Η πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, παραδέχτηκε ότι οι ΗΠΑ απέτρεψαν την Ουκρανία από το να υπογράψει μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία κατά τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής (φωτογραφία, επάνω, από τη συνέντευξή της στο YouTube).
Τα σχόλιά της αποτελούν την τελευταία επιβεβαίωση για την ύπαρξη μια ειρηνευτικής συμφωνίας η οποία βρισκόταν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης κατά τις πρώτες ημέρες του πολέμου.
«Οι άνθρωποι εντός της Ουκρανίας και οι άνθρωποι εκτός Ουκρανίας άρχισαν να κάνουν ερωτήσεις…»
Η Νούλαντ, η οποία παραιτήθηκε πρόσφατα από τη θέση της ως υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις, προέβη σ’ αυτά τα σχόλια κατά τη διάρκεια συνέντευξή της που δημοσιεύτηκε στο YouTube στις 3 Σεπτεμβρίου.
Ο Μιχαήλ Ζιγκάρ, ένας εξόριστος ρώσος δημοσιογράφος, τη ρώτησε για τον ισχυρισμό του πρώην ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εμπόδισαν τις προσπάθειές του στη διαμεσολάβηση καθώς και για τις αναφορές στον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ότι προέτρεψε τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μην υπογράψει τη συμφωνία.
Ο Ζιγκάρ αναφέρθηκε επίσης στον Ντέιβιντ Αραχαμία, έναν ουκρανό αξιωματούχο που ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο του 2022, και πέρυσι αναγνώρισε ότι μια συμφωνία βρισκόταν στο τραπέζι εκείνη την εποχή, με κύριο αίτημα της Ρωσίας την ουδετερότητα της Ουκρανίας.
Η κατάρρευση της συμφωνίας
Η Νούλαντ υποστήριξε πως όταν ξεκίνησαν οι βασικές διαπραγματεύσεις, οι ΗΠΑ ακολούθησαν μια διακριτική προσέγγιση και πρόσθεσε ότι οι Ουκρανοί άρχισαν να ζητούν τη συμβουλή τους καθώς και των συμμάχων τους μόλις «σχετικά αργά στο παιχνίδι».
«Οι Ουκρανοί άρχισαν να ζητούν συμβουλές για το πού πηγαίνει αυτό το πράγμα, κι έγινε σαφές σ’ εμάς, σ’ εμάς και στους Βρετανούς, σαφές σε άλλους, ότι ο κύριος όρος του Πούτιν είχε θαφτεί σ’ ένα παράρτημα αυτού του εγγράφου που επεξεργάζονταν.
»Και περιλάμβανε ακριβή όρια στα είδη οπλικών συστημάτων που θα μπορούσε να διαθέτει η Ουκρανία μετά τη συμφωνία», ανέφερε η αμερικανίδα πρώην αξιωματούχος.
Υπογράμμισε ότι η συμφωνία θα άφηνε την Ουκρανία «ευνουχισμένη» στρατιωτικά και τόνισε πως δεν υπήρχαν παρόμοιοι περιορισμοί για τον ρωσικό στρατό.
«Οι άνθρωποι εντός της Ουκρανίας και οι άνθρωποι εκτός Ουκρανίας άρχισαν να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με το αν αυτό ήταν μια καλή συμφωνία και ήταν σ’ εκείνο το σημείο που αυτή κατέρρευσε», συμπλήρωσε.
Ο ρόλος της «συλλογικής Δύσης»
Ο Μπόρις Τζόνσον ταξίδεψε στο Κίεβο στις 9 Απριλίου 2022 και, σύμφωνα με την Ukrainska Pravda, είπε στον Ζελένσκι ότι ακόμα κι αν η Ουκρανία ήταν έτοιμη να υπογράψει συμφωνία με τη Ρωσία, η «συλλογική Δύση» δεν ήταν.
Ο Αραχαμία επιβεβαίωσε αυτήν την αναφορά τον Νοέμβριο του 2023, λέγοντας πως όταν οι διαπραγματευτές επέστρεψαν από την Κωνσταντινούπολη, ο Τζόνσον επισκέφθηκε την Ουκρανία και «είπε ότι δεν θα υπογράψουμε τίποτα μαζί τους και θα πολεμήσουμε».
