ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
«Άμεση δημοκρατία αντί για κλειστές πόρτες» – Καταστατική αλλαγή του οργανογράμματος: Πρόεδρος, Γραμματέας Οργανωτικού, Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού να εκλέγονται από τη βάση.
– Κατάρτιση των ψηφοδελτίων για τις βουλευτικές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές με προκριματικές εκλογές από τα μέλη του κόμματος.
– Όργανα που να λειτουργούν ουσιαστικά. Πραγματική συμμετοχή των μελών του κόμματος σε όλες τις διαδικασίες, διαβούλευση, ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα, παραγωγή νομοσχεδίων με συμβολή των μελών.
– Συμμετοχή εκλεγμένων μελών της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε τομέα του κόμματος και τουλάχιστον στο ⅓ του ψηφοδελτίου Επικρατείας.
ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
«Διαφάνεια στα πάντα»
• Κανόνες, λογοδοσία, αξιοκρατία στη δημόσια ζωή με:
– Δραστικό περιορισμό στη βουλευτική ασυλία: η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής να απορρίπτει μόνο τις προδήλως αβάσιμες μηνύσεις ή όσες εμπίπτουν στο άρθρο 62 του Συντάγματος. Οι υπόλοιπες να επιστρέφουν στη Δικαιοσύνη χωρίς να απαιτείται άρση της ασυλίας.
– Πραγματικές και όχι εικονικές δηλώσεις πόθεν έσχες, με δημοσίευση όλων των στοιχείων των δανείων και όχι μόνο των εκάστοτε ποσών (δηλ. να συμπεριλαμβάνονται όροι χορήγησης και αποπληρωμής, παρατάσεις, αναχρηματοδοτήσεις κλπ).
– Απαγόρευση οποιασδήποτε μορφής κρατικής οικονομικής ενίσχυσης στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας.
– Κατάργηση κάθε υφιστάμενης ασυλίας και οποιασδήποτε άλλης προνομιακής διάταξης για τα στελέχη Τραπεζών, Δημοσίων Οργανισμών, Ταμείων, Επιτροπών κ.α.
– Καταχώριση και δημοσίευση σε πραγματικό χρόνο στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και το ΚΗΜΔΗΣ του πλήρους φακέλου κάθε δημόσιου διαγωνισμού.
– Αξιολόγηση των διευθυντών του Δημοσίου από τους υπαλλήλους τους με ανωνυμοποιημένα ερωτηματολόγια.
«Πολιτική με τον πολίτη σε πρώτο πλάνο» • Θεσμικές παρεμβάσεις στις σχέσεις Πολιτείας – πολίτη:
– Θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου για όλους τους Έλληνες πολίτες εντός και εκτός Ελλάδας.
– Δικαίωμα του εκλέγεσθαι στη Βουλή με τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας.
– Δικαίωμα του εκλέγεσθαι στην Ομογένεια με σταυρό προτίμησης σε ειδικές περιφέρειες στις οποίες θα αντιστοιχούν συγκεκριμένες έδρες.
– Μεταφορά των αδειοδοτικών αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση και σύσταση ανεξάρτητων οργάνων (Περιφερειακοί Διαμεσολαβητές) με αρμοδιότητα την υποστήριξη των πολιτών όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις περιφερειακές αρχές.
– Επιλογή των διοικήσεων των Ανεξάρτητων Αρχών από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής (άρθρ. 101Α Συντ.), κατόπιν σχετικών διαγωνισμών του ΑΣΕΠ.
– Απαγόρευση επιδομάτων, πλην έκτακτης ανάγκης, μετά τον 3ο χρόνο διακυβέρνησης και μέχρι τις εθνικές εκλογές.
«Ουσιαστική Δικαιοσύνη, όχι στα χαρτιά» • Ριζική επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης με:
– Πρόσληψη δικαστών / δικαστικών υπαλλήλων και ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών.
– Υποχρεωτική τελεσιδικία των εμπορικών υποθέσεων εντός τριετίας.
– Παραπομπή στο ακροατήριο των ποινικών υποθέσεων δημοσίου συμφέροντος εντός τριετίας. Ενοποίηση προανάκρισης με κύρια ανάκριση και δραστικός περιορισμός των αναβολών.
– Εκλογή της ηγεσίας των Ανώτατων Δικαστηρίων από ευρύτερο εκλεκτορικό σώμα.
«Γινόμαστε Ευρώπη»
• Διαχωρισμός Εκκλησίας-Κράτους με έντιμη συμφωνία:
– Ανάληψη από την Εκκλησία της αποκλειστικής ευθύνης για τη μισθοδοσία, ασφάλιση και συνταξιοδότηση του κλήρου.
– Κρατική ενίσχυση για τη συντήρηση ναών, μονών και για τη διατήρηση της πολιτιστικής /θρησκευτικής κληρονομιάς.
