Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ξεκαθαρίζει, μέσω συγκεκριμένων στοιχείων για όσα έγιναν χθες το βράδυ στο «Καραϊσκάκης» και οδήγησαν στη διακοπή του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό:
– Στο 4’ του β’ ημιχρόνου του χθεσινοβραδινού αγώνα Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού, ο Χουάνκαρ αιτιάται μετά από αναφερόμενη έκρηξη κροτίδας αιφνίδια μερική απώλεια ακοής αριστερά. Ενώ κατά την πρώτη κλινική και δυσχερή εκτίμηση στο γήπεδο ανέφερε ζάλη και διαταραχή ακοής αριστερά μέσα σε ένα χρονικό διάστημα περίπου 60’ λεπτών παρουσίασε σαφή βελτίωση η κλινική εικόνα με βελτίωση της ακοής («ακούω το ίδιο τόσο αριστερά όσο και δεξιά»), ενώ ο εν λόγω ποδοσφαιριστής συνέχιζε να αναφέρει το υποκειμενικό σύμπτωμα της ζάλης που κανείς δεν μπορεί να ελέγξει! Σαφώς και δεν υπήρξε σωματική βλάβη λόγω πλήξης, από κάποιο αντικείμενο.
– Η ομάδα του Παναθηναϊκού αποφάσισε να αποσυρθεί στα αποδυτήρια με δική της βούληση όπως ακριβώς περιγράφει και ο διαιτητής της αναμέτρησης στο Φ.Α. Και γι’ αυτό δεν συνεχίστηκε το ματς.
– Ο γιατρός του αγώνα ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κλινικό εύρημα που να μην επιτρέπει στον παίκτη να συνεχίσει αλλά ο ίδιος λέει ότι ζαλίζεται και η ομάδα του ζητάει να πάει ο παίκτης στο νοσοκομείο. Μάλιστα ενώ υπήρχε ασθενοφόρο που θα μπορούσε να μεταφέρει τον ποδοσφαιριστή σε ένα λεπτό σε ένα οργανωμένο Νοσοκομείο, όπως το Μετροπόλιταν στο Νέο Φάληρο ή το κρατικό Τζάνειο στη Νίκαια οι υπεύθυνοι του Παναθηναϊκού απαίτησαν να τον διακομίσουν σε νοσηλευτικό ίδρυμα της αρεσκείας τους και συγκεκριμένα το Υγεία που εδρεύει στο… Μαρούσι Αττικής και όλως τυχαίως ειναι χορηγός του ΠΑΟ. Ασθενοφόρο καλείται σε επείγοντα περιστατικά. Αν είναι επείγον πώς δεν επιλέγονται νοσοκομεία σε απόσταση 1-5 λεπτών και επιλέγεται νοσοκομείο 1 ώρα μακριά απο το γήπεδο; Η απάντηση είναι προφανής.
– Αν μιλάμε λοιπόν για ακουστικό τραύμα από κρότο με ένταση ήχου μεγαλύτερη των 150db και διαρκείας περίπου λιγότερο από 3ms (κατά κανόνα 0,4-1,5ms) τότε επιστημονικά μιλάμε για κάτι που δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη αντιμετώπιση αφού υπάρχει καλή αυτόματη αποκατάσταση της οποιασδήποτε βλάβης. Αυτό το είδος του τραύματος μάλιστα φαίνεται να αφορά πολλές φορές ειδικές κατηγορίες όπως: Στρατιωτικούς, Αστυνομικούς, Κυνηγούς και δασολόγους (όπλα, πολυβόλο, πιστόλια, αυτόματα πιστόλια, πιστόλια αφετών), πιστόλια άμυνας (6 mm πιστόλια εκφοβισμού), παιχνίδια-πιστόλια για παιδιά (>100 dB) χωρίς ουσιαστικά όμως να επηρεάζεται η εργασία τους ή η δραστηριότητα τους. Και να σημειωθεί ότι αυτές οι κατηγορίες μένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εκτεθειμένοι σε ήχους μεγάλης έντασης και όχι όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση. Ούτε προκύπτει από κάπου ότι αν ένας παίκτης έχει πονόδοντο ή κακή ακοή προσωρινά δεν μπορεί να αγωνιστεί σε ποδοσφαιρικό αγώνα!
