Αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αποφάσισαν οι γιατροί από Παρασκευή μέχρι και την Δευτέρα, με φόντο τη διάταξη που παραλαμβάνεται το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση το οποίο προβλέπει αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση που οι ιδιώτες γιατροί αρνηθούν να στηρίξουν το ΕΣΥ σε περιοχές που οι Μονάδες υγείας είναι υποστελεχωμένες.
Συγκεκριμένα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ανακοίνωσε αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση από την Παρασκευή έως τη Δευτέρα, χαρακτηρίζοντας αυτή την κίνηση «προσομοίωση» της εφαρμογής του άρθρου που προβλέπει την επίταξη. Από αυτό θα εξαιρεθούν τα έκτακτα περιστατικά και τα ΑμεΑ.
Ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σημείωσε πως τα κενά στις άγονες περιοχές είναι ένα χρόνιο πρόβλημα και δεν προέκυψε εχθές. Συμπλήρωσε πως πρόθεσή των γιατρών δεν ήταν να ακούσουν απειλές.
Όπως ανέφερε, οι γιατροί ζητούν την απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης και διάλογο με το υπουργείο Υγείας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πέρυσι το πρόβλημα λύθηκε με συνεργασία, αλλά φέτος ο υπουργός προσπαθεί να το λύσει με απειλές. Εκτίμησε ότι η κατάσταση θα γίνει χειρότερη στα νοσοκομεία αν συνεχιστεί αυτή η τακτική από το υπουργείο Υγείας. Τα κενά στο ΕΣΥ αγγίζουν τις 6.000 και οδεύουμε προς τα χειρότερα, είπε.
Αντιλαμβανόμαστε είπε ο κ. Εξαδάκτυλος ότι πρόκειται για σκληρή αντίδραση και γι αυτό ζήτησε συγνώμη και την κατανόηση των πολιτών.
Ανακοίνωσε ότι την Δευτέρα οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων θα είναι στην Αθήνα ώστε όλοι μαζί να ζητήσουν την απόσυρση της διάταξης.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ Δημήτρης Βαρνάβας παρουσίασε το χρονικό των συζητήσεων με τον Άδωνι Γεωργιάδη.
Σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, από την πρώτη στιγμή ο υπουργός Υγείας ήταν ακραία απαξιωτικός. Μετέφερε ότι ο ΠΙΣ έχει καταθέσει υπόμνημα 20 θέσεων για όλα τα ζητήματα, αλλά δεν έχει λυθεί τίποτα. Μάλιστα για το συγκεκριμένο θέμα των άγονων περιοχών, έχει κατατεθεί πρόταση 4 σελίδων από τον ΠΙΣ αλλά η πολιτική ηγεσία της Υγείας δεν έχει κάνει κάτι.
«Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι υπάρχει κραυγαλέα ανικανότητα» σημείωσε ο κ. Βαρνάβας, προσθέτοντας πως την ίδια ώρα η κυβέρνηση και ο Άδωνις Γεωργιάδης εγκαλεί, επιστρατεύει και απειλεί την ιατρική κοινότητα.
Τέλος, ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ υπογράμμισε ότι οι γιατροί που βρίσκονται στα νησιά μπορούν να αιτηθούν μετάθεση μετά από πέντε χρόνια. Πολλοί γιατροί στα νησιά σήμερα είναι στην πενταετία, άρα του χρόνου η κατάσταση θα είναι πολύ χειρότερη και η κυβέρνηση θα έχει να αναμετρηθεί και με αυτό.