Η γαλλική εφημερίδα Le Parisien σε άρθρο της ανέφερε ότι η καταγραφή απόρρητων συνομιλιών από τους Ρώσους, μεταξύ πολλών Γερμανών Αξιωματικών σχετικά με πιθανές αποστολές όπλων στην Ουκρανία, βύθισε τη Γερμανία σε μεγάλη αμηχανία και άφησε την εντύπωση ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η συζήτηση αποκαλύπτουν κάποια αμέλεια εκ μέρους της, του Γερμανικού Στρατού.
Η εφημερίδα σημειώνει σε ένα ρεπορτάζ που έγραψε ο Πιερ Χάρντι ότι οι ηχογραφήσεις – που δημοσιεύθηκαν από το ρωσικό κανάλι RT αφού κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά δίκτυα από μια συνάντηση που έγινε στις 19 Φεβρουαρίου του περασμένου μήνα – στην οποία ακούγονται Αξιωματικοί να συζητούν το ενδεχόμενο παράδοσης μεγάλου βεληνεκές πυραύλων Taurus στην Ουκρανία, αυτό που ζήτησε το Κίεβο, αλλά η Γερμανία το έχει απορρίψει μέχρι στιγμής.
Το Γερμανικό Υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα αυτών των ηχογραφήσεων και ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς τις χαρακτήρισε «εξαιρετικά επικίνδυνες» και τόνισε ότι «τώρα θα υπόκεινται σε προσεκτική, περιεκτική και πολύ γρήγορη έρευνα».
Αδυναμίες
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε – σύμφωνα με τη Wall Street Journal – στο WebX – μια αμερικανική πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης για καταναλωτές – και όχι σε ένα ασφαλές εσωτερικό δίκτυο.
Ένας εμπειρογνώμονας Κυβερνοασφάλειας – ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος – είπε στη Le Parisien ότι «η κρυπτογράφηση δεν ενεργοποιήθηκε εκ των προτέρων, επομένως η συνάντηση μπορεί να ήταν θύμα εισβολής» και τόνισε ότι αυτή η υπόθεση είναι «η πιο πιθανή» γι ‘αυτόν, ακόμη και αν «ορισμένα άλλα στάδια επικοινωνίας δεν είναι «Απολύτως ασφαλή».
Η Wall Street Journal αποκάλυψε ότι ένας από τους συμμετέχοντες κάλεσε τη συνάντηση στο κινητό του τηλέφωνο από ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στη Σιγκαπούρη και ο ειδικός πιστεύει ότι «το τηλέφωνό του θα μπορούσε να μολυνθεί από ένα πρόγραμμα τύπου Pegasus» και «η υποκλοπή θα μπορούσε επίσης να έχει πραγματοποιηθεί μέσω του δικτύου Wi-Fi του ξενοδοχείου».
Ερασιτεχνική δουλειά
Όποιος κι αν είναι ο λόγος, η διαρροή σε κάθε περίπτωση αποκαλύπτει αμέλεια. Ο Αλέν Ροντέρ, πρώην ανώτερος Αξιωματικός στις Γαλλικές Υπηρεσίες, λέει: «Η καταγραφή με αυτόν τον τρόπο είναι πιο κοντά στη δουλειά των ερασιτεχνών και είναι περίεργο ότι προέρχεται από στρατιωτικό προσωπικό που υποτίθεται ότι έχουν επίγνωση της πιθανότητας Κατασκοπείας».
Εάν οι συνθήκες δημοσίευσης της συνάντησης δείχνουν ότι «οι διαρροές ήταν σκόπιμες», – σύμφωνα με όσα επιβεβαίωσε ο ερευνητής και πρώην ειδικός του ΝΑΤΟ Έντουαρντ Χάντερ Κρίστι – επιβεβαίωσαν «τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε ο Γερμανός Καγκελάριος για να αρνηθεί να προμηθεύσει στην Ουκρανία πυραύλους Taurus, οι οποίοι οδηγούν σε κλιμάκωση της σύγκρουσης».
Ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους σχολίασε τη χρονική στιγμή της διαρροής και τη μετάδοσή της από τη Ρωσία, λέγοντας: «Πρόκειται για την υπονόμευση της ενότητάς μας και τη σπορά του πολιτικού διχασμού στο εσωτερικό», προσθέτοντας: «Ελπίζω ειλικρινά ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα τα καταφέρει και ότι παραμένουμε ενωμένοι».