– Και επειδή ακούμε για πληροφορίες στον Τύπο που διοχετεύνται για να αλλάξουν την κοινή γνώμη: Στο Θεραπευτήριο Υγεία υπεβλήθη σε όλο τον κλινικό και απεικονιστικό έλεγχο (CT scan), ενώ υπεβλήθη στην πλέον ειδική και παθογνωμονική εξέταση τα ακουστικά προκλητά δυναμικά που αποτελούν σήμερα την πιο αξιόπιστη μέθοδο αντικειμενικής εκτίμησης της ακουστικής λειτουργίας, που χρησιμοποιείται. Η διαγνωστική αξία της μεθόδου, οφείλεται στη μεγάλη ευαισθησία και ειδικότητα που διαθέτει για την αντικειμενική εκτίμηση της ανατομικής και λειτουργικής ακεραιότητας του ακουστικού συστήματος. Σύμφωνα λοιπόν με αυτήν την εξέταση δεν υπάρχει ιδιαίτερη παθολογία ούτε ιδιαίτερη μεγάλη διαφορά συγκριτικής ακουστικής ικανότητας στα δυο ώτα και σύμφωνα με την ειδικό που έκανε την εξέταση θα μπορούσε να εξέλθει ο Juankar για την οικία του με οδηγίες!!! Μήπως τελικά γίνεται πολύς ντόρος για ένα όχι τόσο μεγάλο πρόβλημα γνωρίζοντας επίσης όλοι ότι ζούμε σε ένα σύγχρονο κόσμο που χρησιμοποιούμε συνεχώς ακουστικά, Air pods ή ακούμε δυνατά μουσική (ηχεία) που επιστημονικά τεκμηριώνεται η επίδραση όλων αυτών στην ακοή μας. Και μιλάμε για ένα χώρο όπως το γήπεδο με τεράστια ακουστική επιβάρυνση λόγω ήχων. Οποιοσδήποτε άνθρωπος που ήταν στο γήπεδο χθες αν έκανε ακουόραμα μετά το ματς θα είχε προφανώς μια επιβάρυνση. Και τραγουδιστές, ντράμερ, οι πάντες έχουν ακουστική παροδική επιβάρυνση. Ας σοβαρευτούμε…
– Η σημερινή ανάρτηση του γιατρού του αγώνα δικαιώνει απόλυτα τις καταγγελίες του κ. Μαρινάκη on camera ότι υπήρξαν απειλές εναντίον του κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Ολα αυτά προκλήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τα όσα απαράδεκτα και ψευδή ανέφερε στο ραδιοφωνικό σταθμό Sport Fm ο γνωστός ρεπόρτερ του Παναθηναϊκού που δεν έχει συναντηθεί ποτέ με την αλήθεια.
– Είναι το πρώτο ντέρμπι στην Ιστορία που διακόπτεται χωρίς αντικειμενικό τραυματιαμό και χωρίς πραγματικό γεγονός (πχ επεισόδια) καταγεγραμμένα απο τους αξιωματούχους!
– Σε απλά ελληνικά αν ο Παναθηναικός δεν είχε φύγει απο το γήπεδο στο 49’ γιατί αυτό ήθελε, ο διαιτητής θα συνέχιζε κανονικά τον αγώνα! Τόσο απλά!
– Ο ίδιος ο διαιτητής Μαρέσκα εξερράγη στα αποδυτήρια όταν δυο ώρες μετά τη διακοπή οι άνθρωποι του ΠΑΟ είπαν «εμείς δεν έχουμε θέμα να συνεχίσουμε». Ο διαιτητής τους είπε σε υψηλούς τόνους: «τώρα το θυμηθήκατε κύριοι; 2 ώρες μετά;».
– Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν τη δεύτερη εξέταση του Χουάνκαρ 60’ μετά το περιστατικό, σχεδόν σε 30’ απο το περιστατικό είχε ήδη έρθει delivery με… πίτσες στα αποδυτήρια και οι παίκτες έτρωγαν σα να είχε ήδη διακοπεί το ματς την ίδια ώρα που οι παίκτες του Ολυμπιακού ήταν στο γήπεδο και έκαναν ζέσταμα για να παίξουν!
– Ο Γιατρός δεν είπε ποτέ ότι ο παίκτης πρέπει να πάει στο νοσοκομείο όπως απαιτεί ο κανονισμός. Η ομάδα του το αποφάσισε (μάλιστα ο παίκτης έφυγε για το νοσοκομείο στις 23:00 και κάτι, όταν ήδη είχε γίνει γνωστό οτι ο διαιτητής ζήτησε κατηγορηματική θέση από το Γιατρό ενώπιον του Παναθηναϊκού- άρα σκόπιμα τον έδιωξαν).
– ΞΑΝΑΤΟΝΙΖΟΥΜΕ: Ο διαιτητής δεν διέκοψε ΠΟΤΕ το παιχνίδι λόγω του τραυματισμού. Πρώτα διέκοψε επειδή ο Παναθηναϊκός έφυγε στα αποδυτήρια χωρίς εντολή δική του και μετά – στο τέλος διέκοψε οριστικά λόγω παρέλευσης του χρόνου καθώς είχαμε πάνω από 2 ώρες προσωρινή διακοπή. Άρα για λογους πρακτικούς όχι λόγω του τραυματισμού.
