Του Βασίλη Ταλαμάγκα
Η Κίνα κινείται ώστε να διευκολύνει την ένταξη του Ιράν στην ομάδα BRICS την ίδια περίπου ώρα που η Ρωσία υποστηρίζει το αίτημα της Αιγύπτου να ενταχθεί στον ίδιο οργανισμό. Τους BRICS απαρτίζουν Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική ενώ μία σειρά από χώρες όπως το Ιράν, η Σαουδική Αραβία αλλά και η Αργεντινή έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την ένταξή τους.
Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η επίσκεψη του Ιρανού Προέδρου Ebrahim Raisi στην Κίνα, που αναλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες για την επέκταση των BRICS.
Η Κίνα σκοπεύει να διευκολύνει την ένταξη του Ιράν στην ομάδα BRICS δήλωσε ο Raisi μετά την επιστροφή του από την Κίνα.
Ο Ιρανός Πρόεδρος χαρακτήρισε την επίσκεψή του στην Κίνα ως επιτυχημένη και γόνιμη.
Η Δύση δεν μπορεί πλέον να αποκαλείται ηγέτης της παγκοσμιοποίησης, ενώ η ανάδυση των BRICS σε αυτό το πλαίσιο είναι το κυριότερο οικονομικό γεγονός της περιόδου που διανύουμε.
Οι δυτικές χώρες αντιμετώπισαν πληθωρισμό και οικονομικά προβλήματα στο εσωτερικό τους , μετά από το καταναλωτικό ξέσπασμα των δυο τελευταίων δεκαετιών.
Το 2006, η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα δημιούργησαν την ομάδα BRIC, η οποία μετατράπηκε σε BRICS μετά την ένταξη της Νότιας Αφρικής στα τέσσερα έθνη το 2011.
Φέτος, η Νότια Αφρική προεδρεύει της ομάδας για τρίτη φορά.
Οι οικονομικές κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία, που την οδήγησαν να αναζητήσει ένα ασφαλέστερο νόμισμα, όπως το γιουάν, είναι απόδειξη ότι οι εταιρείες στρέφονται σε νέες αγορές και ιδιαίτερα στην αχανή Κίνα.
Αμερικανικά κέντρα χτυπούν καμπανάκι μήπως στο μέλλον η Κίνα κινηθεί απολύτως παράλληλα με την Ινδία. Η χώρα που σε λίγο καιρό θα είναι πολυπληθέστερη στον πλανήτη μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για να περάσει ο πλανήτης στην νέα εποχή και σε επίπεδο πρωτοκαθεδρίας στην παγκόσμια δύναμη. Στο δίπολο Κίνας – Ινδίας.