Έντονες πολιτικές ζυμώσεις παρατηρούνται ολο το τελευταίο διάστημα στον χώρο πέριξ του ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή τις κινήσεις από την πλευρά της Νεας Αριστερας. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές και από τα δύο στρατόπεδα (και παρά τις γνωστές και επιβεβλημένες σε αυτές τις περιπτώσεις διαψεύσεις και “διαρροές”) δεδομένη πρέπει να θεωρείται η συμφωνία Φάμελλου – Χαρίτση για επιστροφή με κάποιο τρόπο του σημερινού επικεφαλής της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαριτση, στον ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό μάλιστα δεν έχει να κάνει – όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι – με την εξέλιξη των άλλων υποθέσεων πιθανών επιστροφών από την Πατησίων (εδρα της ΝΕΑΡ) στην Κουμουνδούρου, αφού είναι γνωστό στους «παροικουντες τη Ιερουσαλήμ », ότι τουλάχιστον άλλοι 4-5 βουλευτές της Νεας Αριστεράς επιθυμούν την συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα οι γνωριζοντες λένε ότι οι συζητήσεις με τον Αλέξη Χαρίτση αλλά και κάποια άλλα διακεκριμένα στελέχη της Νέας Αριστεράς είναι πολύ προχωρημένες και αφορούν και κάποιο πρώτο σχεδιασμό κατάρτισης ψηφοδελτίων ώστε να διασφαλιστεί η εκλογή τους, αφού πλέον ο εκλογικός χάρτης και για τα δύο κόμματα έχει αλλάξει δραματικά και οι επιλογές εκλογικής περιφέρειας έχουν στενέψει με βάση τα σημερινά ποσοστά των δημοσκοπήσεων.
Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς κρατά μία μόνον επιφύλαξη, για την οποία είναι ενήμερο το περιβάλλον Φαμελλου , και αυτή αφορά πιθανές μεγαλύτερες και ευρύτερες εξελίξεις στον προοδευτικό χώρο, ενώ είναι γνωστό οτι διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον πρώην Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Η πιθανή αποχώρηση Χαρίτση θα έρθει μετά την πολιτική ήττα του στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Οργάνου, όπου, παρά τη θέση του υπέρ των συνεργασιών με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, μειοψήφησε απέναντι στη γραμμή που προωθούσαν στελέχη όπως οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης και Σία Αναγνωστοπούλου.
Οι εξελίξεις ήταν προδιαγεγραμμένες μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής να απορρίψει την εισήγηση Χαρίτση και να υιοθετήσει τη στρατηγική της αυτόνομης πορείας που πρότεινε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, με τη στήριξη των «53» και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Η παραίτηση Χαρίτση εκτιμάται ότι ενδέχεται να προηγηθεί του συνεδρίου της Νέας Αριστεράς, το οποίο έχει προγραμματιστεί για το τέλος Ιουνίου, μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος «σήκωσε» προσωπικά το θέμα με τις συνεργασίες θα συνεχίσει στον ιδιο ρυθμό με μικρότερη ένταση . Τους τελευταίους μήνες προωθούσε λεκτικά την πρότασή του για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων σε κοινό προγραμματικό πλαίσιο που θα εκφραστεί και με κοινό ψηφοδέλτιο στις εκλογές.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εδινε διευκρινήσεις για το πώς εννοεί τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, λέγοντας: «Το πρώτο είναι να ανοίξει ένα δημόσιο φόρουμ διαλόγου, το δεύτερο να υπάρχουν κοινές κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες, όπως στη συζήτηση για την προανακριτική. Μετά να συζητήσουμε για πρόγραμμα. Μετά να έχουμε ένα ψηφοδέλτιο που θα διεκδικήσει την κυβέρνηση».
Ο κ. Φάμελλος ελεγε επίσης ότι παρά τη στέρηση του μπόνους του πρώτου κόμματος σε συνασπισμούς κομμάτων, εντούτοις υπάρχουν τρόποι σύμφωνοι με το Σύνταγμα ώστε αυτό να παρακαμφθεί και το κοινό ψηφοδέλτιο να πάρει και το μπόνους, εφόσον βέβαια πλειοψηφήσει.
Δίνοντας έμφαση στα θέματα των συμμαχιών, διευκρίνιζε ότι αυτό που προέχει είναι να υπάρξει μία πρόταση στην κοινωνία και εξηγούσε : «Δεν θα ήθελα να κάνουμε κινήσεις μόνο για την κοινοβουλευτική επιβίωση προσώπων και κομμάτων. Μετά το Συνέδριο του Ιουνίου θα ανακοινώσουμε προτάσεις προγράμματος. Πιστεύω ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα πριν τις εκλογές».
Για τη συνεργασία με τη Νέα Αριστερά τόνιζε συνεχώς : «Δεν είναι εύκολες αυτές οι αλλαγές. Αλλά είναι κάτι αναγκαίο. Το ζητούν οι πολίτες και όταν οι πολίτες ζητούν κάτι ,κανείς δεν μπορεί να το εμποδίζει».
Τώρα αν υπάρξει συνεργασία η ένταξη του Αλέξη Χαριτση ολο το παραπάνω αφήγημα Φαμελλου θα ενδυναμώσει, καθώς θα δοθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ η αίσθηση ότι κάτι κινείται στο θέμα των συνεργασιών στον συγκεκριμένο χώρο .
Οι γνωριζοντες πάντως λένε ότι εκτός από την στάση Χαριτση και ίσως ενός η δυο προσώπων ακόμα, σε πρώτη φάση , δεν διαφαίνεται η ένταξη και αλλων βουλευτών ώστε να αλλάξει η κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ και να καταλάβει εκ νέου την δεύτερη θέση στην βουλή .
Στο σκηνικο όπως διαμορφώνεται ο κ. Φαμελλος μπορεί να εμφανίζεται ενωτικος , στην πράξη όμως είναι το πιο μικρο κόμμα που ανοίγει την κουβέντα και δυστυχώς για αυτόν ολοι οι υπόλοιποι είναι αρνητικοί απέναντι του .
Ως «μανα εξ ουρανού» αναμένεται λοιπόν η όποια κίνηση επανένταξης του Αλέξη Χαριτση κάτι που θα δώσει την δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει πολιτικο χρόνο και μάλιστα σε μια περίοδο που τα δημοσκοπικα νούμερα τον ωθούν στον «πολιτικο καιάδα» .
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι εξελίξεις αναμένεται να «τρέξουν» μέχρι τα τέλη Ιουνίου , οπου θα έχουν ολοκληρωθεί τα συνέδρια των δυο κομμάτων .