Τι έγραψε στο φύλλο αγώνα ο Ιταλός διαιτητής
Όλα όσα αναφέρει το φύλλο αγώνα του ντέρμπι των «αιωνίων» για τα όσα συνέβησαν μέχρι και τα αίτια της οριστικής απόφασης για διακοπή του αγώνα
Διαβάστε τα όσα έγραψε ο Ιταλός διαιτητής του αγώνα, Φάμπιο Μαρέσκα στο φύλλο αγώνα της αναμέτρησης.
Αναλυτικά τα όσα γράφει ο Μαρέσκα στο φύλλο αγώνα:
«Η έναρξη του αγώνα έγινε με καθυστέρηση δύο λεπτών, διότι υπήρχε πολύ καπνός στο γήπεδο, εξαιτίας καπνογόνων που άναψαν οι φίλοι του Ολυμπιακού. Στο 27ο και στο 29ο λεπτό έγιναν συστάσεις από τα μεγάφωνα, διότι οι φίλοι του Ολυμπιακού έκαναν χρήση λέιζερ στους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού.
Στο λεπτό 49 του δευτέρου ημιχρόνου αφού ο Ολυμπιακός είχε σκοράρει, διέκοψα προσωρινά τον αγώνα, λόγω καπνογόνων που είχαν ανάψει από οπαδούς του Ολυμπιακού (η επανέναρξη του αγώνα θα ήταν πλάγιο για τον Ολυμπιακό, στην απέναντι πλευρά του πάγκου του Ολυμπιακού, στο κέντρο του γηπέδου). Ενώ διακόπηκε ο αγώνας, έπεσαν κροτίδες από οπαδούς του Ολυμπιακού. Έχω δει ότι ένας παίκτης του Παναθηναϊκού (Ν. 3 Πέρεθ Λόπες Χουάν Κάρλος – Χουάνκαρ), που βρίσκονταν έξω από το γήπεδο, στην περιοχή προθέρμανσης ήταν πεσμένος στο έδαφος μετά τον θόρυβο των κροτίδων. Μετά από περίπου πέντε λεπτά εξέτασης, του παραπάνω ποδοσφαιριστή, οι γιατροί αποφάσισαν να τον στείλουν στο ιατρείο και όλοι οι παίκτες και οι υπεύθυνοι της ομάδας του Παναθηναϊκού αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τον αγωνιστικό χώρο και να επιστρέψουν στα αποδυτήρια.
Μετά από αυτό σφύριξα δύο φορές διακόπτοντας προσωρινά τον αγώνα, επιστρέφοντας στα αποδυτήρια. Λίγα λεπτά μετά την επιστροφή στα αποδυτήρια μίλησα με τον γιατρό του αγώνα και μου είπε ότι ο παίκτης ν. 3 του Παναθηναϊκού από τον θόρυβοι της κροτίδας είχε προσωρινή απώλεια ακοής στο αριστερό του αυτί.
Στα επόμενα 60 λεπτά, ο γιατρός του αγώνα επισκέφτηκε ξανά τον παίκτη ν.3 και μου είπε ότι είχε βελτιωθεί η κατάστασή του, αλλά και πάλι δεν μπορούσε να σταθεί όρθιος σύμφωνα με τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή. Ο γιατρός του αγώνα δεν μπόρεσε να αποφασίσει αν το ν. 3 του Παναθηναϊκού ήταν ικανός ή όχι να αγωνιστεί, με τα ιατροτεχνολογικά μέσα που είχε στο γήπεδο. Άρχισε λοιπόν να γράφει τη συνημμένη δήλωση στις 22.10 και την υπέγραψε 40 λεπτά αργότερα. Επειδή και οι δύο ομάδες πίεζαν τον γιατρό του αγώνα να αλλάξει την απόφασή του και επειδή είχαν περάσει περισσότερες; Δύο ώρες μετά από την προσωρινή διακοπή, γύρω στις 23:05 επικοινώνησα με τους συλλόγους, τον παρατηρητή της Super League και την αστυνομική αρχή, ότι από τη μεριά μου δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για να ξανά αρχίσει ο αγώνας».
Ο γιατρός διαψεύδει τον ΠΑΟ – «Δεν άλλαξα ποτέ την γνωμάτευση, έδειξε βελτίωση ο παίκτης»
Το ψέμα ξεκίνησε από έναν δημοσιογράφο και αναπαράχθηκε από πολλούς μη ειδικούς, αναφέρει σε ανάρτησή του ο Χρήστος Γώγος – Οι «πράσινοι» ανέβασαν φωτογραφία του με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, αλλά πανηγύρισε το Κύπελλο του 2021
Υπενθυμίζεται ότι χθες στις 22:10 ο Παναθηναϊκός διέρρευσε ότι ο γιατρός του αγώνα άλλαξε την αρχική του γνωμάτευση και ενημέρωσε ότι ο Χουάνκαρ ζαλίζεται και δεν ακούει καλά ζητώντας την διακωμιδή του σε νοσοκομείο για να υποβληθεί σε εξετάσεις δείχνοντας με τη στάση τους ότι δεν θα επιστρέψουν στο γήπεδο. Ο γιατρός ωστόσο τους διέψευσε λέγοντας πως δεν άλλαξε την γνωμάτευσή του, αλλά κατέγραψε την βελτίωση που σημείωσε η κλινική εικόνα του Ισπανού.