• Ριζικός εκσυγχρονισμός στρατού – θητείας:
-Επαγγελματικός Στρατός.
– Κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας και αντικατάστασή της από εξάμηνη εθνική «κοινωνική θητεία» για τους νέους και τις νέες, στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται πλήρης κατάρτιση σε θέματα εθνικής άμυνας.
• Δικαιώματα:
– Άμεση εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τις πιο προοδευτικές νομοθεσίες των ευρωπαϊκών κρατών, σε όλα τα ζητήματα ισότητας και κοινωνικής προστασίας που αφορούν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (από τις γυναίκες και τα άτομα με αναπηρία μέχρι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και τις μονογονεϊκές οικογένειες, χωρίς καμία εξαίρεση). Κόντρα στη συντηρητικοποίηση και «δεξιοποίηση», η Ελλάδα να γίνει πρότυπο συμπερίληψης και ισότητας σε όλη την Ευρώπη.
– Απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας σε όσους αλλοδαπούς συμπληρώνουν 10ετή νόμιμη και συνεχή παραμονή στην Ελλάδα, χωρίς τεστ ιθαγένειας.
«Εργασία: Συνεργασία και όχι εξάρτηση» • Εργασιακά δικαιώματα:
– Επιστροφή από τον εργασιακό Μεσαίωνα στο σήμερα. Εργασία με κανόνες και αυστηρούς ελέγχους για την τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων (επαναφορά ΣΣΕ και βάσιμου λόγου απόλυσης, θέσπιση υποχρέωσης αιτιολόγησης μη πρόσληψης, σύνδεση σε πραγματικό χρόνο του συστήματος ψηφιακής κάρτας με ΣΕΠΕ κ.α).
– Τέλος στην καταστρατήγηση του χαρακτήρα των δελτίων παροχής υπηρεσιών από τους εργοδότες. Πλήρης εξομοίωση όσων εργάζονται με «μπλοκάκι» σε σχέση εξαρτημένης εργασίας με τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου (σε αποζημιώσεις, επιδόματα, δώρα, άδεια μητρότητας κλπ).
«Φορολογία κοινής λογικής»
• Φορολογική ανασυγκρότηση με:
– Καθιέρωση προοδευτικής φορολογίας με γενναία ελάφρυνση για τους υπαλλήλους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υπό νέα φορολογική κλίμακα.
– Ισχυρά κίνητρα σε επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς που μεταφέρουν τη βάση τους εκτός Αθηνών, καθώς και σε επιχειρήσεις που διανέμουν μετοχές (stock options) στους υπαλλήλους τους.
«Βγάζουμε την Υγεία από την εντατική» • Ισχυρή Δημόσια Υγεία με:
– Γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών καθώς και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ.
– Τέλος στους διορισμούς πολιτευτών και ημετέρων στις διοικήσεις των νοσοκομείων. Τα νοσοκομεία θα διοικούνται από τριμελές όργανο που θα αποτελείται από έναν εκλεγμένο εκπρόσωπο του προσωπικού, έναν υπάλληλο του Υπουργείου Υγείας και έναν manager με σχετικές σπουδές και προϋπηρεσία, κατόπιν διαγωνισμού ΑΣΕΠ.
– Ισχυρά κίνητρα σε Έλληνες γιατρούς και νοσηλευτές του εξωτερικού ώστε να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να ενταχθούν στο ΕΣΥ.
– Παροχή δωρεάν στέγασης στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που υπηρετεί σε δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές.
«Φτιάχνουμε την Παιδεία από την αρχή» • Ισχυρή δημόσια Παιδεία με:
– Μισθολογική αναβάθμιση όλων των εκπαιδευτικών και τέλος στην ομηρία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
– Συνταγματική κατοχύρωση ποσοστού minimum 5% του ΑΕΠ για τη δημόσια εκπαίδευση. Δραστική αύξηση των κονδυλίων για έρευνα και τεχνολογία.
– Εθνικό Σχέδιο Φοιτητικής Στέγης με οικονομικά κριτήρια / Παροχή δωρεάν στέγασης στους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές.
– Περιφρούρηση πανεπιστημιακών χώρων με βάση το αυτοδιοίκητο, θέσπιση από τα ίδια τα Πανεπιστήμια -σε συνεργασία με τους φοιτητικούς συλλόγους- πλαισίου κυρώσεων για όσους προξενούν φθορές στους πανεπιστημιακούς χώρους.
– Αναμόρφωση διοικητικού πλαισίου, ώστε να επιτρέπονται δωρεές και συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια για τη δημιουργία «βραχιώνων», με αποκεντρωμένη διοίκηση, αλλά εντός του δημόσιου πανεπιστημίου.
– Ένταξη των μουσικών και παραστατικών τεχνών με δημιουργικό τρόπο στην εγκύκλιο