Του Βασίλη Ταλαμαγκα
Είναι γνωστο ότι τα τέσσερα πιστωτικά ιδρύματα κατέγραψαν κέρδη ύψους 3,683 δισ. ευρώ συνολικά τους εννέα πρώτους μήνες του 2024, χρησιμοποιώντας , μεταξύ αλλων , την συνεχιζόμενη αύξηση των εσόδων από τόκους και προμήθειες, τη σταθεροποίηση του μείγματος των καταθέσεων και τη συγκράτηση των εξόδων.
Σαν να μην συμβαίνει τίποτα στην κοινωνία , κοινή απόφαση των συστημικών τραπεζών είναι να διαθέσουν ένα μέρος της ρευστότητάς τους για την ταχύτερη απομείωση της αναβαλλόμενης φορολογίας με στόχο την εξάλειψή τους από τους ισολογισμούς τους έως το 2032-33, έναντι του 2041 που ήταν το αρχικό χρονοδιάγραμμα.
Κοινή συνισταμένη των τεσσάρων τραπεζών είναι ετησίως να αποσβένουν επιπλέον ποσό 29% του μερίσματος που θα διανείμουν, γεγονός που θα οδηγήσει στο μηδενισμό του σχεδόν μία οκταετία πριν από τον αρχικό σχεδιασμό. Με αυτήν την «επιτυχία» στο ενεργητικο τους , οι διοικήσεις εξήγγειλαν αυξημένο μέρισμα για την επόμενη διετία.
Από την πλευρά της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός προφανώς διαισθανόμενος την λαικη δυσφορία ανακοίνωσε παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα που θα λαμβάνουν υπόψη τα πραγματικά προβλήματα και θα αντανακλούν τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των πελατών .
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, αφού εξειδίκευσε τις μειώσεις στις προμήθειες έβαλε και το σύνηθες πλαίσιο στην δημόσια κουβέντα που μοιάζει με ….ευχολόγιο :
– Περαιτέρω ενίσχυση του ανταγωνισμού που είναι βασικό εργαλείο για την εξυπηρέτηση των πελατών των τραπεζών.
– Σε αυτό το πλαίσιο και μέσω του ανταγωνισμού, στήριξη της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
– Περαιτέρω φροντίδα για το ζήτημα των προμηθειών, λαμβάνοντας υπόψη τα βήματα που έκαναν οι τράπεζες το καλοκαίρι για επιμέρους πρακτικές τους.
– Πιο ενεργή συμβολή εκ μέρους των τραπεζών στην επίλυση του στεγαστικού προβλήματος.
– Αντιμετώπιση κάθε κίνησης από την πλευρά των τραπεζών που κάνει τους πολίτες να δυσανασχετούν, χωρίς όμως να αποσταθεροποιούνται οι τράπεζες.
Ενώ ολο το «τραπεζικο καρτέλ » προετοιμάζει αύξηση μερισμάτων από τα κέρδη , η κυβέρνηση κινείται με γνώμονα την επικοινωνιακή διαχείριση ενός θέματος, που έχει εξοργίσει την Ελληνική κοινωνία .
Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες γιατί δεν δείχνουν τα στοιχεία της χορήγησης δανείων και κυρίως γιατί δεν διερευνάται η σχέση, του ύψους των κερδών με τον δείκτη της χορήγησης δανείων στην Ελληνική αγορά;
Η μεσαία τάξη κατανοεί απόλυτα το πώς κινείται το τραπεζικο σύστημα και ποιος τους καλύπτει με τους χαμηλούς τόνους και τα ευχολόγια …