Τα ξημερώματα, ο γιατρός ξέσπασε για τη λάσπη που δέχεται από το «πράσινο» στρατόπεδο μέσα από μια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook. Έκανε λόγο για ψέματα εναντίον του, καθώς και τηλεφωνήματα μίσους μετά την εξέλιξη που πήρε ο αγώνας.
Ο Χρήστος Γώγος τόνισε πως είναι γιατρός σε αγώνες εδώ και 32 συναπτά έτη και λειτουργεί πάντα για το καλό των ασθενών του. Ξεκαθάρισε πως ουδέποτε άλλαξε την γνωμάτευσή του, ότι αυτό ήταν ένα ψέμα κι εκείνος απλώς περιέγραψε την προοδευτική βελτίωση της κλινικής εικόνας του αθλητή.
Ακόμη, τόνισε πως παρείχε δύο γνωματεύσεις, μία στα ελληνικά και μία στα αγγλικά για χρήση του διαιτητή, του ελληνικού κοινού, αλλά και του εισαγγελέα. Αναφορικά με τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν είπε ότι έχει τέτοιες με όλους λόγω των ετών ενασχόλησής του με το ποδόσφαιρο.
Τέλος, τόνισε ιδιαίτερα λυπημένος για την «καφρίλα» αυτών που τον πήρα χιλιάδες τηλέφωνα και ευχόντουσαν άσχημα πράγματα σε εκείνον και την μητέρα του, που δεν είναι πια στην ζωή.
Αναλυτικά η ανάρτησή του:
«Πρός ενημέρωση όλων των φίλων μου.
Είμαι γιατρός αγώνων από το 1991 μέχρι σήμερα γιατί μου αρέσει το ποδόσφαιρο. Έχω και την ιδιότητα του Αθλητιάτρου από την Ιταλία από τα τέλη της δεκαετίας του 80.
Έχω παίξει σε αμέτρητα ντέρμπι και έχω αντιμετωπίσει άπειρες καταστάσεις δύσκολες. Πρόσφατα η Ένωση με χρησιμοποίησε ώς εκπαιδευτή της UEFA για τίς κακώσεις ΑΜΣΣ.
Το σημερινό με ξεπερνάει ώς άνθρωπο και με λυπεί αφάνταστα.
Λειτουργώ πάντα για το καλό τών ασθενών μου. Έτσι λοιπόν δεν άλλαξα ποτέ την γνωμάτευση παρά μόνο περιέγραψα την προοδευτική βελτίωση της κλινικής του εικόνας ενώπιον και των ορθοπαιδικών συναδέλφων των δύο ομάδων. Άρα το ψέμα που ξεκίνησε από έναν δημοσιογράφο του σπόρ fm και αναπαράχθηκε από πολλούς μη ειδικούς έχει κοντά πόδια. Όλα περιγράφονται σε δύο γνωματεύσεις αγγλικά για τον διαιτητή και Ελληνικά για το κοινό και την εισαγγελέα . Εχουν γνώση και οι δύο ομάδες.
Τέλος το μόνο που έχω από όλα αυτά τα χρόνια ενασχόλησής μου με το ποδόσφαιρο είναι άπειρες φωτογραφίες με όλους.
Όσοι νομίζουν ότι έπιασαν λαβράκι είναι γελασμένοι.
Λυπάμαι μάνα»
Αντιμέτωπος με βαριές ποινές ο Παναθηναϊκός
Κι έτσι παρά την ξεκάθαρη θέση που πήρε ο Ιταλός διαιτητής Μαρέσκα λέγοντας «από την στιγμή που δεν έχω κάποια ιατρική βεβαίωση οι ομάδες πρέπει να επιστρέψουν στον αγωνιστικό χώρο», ο Παναθηναϊκός παρέμεινε στο αποδυτήρια για να ακολουθήσει η οριστική διακοπή του και πλέον όλα θα κριθούν ενώπιον του αθλητικού δικαστή.
Τι προβλέπει ο ΚΑΠ σε περίπτωση που μια ομάδα αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο με δική της υπαιτιότητα, χωρίς να έχει διακοπεί ο αγώνας με απόφαση του διαιτητή του αγώνα
Αγώνας που δεν τελέστηκε ή που δεν έληξε με υπαιτιότητα της μιας εκ των δύο ομάδων προσμετράται για την έκτιση ποινών μόνον της ανυπαίτιας ομάδας (ποδοσφαιριστών, αξιωματούχων και της ίδιας) και τιμωρείται όπως προβλέπεται
κατωτέρω.
Ι. Οι λόγοι για τους οποίους μια ομάδα θεωρείται υπαίτια για την ματαίωση αγώνα ενδεικτικά είναι:
α) Παρουσίαση στον αγωνιστικό χώρο μετά την καθορισμένη, από τη διοργανώτρια ώρα έναρξης του αγώνα, εκτός εάν αλλάξει η ώρα έναρξης του αγώνα λόγω καθυστερημένης άφιξης της ομάδας για λόγους ανωτέρας βίας. Οι ομάδες υποχρεούνται να είναι στη διάθεση του διαιτητή – έτοιμες για τη διεξαγωγή του αγώνα -πέντε (5) λεπτά πριν από την έναρξή του. Εκτός του παραπάνω, λόγοι καθυστέρησης έναρξης αγώνα για τους οποίους θεωρείται υπαίτια ομάδα είναι η μη έγκαιρη προσκόμιση των δελτίων αθλητικής ιδιότητας για τα ερασιτεχνικά σωματεία ή της λίστας των ποδοσφαιριστών για τα επαγγελματικά σωματεία ή των καρτών υγείας των διαγωνιζομένων ποδοσφαιριστών και του δελτίου πιστοποίησης προπονητή (ή προπονητών) που πρέπει να παραδοθούν στο διαιτητή μισή ώρα, τουλάχιστον, πριν από την έναρξη αγώνα, καθώς και οποιοσδήποτε άλλος λόγος, εκτός αυτών που συνιστούν ανωτέρα βία.
β) Μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων που επιβάλλουν στην γηπεδούχο ομάδα οι διατάξεις του άρθρου 16 του παρόντος Κανονισμού για την ύπαρξη γιατρού αγώνα και απινιδωτή και επίσης να υπάρχουν στην διάθεση του διαιτητή μπάλες σύμφωνες με τις επίσημες προδιαγραφές.
γ) Μη τήρηση της υποχρέωσης για την έκδοση της άδειας τέλεσης του αγώνα από τη γηπεδούχο ομάδα.
δ) Μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων που επιτάσσουν για την ομάδα που είναι γηπεδούχος οι διατάξεις του άρθρου 9, εξαιρούνται οι περιπτώσεις που οι ομάδες είναι τυπικά γηπεδούχες (π.χ. Τελικός Κυπέλλου, μονός αγώνας μπαράζ σε ουδέτερη έδρα).
ε) Μη καταβολή της αμοιβής των διαιτητών για τα τοπικά ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.
στ) Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις που τούτο αναφέρεται ειδικά στον παρόντα κανονισμό ως κύρωση.
ΙΙ. Η υπαίτια ομάδα τιμωρείται σωρευτικά με τις κατωτέρω ποινές:
α) Με απώλεια του αγώνα με τέρματα 0-3, εκτός αν το αποτέλεσμα ευνοεί την ανυπαίτια ομάδα, στην περίπτωση της διακοπής αγώνα ή αποχώρησης ομάδος, οπότε υπολογίζεται το ελάχιστο αποτέλεσμα που ευνοεί την ανυπαίτια ομάδα.
β) Με χρηματική ποινή από οκτώ χιλιάδες (8.000,00) ευρώ έως σαράντα χιλιάδες (40.000,00) ευρώ για τις ομάδες των επαγγελματικών κατηγοριών και με χρηματική ποινή έως δύο χιλιάδες (2.000,00) Ευρώ για τα ερασιτεχνικά σωματεία αν ο αγώνας δεν αρχίσει.
γ) Αν ο αγώνας δεν αρχίσει ή διακοπεί πριν από την κανονική λήξη του, λόγω παραβάσεων του άρθρου 15 του ΠΚ, εκτός των ανωτέρω ποινών, η υπαίτια ομάδα τιμωρείται με αφαίρεση ενός (-1) βαθμού από τον πίνακα της βαθμολογίας του πρωταθλήματος που συμμετέχει και τις λοιπές ποινές που προβλέπονται στο αυτό άρθρο (15) του Πειθαρχικού Κώδικα.
δ) Εάν μία ομάδα αποχωρήσει από έναν αγώνα μετά την έναρξή του, με αφαίρεση πέντε (5) βαθμών από την τρέχουσα και πέντε (5) βαθμών από την επόμενη αγωνιστική περίοδο και χρηματική ποινή από είκοσι (20.000) έως διακόσιες χιλιάδες (200.000) Ευρώ για τις ΠΑΕ και έως δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ για τα σωματεία. Σε αυτή την περίπτωση η υπαίτια ομάδα δεν δικαιούται μερίδιο από τις εισπράξεις του αγώνα, το οποίο περιέρχεται στη διοργανώτρια.
