Τις προτάσεις στις αλλαγές στον Κώδικα Δικηγόρων κατέθεσε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, με ιδιαίτερη αναφορά στην κατάργηση των 2 θητειών.
Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας εισηγήθηκε την κατάργηση του πλαφόν 2 θητειών για τους Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που αριθμούν πάνω από 300 μέλη και 3 θητειών για τα μέλη των Δ.Σ.
Η απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες, ελήφθη ομόφωνα (με δυο αποχές) από το σύνολο των Προέδρων και ουσιαστικά αφορά τους (αριθμητικά) “μεγάλους” Συλλόγους αλλά και άλλους με μικρότερο αριθμό μελών. Ουσιαστικά όμως ανοίγει το δρόμο για τη διεκδίκηση τρίτης θητείας (έχει ήδη εκλεγεί δυο φορές) από τον Πρόεδρο του μεγαλύτερου συλλόγου της χώρας, αυτόν της Αθήνας, Δημ. Βερβεσό αφού η τροποποίηση της σχετικής διάταξης του Κώδικα Δικηγόρων, θα του δίνει τέτοιο δικαίωμα, το οποίο πιθανότατα θα ασκήσει.
Ολομέλεια Δικηγόρων: Η απόφαση για την 3η θητεία
Η απόφαση ελήφθη μετά από πρόταση της αρμόδιας επιτροπής εργασίας που είχε συσταθεί για το θέμα και αφορά προτάσεις για αλλαγές στον Κώδικα Δικηγόρων, υπό τον Αθ. Ζούπα. Η απόφαση όμως τελεί υπό την αίρεση της νομοθέτησης εκ μέρους της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Να σημειωθεί πως:
-το 2013 ψηφίστηκε το καθεστώς περιορισμού των θητειών (2 για Προέδρους και 3 για μέλη ΔΣ) , μετά από πρόταση της τότε Ολομέλειας των Δικηγόρων, για όλους τους Συλλόγους.
– Επί υπουργίας Κώστα Τσιάρα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, αποφασίστηκε η τροποποίηση, που προβλέπει πως ότι σε Συλλόγους έως 300 μέλη δεν υφίσταται κανένας περιορισμός. Από 300 μέλη και πάνω (δηλαδή περίπου στους μισούς της χώρας) ισχύει ο περιορισμός.
Οι προτάσεις της Ολομέλειας για τον Κώδικα Δικηγόρων
Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε στην Αθήνα, στις 29 και 30 Νοεμβρίου 2024, σε συνέχεια των αποφάσεων που ελήφθησαν κατά τη συνεδρίασή της στις 14-16.6.2024 στη Λαμία, στο πλαίσιο της τροποποίησης και εκσυγχρονισμού του Κώδικα Δικηγόρων, αποφάσισε και προτείνει:
1) Τη διασφάλιση των συνεργαζόμενων με καθεστώς «μπλοκ» δικηγόρων σε δικηγορικά γραφεία και δικηγορικές εταιρείες με τη θέσπιση μαχητού τεκμηρίου υπέρ της έμμισθης εντολής σε όσες περιπτώσεις υποκρύπτεται τέτοια.
2) Τον επανακαθορισμό των αμοιβών του Παραρτήματος του άρθρου 61 για τα γραμμάτια προείσπραξης δικηγορικής αμοιβής και τη θέσπιση γραμματίων σε όσες δικαστικές πράξεις δεν προβλέπεται, συμπεριλαμβανομένων των αποδοχών κληρονομιάς και εξαιρουμένων των ενόρκων βεβαιώσεων.
3) Την πρόβλεψη δικηγορικής αμοιβής, σε περίπτωση που δεν έχει καταρτισθεί συμφωνία και δεν ρυθμίζονται στα άρθρα 61 επ. Κώδικα Δικηγόρων.
4) Τη διασφάλιση της δικηγορικής αμοιβής, στην περίπτωση που δικηγόρος γίνεται εταίρος δικηγορικής εταιρείας, ιδίως αυτών από εργολαβικά δίκης.
5) Την σύσταση Επιτροπών Ελέγχου νομιμότητος των προκηρύξεων πρόσληψης δικηγόρων.
6) Τη δυνατότητα συγχώνευσης δικηγορικών εταιρειών με παράλληλη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων εντολέων, εταίρων, Εμμίσθων και συνεργατών.
7) Την απόκτηση νομικής προσωπικότητας από την Ολομέλεια , ως ΝΠΙΔ
8) Την κατάργηση, με άμεση ισχύ, του περιορισμού του αριθμού των θητειών στην εκλογή Προέδρων και μελών Διοικητικών Συμβουλίων και τη διατήρηση του ισχύοντος εκλογικού συστήματος.
Τα ζητήματα της άσκησης, των ασυμβίβαστων, της δεσμευτικότητας των αποφάσεων της Ολομέλειας για αποχή, της δυνατότητας ίδρυσης μονοπρόσωπων δικηγορικών εταιρειών κλπ. θα συζητηθούν προς λήψη αποφάσεων στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας.