Από… δύο υποψήφιοι πρόεδροι προκύπτουν σχεδόν καθημερινά στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής μετά την εισήγηση για διεξαγωγή εσωκομματικών εκλογών από τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Αισίως οι υποψήφιοι διεκδικητές της καρέκλας του προέδρου του Κινήματος ανέρχονται σε επτά, ενώ, φυσικά, δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί. Άλλωστε, μέχρι την κατάθεση των υποψηφιοτήτων και μετέπειτα τη διεξαγωγή της παρουσίασης των υποψηφίων -σε ανοιχτή Κεντρική Επιτροπή τρεις εβδομάδες πριν τις πρώτες κάλπες που έχουν οριστεί για τις 6 Οκτωβρίου- το πολιτικό διάστημα είναι εξαιρετικά μεγάλο.
Ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων δεν είναι ξένος για τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Το 2017, στις εκλογές για τον «ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς», στην κούρσα της ηγεσίας είχαν δηλώσει «παρών» εννέα άτομα, ένας εκ των οποίων και ο σημερινός πρόεδρος του Κινήματος Νίκος Ανδρουλάκης.
Στις εσωκομματικές εκλογές του 2021, που σημαδεύτηκαν από τον αδόκητο χαμό της Φώφης Γεννηματά, υποψήφιοι πρόεδροι βρέθηκαν έξι άτομα, όπως και ένα ακόμη (Βασίλης Κεγκέρογλου) που εντέλει αποσύρθηκε. Όπως και σήμερα υποψήφιοι πρόεδροι ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Παύλος Γερουλάνος.
Φτάνοντας στο σήμερα, την Κυριακή την υποψηφιότητά τους ανακοίνωσαν στο κεντρικό όργανο του κόμματος οι Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας και Παύλος Γερουλάνος.
Την επόμενη μέρα, Δευτέρα, γνωστοποίησαν τις προθέσεις διεκδίκησης οι Μιλένα Αποστολάκη και Μιχάλης Κατρίνης, ενώ, χθες Τετάρτη, υποψήφιοι στην κούρσα της ηγεσίας τέθηκαν οι Νάντια Γιαννακοπούλου και Γιάννης Κανελλάκης.
Ανάμεσα στις ανακοινώσεις των υποψηφίων, η πρώην υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. «Αυτό που θα σας πω και θα βάλω τελεία είναι ότι με ενδιαφέρει πάρα πολύ, και από πολλές πλευρές θα προσπαθήσω να συμμετέχω στο να οργανωθεί αυτό το πολιτικό πλαίσιο», σημείωσε για τις εσωκομματικές εκλογές -μεταξύ άλλων- στην ΕΡΤ.
Ταυτόχρονα πολιτικοί φίλοι της Άννας Διαμαντοπούλου να υπογραφές υπέρ της υποψηφιότητάς της, εκτιμώντας ότι έχει προφίλ που μπορεί να διεκδικήσει την πρωθυπουργία, σε ενδεχόμενο εκλογής της στην προεδρία του Κινήματος.
Το προφίλ των επτά υποψηφίων
Ο Νίκος Ανδρουλάκης όντας πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ από το 2021 έχει οδηγήσει το κόμμα σε τρεις εκλογικές μάχες. Βασικό χαρτί της επιχειρηματολογίας του είναι η εδραίωση της Χαριλάου Τρικούπη σε ποσοστά άνω του 10%, που, για τουλάχιστον μια δεκαετία, είχε απολέσει.
Όπως ανέφερε ο ίδιος στο Mega, «είμαι δύο χρόνια πρόεδρος, διότι πολλές φορές με αντιμετωπίζετε σαν να είμαι πολλά χρόνια πρόεδρος και έχουμε αστοχίες. Ανέλαβα ένα ΠΑΣΟΚ, που ήταν περίπου στο 8%. Σήμερα είναι στο 13%. Το ΠΑΣΟΚ έχει ρυθμίσει τα χρέη του. Έκανε ξανά οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα. Κέρδισε τους δήμους σε πάρα πολλές πόλεις, πήρε δύο περιφέρειες με ανθρώπους που ήταν στο δικό μας ιδεολογικό πλαίσιο. Το ΠΑΣΟΚ βήμα-βήμα έχει αλλάξει πίστα».
Παράλληλα στρέφεται εναντίον όσων θέλουν, κατά τον ίδιο, να μετατρέψουν το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ σε συνιστώσα άλλων σχηματισμών. «Όπως είχα και για τους προηγούμενους σκηνοθέτες, του άλλου παρασκηνίου. Από την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά παρέλαβα κόμμα, το μεγάλωσα και δεν θα επιτρέψω να μετατραπεί σε συνιστώσα στα παιχνίδια κανενός», τόνισε στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.
Ο δήμαρχος Χάρης Δούκας και το επιχείρημα νίκης
Από νωρίς τις προθέσεις διεκδίκησης της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ γνωστοποίησε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.