Ο γιατρός του αγώνα πανηγύριζε το Κύπελλο του ΠΑΟ, αλλά οι πράσινοι τουίταραν φωτογραφία του με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού
Ο κ.Χρήστος Γώγος από τη στιγμή που ο Χουάνκαρ βρέθηκε στα αποδυτήρια μετά τον τραυματισμό του από την κροτίδα, βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Μόνο που ο κ. Γώγος από ένα σημείο και μετά έγινε ο νούμερο ένα στόχος των διαρροών του Παναθηναϊκού, καθώς οι πράσινοι ισχυρίστηκαν ότι άλλαξε την γνωμάτευση του και έκρινε πως ο Ισπανός αριστερός μπακ δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα που να καθιστούσε αναγκαία τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.
Μάλιστα οι πράσινοι έφτασαν στο σημείο να «τουιτάρουν» στον επίσημο λογαριασμό τους μία φωτογραφία του κ. Γώγου δίπλα στον πρόεδρο του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη κι άλλη μία από την τιμητική πλακέτα που του απένειμαν οι βετεράνοι του Ολυμπιακού.
Ο γιατρός του σημερινού αγώνα. Και ο νοών νοείτω… pic.twitter.com/7XKtC4Y8JO
— Panathinaikos F.C. (@paofc_) October 22, 2023
Μόνο που αυτή η κίνηση εξέθεσε ανεπανόρθωτα τους πράσινους καθώς ο Χρήστος Γώγος όπως αποδεικνύεται από τους προσωπικους του λογαριασμούς στα social media είναι βαμμένος οπαδός του Παναθηναϊκού!!!
Παναθηναϊκός: Αντιμέτωπος με βαριές ποινές μετά την αποχώρησή του από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό
Την τελική απόφαση για την τύχη του ντέρμπι θα λάβει ο αθλητικός δικαστής
Η διακοπή προήλθε από τον τραυματισμό του Χουάνκαρ από κροτίδα, η οποία, πάντως, έπεσε σε απόσταση από τον μπακ του Παναθηναϊκoύ, και παρόλο που ο γιατρός του αγώνα έκρινε (κι αυτό γράφτηκε στο φύλλο αγώνος) ότι ο Ισπανός μπακ εξωτερικά δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα, ο Παναθηναϊκός επέμενε ότι ο αθλητής του έπρεπε να μεταφερθεί για περαιτέρω εξετάσεις στο νοσοκομείο.
Κι έτσι παρά την ξεκάθαρη θέση που πήρε ο Ιταλός διαιτητής Μαρέσκα λέγοντας «από την στιγμή που δεν έχω κάποια ιατρική βεβαίωση οι ομάδες πρέπει να επιστρέψουν στον αγωνιστικό χώρο», ο Παναθηναϊκός παρέμεινε στο αποδυτήρια για να ακολουθήσει η οριστική διακοπή του και πλέον όλα θα κριθούν ενώπιον του αθλητικού δικαστή.
Τι προβλέπει ο ΚΑΠ σε περίπτωση που μια ομάδα αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο με δική της υπαιτιότητα, χωρίς να έχει διακοπεί ο αγώνας με απόφαση του διαιτητή του αγώνα
Αγώνας που δεν τελέστηκε ή που δεν έληξε με υπαιτιότητα της μιας εκ των δύο ομάδων προσμετράται για την έκτιση ποινών μόνον της ανυπαίτιας ομάδας (ποδοσφαιριστών, αξιωματούχων και της ίδιας) και τιμωρείται όπως προβλέπεται κατωτέρω.
Ι. Οι λόγοι για τους οποίους μια ομάδα θεωρείται υπαίτια για την ματαίωση αγώνα ενδεικτικά είναι:
α) Παρουσίαση στον αγωνιστικό χώρο μετά την καθορισμένη, από τη διοργανώτρια ώρα έναρξης του αγώνα, εκτός εάν αλλάξει η ώρα έναρξης του αγώνα λόγω καθυστερημένης άφιξης της ομάδας για λόγους ανωτέρας βίας. Οι ομάδες υποχρεούνται να είναι στη διάθεση του διαιτητή – έτοιμες για τη διεξαγωγή του αγώνα -πέντε (5) λεπτά πριν από την έναρξή του. Εκτός του παραπάνω, λόγοι καθυστέρησης έναρξης αγώνα για τους οποίους θεωρείται υπαίτια ομάδα είναι η μη έγκαιρη προσκόμιση των δελτίων αθλητικής ιδιότητας για τα ερασιτεχνικά σωματεία ή της λίστας των ποδοσφαιριστών για τα επαγγελματικά σωματεία ή των καρτών υγείας των διαγωνιζομένων ποδοσφαιριστών και του δελτίου πιστοποίησης προπονητή (ή προπονητών) που πρέπει να παραδοθούν στο διαιτητή μισή ώρα, τουλάχιστον, πριν από την έναρξη αγώνα, καθώς και οποιοσδήποτε άλλος λόγος, εκτός αυτών που συνιστούν ανωτέρα βία.
β) Μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων που επιβάλλουν στην γηπεδούχο ομάδα οι διατάξεις του άρθρου 16 του παρόντος Κανονισμού για την ύπαρξη γιατρού αγώνα και απινιδωτή και επίσης να υπάρχουν στην διάθεση του διαιτητή μπάλες σύμφωνες με τις επίσημες προδιαγραφές.
δ) Μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων που επιτάσσουν για την ομάδα που είναι γηπεδούχος οι διατάξεις του άρθρου 9, εξαιρούνται οι περιπτώσεις που οι ομάδες είναι τυπικά γηπεδούχες (π.χ. Τελικός Κυπέλλου, μονός αγώνας μπαράζ σε ουδέτερη έδρα).
ε) Μη καταβολή της αμοιβής των διαιτητών για τα τοπικά ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.
στ) Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις που τούτο αναφέρεται ειδικά στον παρόντα κανονισμό ως κύρωση.
ΙΙ. Η υπαίτια ομάδα τιμωρείται σωρευτικά με τις κατωτέρω ποινές:
α) Με απώλεια του αγώνα με τέρματα 0-3, εκτός αν το αποτέλεσμα ευνοεί την ανυπαίτια ομάδα, στην περίπτωση της διακοπής αγώνα ή αποχώρησης ομάδος, οπότε υπολογίζεται το ελάχιστο αποτέλεσμα που ευνοεί την ανυπαίτια ομάδα.
β) Με χρηματική ποινή από οκτώ χιλιάδες (8.000,00) ευρώ έως σαράντα χιλιάδες (40.000,00) ευρώ για τις ομάδες των επαγγελματικών κατηγοριών και με χρηματική ποινή έως δύο χιλιάδες (2.000,00) Ευρώ για τα ερασιτεχνικά σωματεία αν ο αγώνας δεν αρχίσει.
γ) Αν ο αγώνας δεν αρχίσει ή διακοπεί πριν από την κανονική λήξη του, λόγω παραβάσεων του άρθρου 15 του ΠΚ, εκτός των ανωτέρω ποινών, η υπαίτια ομάδα τιμωρείται με αφαίρεση ενός (-1) βαθμού από τον πίνακα της βαθμολογίας του πρωταθλήματος που συμμετέχει και τις λοιπές ποινές που προβλέπονται στο αυτό άρθρο (15) του Πειθαρχικού Κώδικα.
δ) Εάν μία ομάδα αποχωρήσει από έναν αγώνα μετά την έναρξή του, με αφαίρεση πέντε (5) βαθμών από την τρέχουσα και πέντε (5) βαθμών από την επόμενη αγωνιστική περίοδο και χρηματική ποινή από είκοσι (20.000) έως διακόσιες χιλιάδες (200.000) Ευρώ για τις ΠΑΕ και έως δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ για τα σωματεία. Σε αυτή την περίπτωση η υπαίτια ομάδα δεν δικαιούται μερίδιο από τις εισπράξεις του αγώνα, το οποίο περιέρχεται στη διοργανώτρια.
Το χρονικό της διακοπής
Υπενθυμίζουμε ότι δευτερόλεπτα μετά την ισοφάριση τουΟλυμπιακού κι ενώ το μομέντουμ ήταν με τους ερυθρόλευκους ήρθε το σοκ της διακοπής!
Με τον Γιοβάνοβιτς να έχει σηκώσει 4 παίκτες για ζέσταμα, ξαφνικά όλοι τους έπιασαν τα αυτιά τους με τον Χουάνκαρ να σωριάζεται στο έδαφος.
Οι υπόλοιποι έδειχναν να υποφέρουν αλλά ο Ισπανός έμοιαζε πιο σοβαρά απ’ όλους και μεταφέρθηκε μετά από πέντε λεπτά με φορείο στα αποδυτήρια.
50′ Κροτίδα πέφτει στους ποδοσφαιριστές της ομάδας μας που προθερμαίνονται. Ο Χουάνκαρ βρίσκεται στο έδαφος τραυματισμένος. Διακοπή στον αγώνα. Η ομάδα μας αποσύρεται στα αποδυτήρια. #Panathinaikos #PAOFC #OLYPAO #StoiximanSuperLeague #slgr
— Panathinaikos F.C. (@paofc_) October 22, 2023
Σχεδόν αμέσως ακολούθησαν και οι υπόλοιποι παίκτες και τα μέλη της αποστολής του ΠΑΟ και μετά από λίγο βρέθηκαν εκεί και οι διαιτητές.
Οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού ήταν οι μόνοι που παρέμειναν στον αγωνιστικό χώρο αδυνατώντας να πιστέψουν ότι όλο αυτό είχε συμβεί αμέσως μετά την ισοφάριση της ομάδας τους, αλλά αποχώρησαν κι αυτοί μετά από μισή ώρα.
Οι πρώτες πληροφορίες που ήρθαν από τα αποδυτήρια ανέφεραν πως οι Ιταλός διαιτητής (αλλά και οι βοηθοί του) τόνισε στους εκπροσώπους των δύο ομάδων ότι «δεν έπεσε κάτι στην αντίληψη του και για τον ίδιο πρέπει να συνεχιστεί το ματς, αν ο Παναθηναϊκός εμμένει να μην βγει είναι θέμα δικό του».