Στις 20 Απριλίου 2022, περίπου την ώρα που κατέρρευσαν οι συνομιλίες, ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία πίστευε πως θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία μετά τις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης, αλλά στη συνέχεια είχε την εντύπωση ότι ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ ήθελαν να παρατείνουν τον πόλεμο για ν’ αποδυναμωθεί η Ρωσία.
«Μετά τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, δεν πιστεύαμε ότι ο πόλεμος θα διαρκούσε τόσο πολύ… Αλλά, έπειτα από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ήταν η εντύπωση ότι… υπάρχουν εκείνοι στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ που θέλουν να συνεχιστεί ο πόλεμος, να συνεχιστεί ο πόλεμος και η Ρωσία να γίνει πιο αδύναμη. Δεν τους ενδιαφέρει πολύ η κατάσταση στην Ουκρανία», είχε πει ο Τσαβούσογλου.
«Αποδυναμωμένη» Ρωσία
Στις 25 Απριλίου 2022, μετά την επίσκεψη στο Κίεβο, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, επισήμανε επίσης ότι ένας από τους στόχους των ΗΠΑ στον πόλεμο ήταν να δουν μια «αποδυναμωμένη» Ρωσία.
Το μέρος της συνομιλίας που έτυχε της μεγαλύτερης κάλυψης, αλλά όχι από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης από τα οποία απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά, αφορούσε εκείνο το κομμάτι στο οποίο η Βικτόρια Νούλαντ δηλώνει ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών απέτρεψε την Ουκρανία από το να υπογράψει μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου τους.
Οι άνθρωποι που ενημερώνονται από πηγές εκτός των συστημικών μέσων ενημέρωσης γνώριζαν ήδη ότι η Δύση είχε σχεδόν σίγουρα αποτρέψει την Ουκρανία από το ν’ αποδεχτεί μια ειρηνευτική συμφωνία, αλλά είναι ακόμα πιο σοκαριστικό να βλέπεις μια πρώην αξιωματούχο των ΗΠΑ να χαμογελά καθώς αναγνωρίζει ότι η κυβέρνησή της είχε ενεργήσει ως εμπόδιο στην ειρήνη.
Υπήρχε, ωστόσο, ένα άλλο κομμάτι της συνέντευξης που ήταν εξίσου επιβαρυντικό και είχε μεγαλύτερη σχέση με την τρέχουσα απειλή ενός παγκοσμίου πολέμου.
Ο «κακός» ρωσικός στρατός
Σχεδόν μια ώρα από την έναρξη της συζήτησης με τον Ζιγκάρ, περιγράφοντας η Νούλαντ τις πρώτες μέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, είπε:
«Αλλά ήταν επίσης πολύ ενδιαφέρον να δούμε πόσο κακός ήταν ο ρωσικός στρατός. Εννοώ ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες διαλύθηκε πραγματικά εντελώς αυτός ο μύθος του τεράστιου στρατού μιας υπερδύναμης που θα μπορούσε να διασχίσει όλη την Ευρώπη οποτεδήποτε το επιθυμούσε».
Δεν πίστευα στα μάτια μου και στ’ αυτιά μου όταν άκουσα αυτήν τη δήλωση. Η τρομακτική απειλή ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει ν’ ανασυστήσει μια νέα Ρωσική Αυτοκρατορία αποτελούσε μια συνεχή δικαιολογία για την αμερικανική υποστήριξη σ’ αυτόν τον πόλεμο δι’ αντιπροσώπων.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη Νούλαντ, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τις αρχές του 2022 γνώριζε ότι η Ρωσία δεν είναι αρκετά ισχυρή για να «διασχίσει όλη την Ευρώπη».
Ο ακρογωνιαίος λίθος της προπαγάνδας
Και η αμερικανίδα πρώην αξιωματούχος το είπε αυτό σαν να προσέθετε απλώς ένα ενδιαφέρον αλλά δευτερεύον γεγονός στη συνέντευξή της, χωρίς να συνειδητοποιεί ότι έρχεται σ’ αντίθεση με την πολυετή προπαγάνδα που έχει ως στόχο να τρομοκρατήσει τη Δύση στην προοπτική ότι η Σοβιετική Ενωση θα μπορούσε ν’ αναστηθεί ανά πάσα στιγμή.
Αυτή η τρομακτική απειλή από την προοπτική της ανασύστασης μιας νέας Ρωσικής Αυτοκρατορίας δεν αφορούσε μια ασήμαντη πλευρά της αμερικανικής και δυτικής προπαγάνδας. Υπήρξε ο ακρογωνιαίος λίθος της πάνω στον οποίο χτίστηκε ολόκληρο το επιχείρημα.