Επρόκειτο για ένα φρέσκο πρόσωπο στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό, που μόλις τον περασμένο Αύγουστο, όταν και ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του για τον δήμο Αθηναίων, έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό.
Ο ίδιος όντας καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και γραμματέας Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ αποτελούσε, όπως υπογράμμισε ο ίδιος στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, ενεργά παρών στον δημόσιο βίο με τη σημαία του Κινήματος.
Από το στρατόπεδο του Χάρη Δούκα προβάλλεται η νίκη που πέτυχε απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη στον δήμο Αθηναίων και η ανάληψη της δημαρχίας, όπου, υπενθυμίζεται, είχαν συμπράξει το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, δίνοντας ένα σήμα ενότητος στη διαρκή συζήτηση για τη σύμπραξη της Κεντροαριστεράς.
Ο ίδιος τόνισε κατά την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ πως «δεν αναζητούμε ένα πρόσωπο, ένα Αρχηγό, ένα Μεσσία και δεν έχουμε ανάγκη από Μεσσίες. Εκείνο που θέλουμε είναι ηγεσία, που θα ενώνει, θα εμπνέει, θα είναι προωθητής των Αλλαγών, θα μπορεί να λειτουργεί συλλογικά και συμμετοχικά, θα κάνει πράξη το «μαζί», ώστε ο καθένας να αισθάνεται ηγέτης στο έργο του και συγχρόνως εγγυητής της ενότητας».
Η δεύτερη υποψηφιότητα του Παύλου Γερουλάνου
Ο βουλευτής Α’ Αθηνών Παύλος Γερουλάνος στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές που συμμετείχε ως υποψήφιος έλαβε 2,99% και κατετάγη έκτος από τους συνολικά επτά υποψήφιους.
Έθεσε κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή ένα τρίπτυχο «της ευθύνης» και «που εγγυάται την επιτυχία όλων μας», όπου συνοψίζεται στο «η εξουσία στον λαό», στη βασική αρχή της πολιτικής του πρότασης.
Ήδη υποστηρικτές του Παύλου Γερουλάνου συλλέγουν υπογραφές για την υποστήριξη της υποψηφιότητάς του, με τον ίδιο να υπογραμμίζει πως «τα μηνύματα μάς ήρθαν από όλη την Ελλάδα και θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για τη στήριξη».
Το «δημιουργικό σοκ» του Κατρίνη και η «νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές» της Αποστολάκη
Η επόμενη υποψηφιότητα που ανακοινώθηκε ήταν αυτή της βουλεύτριας Β’1 Βορείου Τομέα Αθηνών Μιλένας Αποστολάκη, όπου κατά τη διάρκεια της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής αναφέρθηκε στο «ζητούμενο οι πολίτες να επανασυστρατευθούν στο ΠΑΣΟΚ και όλοι μαζί ενωμένοι να διεκδικήσουμε τη νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές, φέρνοντας και πάλι την αναγκαία αλλαγή στη χώρα».
Κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της, επισήμανε πως «το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει ξανά ο προοδευτικός πλειοψηφικός φορέας της και αυτός οφείλει να είναι ο στόχος μας».
Ακόμη, μιλώντας στην ΕΡΤ, η Μιλένα Αποστολάκη υπογράμμισε πως «νιώθω ότι ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, ως προς το μήνυμα και την ελπίδα που γεννάει. Θα βάλω όλες μου τις δυνάμεις για να υπηρετήσω αυτό τον στόχο της ετοιμότητας» ανέφερε η βουλευτής του κόμματος».
Όσον αφορά στο εάν η ίδια αισθάνεται έτοιμη για την πρωθυπουργία, επισήμανε ότι «νιώθω έτοιμη για μια τέτοια θέση και αυτό δεν είναι μια αλαζονική λογική του τύπου «εγώ μπορώ καλύτερα». Έχω μια κοινοβουλευτική εμπειρία, άρα είμαι μέσα στη Βουλή γιατί θεωρώ πως αυτό είναι ένα κομβικό ζήτημα».
Ο βουλευτής Ηλείας και πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης (παραιτήθηκε μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του) στην ομιλία του στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, έκανε λόγο για δημιουργικό σοκ που χρειάζεται η χώρα και κατ’ επέκταση η παράταξη.
«Να χαράξει μια νέα, διαχωριστική γραμμή με τη συντήρηση και τα συμφέροντα. Είμαστε με τους πολλούς. Το κοινωνικό κράτος ούτε θα το διαλύσουμε, ούτε θα το παραδώσουμε στους ιδιώτες», ανέφερε -μεταξύ άλλων- για την τακτική και τη στρατηγική που πρέπει να υπηρετήσει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.
Κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του τόνισε πως «στόχος μου είναι το ΠΑΣΟΚ να ανταποκριθεί στο ώριμο αίτημα των προοδευτικών πολιτών για μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Μία πρόταση που μπορεί να εμπνεύσει, να συνθέσει και να νικήσει».