Από την πλευρά των πράσινων αρχικά προέκυψε η διαρροή ότι ο Χουάνκαρ διακωμίσθηκε στο νοσοκομείο, ωστόσο αυτό αποδείχθηκε ότι δεν είχε συμβεί ποτέ με τον Ισπανό μπακ να παραμένει στα αποδυτήρια και τον Μαρέσκα να ξεκαθαρίζει προς τους πράσινους: «προσκομίστε χαρτί ή βεβαίωση ότι δεν μπορεί να συνεχίσει ο ποδοσφαιριστής για να διακοπεί ο αγώνας αλλιώς βγείτε στο γήπεδο».
Ο γιατρός του αγώνα, που όπως ορίζει ο Κανονισμός Αγώνων Ποδοσφαίρου είναι ο μοναδικός αρμόδιος για να αποφανθεί αν ένας ποδοσφαιριστής είναι σε θέση να αγωνιστεί ή όχι, δεν έδωσε κάποια τέτοια βεβαίωση και αυτό άλλαξε τα δεδομένα.
Στις 21:30, περίπου 40 λεπτά από τη διακοπή του αγώνα, από τα μεγάφωνα του γηπέδου υπήρξε η ακόλουθη ενημέρωση: «Φίλαθλοι σε δέκα λεπτά περίπου θα σας ενημερώσουμε για τις οριστικές εξελίξεις. Σας παρακαλούμε προστατεύστε την ομάδα μας». Κι αυτή ήταν η πρώτη ένδειξη ότι ο αγώνας μπορεί και να συνεχιστεί κάτι που επιβεβαιώθηκε μετά από 15 λεπτά περίπου…
Λίγο μετά τις 21:45 έγινε γνωστό ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί, καθώς ο διαιτητής έδωση εντολή οι 22 ποδοσφαιριστές να μπουν ξανά στο γήπεδο, με τους παίκτες του Ολυμπιακού να επιστρέφουν στον αγωνιστικό χώρο και πλέον όλοι περίμεναν να δουν αν θα εμφανιστεί και ο Παναθηναϊκός.
Στις 22:10 κι ενώ ο Παναθηναϊκός διέρρευσε ότι ο γιατρός του αγώνα άλλαξε την αρχική του γνωμάτευση, οι πράσινοι ενημέρωσαν ότι ο Χουάνκαρ ζαλίζεται και δεν ακούει καλά και ζήτησαν τη διακωμιδή του σε νοσοκομείο για να υποβληθεί σε εξετάσεις δείχνοντας με τη στάση τους ότι δεν θα επιστρέψουν στο γήπεδο.
Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ζήτησαν από τον γιατρό του αγώνα να τους δώσει γραπτώς τη γνωμάτευση του, σύμφωνα με την οποία ο Χουάνκαρ δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, ξεκαθαρίζοντας πως θα κινηθούν νομικά εναντίον του.
Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Ποια είναι τα επόμενα βήματα του ντέρμπι
Στις δικαστικές αίθουσες αναμένεται να κριθεί η τύχη του χθεσινού ντέρμπι των «αιωνίων»
Πεντήντα λεπτά κράτησε τελικά το μεγάλο ντέρμπι της 8ης αγωνιστικής της Stoiximan Super League, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, καθώς το παιχνίδι διεκόπη οριστικά, όταν μια κροτίδα τραυματίσε τον Χουάνκαρ, αμέσως μετά το γκολ της ισοφάρισης των «ερυθρολεύκων».
Σχεδόν δυόμισι ώρες μετά το περιστατικό, ο διαιτητής Μαρέσκα αποφάσισε την οριστική διακοπή, με τον Παναθηναϊκό να επιλέγει να μην επιστρέψει στον αγωνιστικό χώρο του «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Ο Ιταλός διαιτητής έκλεισε το φύλλο αγώνα και έτσι η αναμέτρηση αναμένεται να κριθεί στις δικαστικές αίθουσες.
Αρχικά η υπόθεση θα περάσει στα χέρια του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού οργάνου της διοργανώτριας αρχής της Super League, με τις κλήσεις και την ημερομηνία της εκδίκασης να αναμένονται μέσα στο επόμενο 48ωρο.
Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει απαραίτητα πως η υπόθεση θα ολοκληρωθεί εκεί, καθώς τόσο ο Ολυμπιακός, όσο και ο Παναθηναϊκός, έχουν δικαίωμα έφεσης που εκδικάζεται από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ.
Μάλιστα, εάν κάποια ομάδα θελήσει, μπορεί να οδηγήσει την υπόθεση μέχρι και στο CAS, κάτι που έχει συμβεί σε αρκετές περιπτώσεις του παρελθόντος.