Εάν ο κόσμος δεν ενωθεί για ν’ αντισταθεί σ’ αυτήν τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, τότε θα είναι μόνο θέμα χρόνου έως ότου η Ρωσία κάνει το ίδιο στην υπόλοιπη Ανατολική Ευρώπη.
Τα έθνη ένα προς ένα θα υποταχθούν στον Πούτιν μέχρι η μισή Ευρώπη να βρεθεί και πάλι πίσω από ένα σιδηρούν παραπέτασμα τυραννίας. Αυτή η νέα θεωρία-ντόμινο της ρωσικής φιλοδοξίας έχει αποτελέσει αντικείμενο αμέτρητων τίτλων, άρθρων και συνεντεύξεων με σκοπό την απρόσκοπτη ροή της αμερικανικής υποστήριξης στην Ουκρανία.
Τον Απρίλιο, η πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Κέι Μπέιλι Χάτσισον, ισχυρίστηκε ότι «ο στόχος του Πούτιν είναι να αναδημιουργήσει τη Σοβιετική Ενωση, έτσι ώστε να εισβάλει σε χώρες του ΝΑΤΟ».
Κραυγαλέοι τίτλοι
Οι τίτλοι του 2022 ήταν κραυγαλέοι: «Η αποκατάσταση της αυτοκρατορίας είναι το τέλος του παιχνιδιού για τον Ρώσο Βλαντιμίρ Πούτιν» και «Τα σκοτεινά σχέδια του Πούτιν: Επαναφορά της ρωσικής αυτοκρατορίας πριν το 1917».
Μπορείτε να βρείτε ακόμη και άρθρα πριν δέκα χρόνια που συνδέουν τον Πούτιν με την «ανοικοδόμηση της «σοβιετικής» Ρωσίας».
Αλλά μέσα σε είκοσι δευτερόλεπτα μιας συνέντευξης, η Βικτόρια Νούλαντ αποκάλυψε ότι για πάνω από δύο χρόνια η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών γνώριζε πως η Ρωσία δεν είναι αρκετά ισχυρή για ν’ ανασυστήσει τη Ρωσική Αυτοκρατορία.
Ετσι, οποιοδήποτε συστημικό μέσο ενημέρωσης ή κυβερνητικό φερέφωνο χρησιμοποίησε αυτήν την απειλή ως νόμιμο λόγο για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση του πολέμου δι’ αντιπροσώπων, είτε έλεγε ψέματα είτε έπαιζε τον ρόλο του χρήσιμου ηλίθιου.
Οι αντιπολεμικές φωνές υποστηρίζουν εδώ και χρόνια ότι η τρομακτική απειλή πως ο Πούτιν θ’ ανασυνθέσει μια αυτοκρατορία από τη Σιβηρία έως την Κεντρική Ευρώπη είναι γελοίος, αλλά η Νούλαντ δεν είναι κάποιο αντιπολεμικό περιστέρι. Υπήρξε μια από τις πιο επιθετικές φωνές στις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη.
Ο «κανένας»
Η ίδια, φυσικά, περιγράφει διαφορετικά τον εαυτό της στη διάρκεια της συνέντευξης, λέγοντας ότι ο ρώσος πρόεδρος έχει υπερεκτιμήσει τον ρόλο της στην Ουκρανία.
Παρά το γεγονός ότι ήταν βοηθός υπουργός Εξωτερικών, αυτοχαρακτηρίζεται ως ο «κανένας» και αποδίδει την υπερβολή του ρόλου που της αποδίδει ο Πούτιν σε μια «περίεργη πράξη απόγνωσης» που αποδεικνύει τη «δική του ανασφάλεια για την απώλεια της Ουκρανίας».
Μόνο που δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι τα δακτυλικά της αποτυπώματα έχουν έντονα αποτυπωθεί σ’ όλη τη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση.
Το πιο διαβόητο παράδειγμα είναι το τηλεφώνημα που διέρρευσε το 2014, στη διάρκεια του οποίου ακούγεται να μιλά ανοιχτά για την παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στην κυβέρνηση της Ουκρανίας.
Στη συνδιάλεξη, ακούγεται να λέει: «Δεν νομίζω ότι ο Κλιτς [ο ουκρανός πολιτικός και σημερινός δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο] πρέπει να πάει στην κυβέρνηση. Δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητο. Δεν νομίζω ότι είναι καλή ιδέα».
