοεμβρίου 2022. Αυτή η εβδομάδα η International Day to End Impunity for Crimes Against Journalists δεν άλλαξε τίποτα σχετικά με αυτό, ούτε έπεισε την κυβέρνηση να προτείνει συστημικά μέτρα για την προστασία των δημοσιογράφων από την αυθαίρετη παρακολούθηση και να ρίξει φως στις νέες πληροφορίες στην υπόθεση των υποκλοπών.
#Greece🇬🇷: Spying on journalists who investigated the spying on journalists? Very alarmed by the alleged physical surveillance of @telloglou who covered #Predatorgate & tracking of 3 other reporters, RSF asked the authorities for explanation. Replies & investigation are urgent! https://t.co/ca81zxCMxk pic.twitter.com/Sgnfepj7db
— RSF (@RSF_inter) October 27, 2022
Σύμφωνα με το δικό του άρθρο article από τις 24 Οκτωβρίου 2022, ο Έλληνας ερευνητής δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου βρισκόταν υπό παρακολούθηση μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου 2022. Φέρεται να τον συνόδευσαν άγνωστα άτομα που επιχείρησαν επίσης να έχουν πρόσβαση στο αυτοκίνητό του, ενώ ο ίδιος έκανε έρευνα the surveillance scandal Predatorgate για το ανεξάρτητο μέσο InsideStory. Μία από τις πηγές του Τάσου Τέλλογλου του έστειλε φωτογραφία του σε συνάντηση με τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, ο οποίος στο παρελθόν έπεσε θύμα τόσο του spyware Predator όσο και της παρακολούθησης από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ). Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ο Τάσος Τέλλογλου ισχυρίζεται ότι οι συνάδελφοί του που δούλεψαν και στην υπόθεση της κατασκοπείας αυτής, η Ελίζα Τριανταφύλλου από το Inside Story και ο Θοδωρής Ο Χονδρόγιαννος από το Ρεπόρτερς Γιουνάιτεντ, παρακολουθούνταν μέσω των σημάτων του κινητού τους τηλεφώνου.
Οι RSF έχουν ζητήσει από την ΕΥΠ και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Ιωάννη Οικονόμου, δήλωση, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει καμία απάντηση.
Στον απόηχο της αποκάλυψης του Αυγούστου ότι ο πρόεδρος του κόμματος της αντιπολίτευσης ΠΑΣΟΚ-Κινάλ, Νίκος Ανδρουλάκης, είχε επίσης υποκλαπεί με τον Πήγασο, παραιτήθηκε ο επικεφαλής της ΕΥΠ και ο Επιτελάρχης του Πρωθυπουργού που επέβλεπε τις Μυστικές υπηρεσίες, Γρηγόρης Δημητριάδης. Ωστόσο, οι αρχές έχουν επανειλημμένα αρνηθεί την προμήθεια ή τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus. Επιπλέον, ο κ. Γρηγόρης Δημητριάδης έκανε εξώδικα – abusive lawsuits against the media – για το σκάνδαλο, προκαλώντας την κριτική επιτροπή του Ευρωπαϊκού SLAPP contest, που οργανώθηκε από ομάδα ΜΚΟ συμπεριλαμβανομένων των RSF – σε ανακήρυξη αυτού, στις 20 Οκτωβρίου 2022 ως “ο πολιτικός SLAPP του έτους 2022”.
Πλήρης δικαιοσύνη για τους δημοσιογράφους – θύματα αυθαίρετης παρακολούθησης δεν έχει ακόμη αποδοθεί. Η εν εξελίξει ποινική έρευνα με βάση τις καταγγελίες των δημοσιογράφων Θανάση Κουκάκη και Σταύρου Μαλιχούδη δεν έχει αποφέρει μέχρι στιγμής αποτελέσματα.
Δεδομένης της ευπάθειας του ελληνικού πλαισίου παρακολούθησης σε καταχρήσεις από πολιτικά και ιδιωτικά συμφέροντα, οι RSF έχουν συντάξει συστάσεις για την καλύτερη προστασία των δημοσιογράφων από αυθαίρετη παρακολούθηση. Ο εκπρόσωπός τους υπέβαλε τις προτάσεις νομοθετικών τροποποιήσεων – που εκπονήθηκαν με τη βοήθεια Ελλήνων εμπειρογνωμόνων και δημοσιογράφων – στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο σε συνάντηση στις 10 Οκτωβρίου 2022, ζητώντας του να τις συζητήσει περαιτέρω με την ελληνική δημοσιογραφική κοινότητα. Ioannis Oikonomou promised κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους RSF ότι η κυβέρνηση «θα προτείνει σύντομα έναν νόμο για να καταστήσει παράνομη τη χρήση του spyware» και να συνεχίσει τις «συνεχιζόμενες πρωτοβουλίες» της για τη θέσπιση πρόσθετων ελέγχων στη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών.
Προκειμένου να υποβληθούν οι συστάσεις σε ευρύτερο δημόσιο διάλογο και να εξασφαλιστεί ισχυρότερη δημόσια υποστήριξη για αυτές, οι RSF αποφάσισαν να τις δημοσιεύσουν. Προβλέπει σε έγγραφο – document – πιθανά διορθωτικά μέτρα για τα πέντε βασικά κενά του ελληνικού νομικού συστήματος παρακολούθησης: την έλλειψη δικαστικής εποπτείας σε περιπτώσεις παρακολούθησης που διενεργούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας· την έλλειψη διασφαλίσεων κατά της κατάχρησης της παρακολούθησης· την έλλειψη συγκεκριμένων διασφαλίσεων κατά της παρακολούθησης δημοσιογράφων· την έλλειψη επαρκούς νομικού πλαισίου για τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού· και τον ασαφή ορισμό της εθνικής ασφάλειας.
Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 108η θέση της τελευταίας χώρας των RSF για το 2022 – World Press Freedom Index, – στην ΕΕ.