Οι διαχωριστικές γραμμές Γιαννακοπούλου για τα «μη κρατικά πανεπιστήμια» και επιστολική ψήφο
Η βουλεύτρια Β2′ Δυτικού Τομέα Αθηνών Νάντια Γιαννακοπούλου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της το πρωί της Τετάρτης, υπογραμμίζοντας πως «από τις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας. Από τις γειτονιές των λαϊκών στρωμάτων και των μη προνομιούχων ξεκίνησε το ταξίδι του το ΠΑΣΟΚ φέρνοντας την Αλλαγή στις ζωές όλων. Και από εδώ θα ξεκινήσουμε την πορεία επανεκκίνησης και δυναμικής επιστροφής του».
Μιλώντας την ίδια μέρα στον τηλεοπτικό σταθμό «Open», έθεσε εκ νέου τη διαφωνία της για τη μη ψήφιση από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ των «μη κρατικών μη κερδοσκοπικών» πανεπιστημίων, ενώ άφησε αιχμές για τη στάση του Νίκου Ανδρουλάκη για την επιστολική ψήφο.
«Εγώ τολμώ να σας πω ότι ήμουν η μόνη ως βουλευτής που είχα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, είχα πει τις ενστάσεις μου και την ανησυχία μου όσον αφορά και το ζήτημα της επιστολικής ψήφου όπου τελικά το ΠΑΣΟΚ βγήκε και καταψήφισε ένα θέμα το οποίο αποτελεί βασική αρχή, βασική καταστατική πρόταση, χωρίς ποτέ να καταλάβει κανείς για ποιον λόγο», ανέφερε χαρακτηριστικά για την επιστολική ψήφο.
Για το ζήτημα των «μη κρατικών πανεπιστημίων» σημείωσε χαρακτηριστικά πως «θα σας θυμίσω ότι ο πρόεδρος στην αρχή βγήκε και είπε ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο μετά άλλαξε και είπε ότι εμείς είμαστε υπέρ αλλά με ένα σκανδιναβικό μοντέλο, οπότε κανείς δεν κατάλαβε τι είναι αυτό. Μετά βγήκε και είπε «ναι, εμείς είμαστε υπέρ, αλλά θέλουμε να αλλάξει το άρθρο 16», και μετά βγήκε και είπε ότι «δεν ξέρουμε αν θα υπερψηφίσουμε την αλλαγή του άρθρου 16». Αν αυτό δεν είναι ο ορισμός της θολής θέσης, τότε τι είναι;».
Η υποψηφιότητα του Γιάννη Κανελλάκη
Ο τελευταίος που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ήταν ο δημοσιογράφος Γιάννης Κανελλάκης, που, αποτελεί, και τον πιο άγνωστη στο ευρύ κοινό διεκδικητή.
Ήταν υποψήφιος βουλευτής Β’2 Δυτικού Τομέα Αθηνών στις τελευταίες διπλές εθνικές εκλογές, ερχόμενος 7ος σε ψήφους.
Στη δήλωση που πραγματοποίησε ο Γιάννης Κανελλάκης υπογράμμισε πως «το ΠΑΣΟΚ δημιουργήθηκε από τον λαό, για τον λαό και όχι για τους βαρόνους, διαπλεκόμενους, διεφθαρμένους και καρεκλοκένταυρους». Παράλληλα ανέγραψε δύο φορές «Ανδρέα δεν θα σε προδώσουμε ποτέ».
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Πριν την ανακοίνωση των επτά υποψηφίων έτρεξαν οι πρώτες δημοσκοπήσεις για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, όπου περιλαμβανόντουσαν και τα ονόματα των Μανώλη Χριστοδουλάκη (έχει δηλώσει τη στήριξή του στον Χάρη Δούκα) και του Παύλου Χρηστίδη (που ήταν εξίσου υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές του 2021).
Στο σύνολο των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της GPO για τον τηλεοπτικό σταθμό Star, καταλληλότερος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θεωρείται ο Νίκος Ανδρουλάκης από το 20,7%, ο Χάρης Δούκας από το 16,5% , ο Παύλος Γερουλάνος από το 13,3% και ακολουθούν οι Μανώλης Χριστοδουλάκης και Παύλος Χρηστίδης.
Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιλέγεται από το 34,5%, ο Παύλος Γερουλάνος από το 17,7%, ο Χάρης Δούκας από το 17,2% και ακολουθούν ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο Παύλος Χρηστίδης.
Όσον αφορά τη δημοσκόπηση της εταιρίας To The Point για λογαριασμό της εφημερίδας Μακεδονία, στο διάστημα από 18 έως 21 Ιουνίου που διενεργήθηκε, ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκέντρωνε το 41,7% των προτιμήσεων ευρισκόμενος στην πρώτη θέση.
Δεύτερος ερχόταν ο Χάρης Δούκας με 22,8% και τρίτος ο Παύλος Γερουλάνος με 20,5%.
Τέταρτη επιλογή ήταν ο Μανώλης Χριστοδουλάκης με 15% που, υπενθυμίζεται, ότι θα στηρίξει τον Χάρη Δούκα.