Τέτοια αυθάδεια…
Μιλούσε τόσο χαλαρά και άνετα για το ποιος θα έπρεπε να είναι μέλος μιας ξένης κυβέρνησης όσο θα συζητούσε για το ποιος ασκούμενος στο τμήμα της θα έπρεπε να εξεταστεί για μόνιμη θέση. Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός στην ουκρανική πολιτική για να ξαφνιαστείς από μια τέτοια αυθάδεια.
Η ίδια έχει ζητήσει, επίσης, τη συνέχιση της υποστήριξης των ΗΠΑ στον πόλεμο. Τον Φεβρουάριο του 2024 παρέθεσε μια ομιλία στο Κέντρο Στρατηγικών & Διεθνών Σπουδών, λέγοντας ότι «Με τα εξήντα δισεκατομμύρια δολάρια που ζήτησε η κυβέρνηση από το Κογκρέσο, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία όχι μόνο θα επιβιώσει, αλλά θα ευημερήσει».
Εάν η Νούλαντ θέλει να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα συνεχίσει να λαμβάνει χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ, δεν έχει κανένα κίνητρο να υποβαθμίσει την απειλή που θέτει ο ρωσικός στρατός. Αυτό καθιστά ακόμη πιο απίστευτη την παραδοχή της ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν πως η απειλή για μια νέα Ρωσική Αυτοκρατορία είναι ανύπαρκτη.
Ένας από τους πρωταγωνιστές του καθεστώτος των ΗΠΑ, δηλαδή, εμφανίζεται να καταρρίπτει την προπαγάνδα τους. Είναι σαν να έδινε ο Κόλιν Πάουελ συνέντευξη το 2003, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώριζαν πως ο πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν δεν διέθετα Οπλα Μαζικής Καταστροφής (WMD).
Σαν να μη δόθηκε ποτέ η συνέντευξη
Για τους αναγνώστες που δεν έζησαν την καταιγιστική προπαγάνδα που οδήγησε στον πόλεμο στο Ιράκ, ο Κόλιν Πάουελ ήταν ο υπουργός Εξωτερικών υπό τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους από το 2001 έως το 2005.
Απευθυνόμενος στα Ηνωμένα Eθνη στις 5 Φεβρουαρίου 2003, επικαλέστηκε τα Οπλα Μαζικής Καταστροφής του Χουσεΐν ως δικαιολογία για την εισβολή στο Ιράκ.
Η εισβολή δεν αποκάλυψε Οπλα Μαζικής Καταστροφής, αλλά η απειλή της ύπαρξής τους ήταν αρκετή για να δικαιολογήσει την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να εισβάλει σ’ αυτήν τη χώρα της Μέσης Ανατολής.
Αν ο Πάουελ είχε δώσει μια συνέντευξη λίγες εβδομάδες αργότερα, αντίστοιχη μ’ αυτήν της Νούλαντ, θα είχε καταρρεύσει ολόκληρο το αφήγημα για την εισβολή στο Ιράκ.
Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η πλειονότητα του αμερικανικού λαού θα την υποστήριζε, αν ο Πάουελ είχε προβεί σε μια τέτοια ομολογία.
Η παραδοχή της Νούλαντ θα έπρεπε να έχει τον ίδιο αντίκτυπο, αλλά ο κόσμος προχωρά σαν να μη δόθηκε ποτέ η συνέντευξη.
Στηρίζεται στα ψέματα
Η Κάμαλα Χάρις και άλλα γεράκια του πολέμου συνεχίζουν να επαναλαμβάνουν τον «μύθο» ότι ο Πούτιν πρόκειται να εισβάλει στην Ευρώπη εκτός και αν τον σταματήσουμε εδώ και τώρα.
Iσως, οι συγκλονιστικές δηλώσεις της Νούλαντ για την προπαγάνδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επισκιάστηκαν από άλλες ειδήσεις. Iσως, τα συστημικά ΜΜΕ να βρέθηκαν στην ανάγκη να κρατήσουν τη συνέντευξη θαμμένη και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Κάτι που έγινε…
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οι λαοί θα πρέπει ν’ αφυπνιστούν από το γεγονός ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι απλώς ένας ακόμη πόλεμος που στηρίζεται στα ψέματα.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της Βικτόρια Νούλαντ στον Μιχαήλ Ζιγκάρ (τα επίμαχα σημεία στα: 45:14, 52:59 και 56:43