Η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, μετά την ακρόαση των κοινωνικών φορέων στη Βουλή – που πήγαν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου για τα εργασιακά – χαρακτήρισε «γόνιμη, αναλυτική, ουσιαστική την διαβούλευση που έγινε μαζί τους», προσθέτοντας ότι «ήδη έχουν ενσωματωθεί οι προτάσεις τους» στην σημαντική πρόταση της κυβέρνησης για τον μισθο των εργαζομένων , μετα την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας.
«Οι εργαζόμενοι θέλουν να ξέρουν με τι ακριβώς θα αμείβονται. Και αυτό κάνουμε για να έχουν ασφάλεια. Εμείς λέμε ότι πρέπει να θεσπίσουμε και να υπάρχει ένα δίχτυ ασφαλείας 950 ευρώ και από κει και πέρα μακάρι οι κοινωνικοί εταίροι να θεσπίσουν κάτι περισσότερο», τόνισε η κ. Κεραμέως.
Υπογράμμισε ακόμα ότι, «ο μαθηματικός τύπος είναι χωρίς παρεκκλίσεις και δεσμευτικός για την κυβέρνηση και στη ρύθμιση περιλαμβάνονται όλα τα κριτήρια της οδηγίας για την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και το επίπεδο μισθών».
Όπως είπε η υπουργός , «ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων αναβαθμίζεται, θα είναι εκτενέστατος και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα συγκροτηθεί επίσημος διαπραγματευτής στον οποίο θα συμμετέχουν και οι ίδιοι αλλά και τα κοινοβουλευτικά κόμματα».
Απέρριψε δε κάθετα αιτιάσεις περί καθιέρωσης μόνιμου κόφτη μισθών, αντιτείνοντας ότι μόνο αυξήσεις προβλέπονται και ρητά απαγορεύεται η μείωση τους.
Κατά την συζήτηση της «ενσωμάτωσης ευρωπαϊκής οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς» στο υπουργικο συμβούλιο, η κ.Κεραμεως είχε αναφέρει, « Μέχρι το 2027 έχουμε οδικό χάρτη. Στα 950 ευρώ κατώτατος μισθός, αυτό σηματοδοτεί μία αύξηση της τάξης του 46% σε σχέση με τα 650 ευρώ, που είχαμε ως κατώτατο μισθό το 2019».
Η υπουργός Εργασίας τονίζει συνεχώς ότι δύο είναι οι οικονομικοί δείκτες που παίξουν ρόλο στην αύξηση του κατώτατου μισθού.
«Πρώτον ο πληθωρισμός, άρα όσο αυξάνονται οι τιμές, θα ανεβαίνει και ο κατώτατος μισθός. Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα καλύπτει τον πληθωρισμό για το 20% της χαμηλότερης εισοδηματικής κατηγορίας των συμπολιτών μας. Το δεύτερο στοιχείο είναι η παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας. Όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία, θα αυξάνει επίσης ο κατώτατος μισθός, άρα αυτά τα δύο στοιχεία θα λαμβάνονται υπόψη στον μηχανισμό για την αύξησή του»
Την θέση τους για τις ανακοινώσεις της υπουργού εξέφρασαν οι διάφοροι φορείς .
Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Θανάσης Θανόπουλος, χαρακτήρισε «επιβεβλημένη, κρίσιμη και σωστή την συμμετοχή της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας στον επιστημονικό διάλογο που προηγήθηκε».
«Για ένα απλό σύστημα αλγόριθμου που εφαρμόζεται με επιτυχία πάνω από 50 χρόνια στη Γαλλία», μίλησε ο Μιχαήλ Αργυρού, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, τονίζοντας ότι «εξασφαλίζει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, καθώς η αύξηση των κατώτατων μισθών συνδέεται με κρίσιμους δείκτες της οικονομίας, όπως η ακρίβεια και η αύξηση της παραγωγικότητας».
Την δικια της άποψη για το νομοσχέδιο διατύπωσε η αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ, Σοφία Καζάκου, υποστηρίζοντας ότι «δεν εκπληρώνει ούτε τον στόχο της κοινοτικής οδηγίας , ούτε εξασφαλίζει τον κατώτατο μισθό για τους εργαζόμενους, ενώ για τον καθορισμό της αύξησης του κατώτατου μισθού αγνοούνται σημαντικοί κοινωνικοί δείκτες».
Ο επιστημονικός σύμβουλος της ΓΕΣΕΒΕ, Γεώργιος Θανόπουλος, ανέφερε ότι «οι θεσμικοί εταίροι θα έπρεπε να συμμετάσχουν ουσιαστικά στη διαβούλευση, κάτι που δεν έγινε», και συντάχθηκε με την άποψη για «επαναφορά της αρμοδιότητας των κοινωνικών εταίρων για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού».
Ο Αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Μπράτης, χαρακτήρισε θετικό ότι «στο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται και η συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων για επαρκείς αυξήσεις στον κατώτατο μισθό», ωστόσο όπως είπε, αυτό είναι αδύνατον να επιτευχθεί γιατί δεν υπάρχει ο 13ος και 14ος μισθός που έχουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.
Θετική στο νομοσχέδιο, δήλωσε η Κατερίνα Δασκαλάκη, διευθύντρια στον τομέα Εργασιακών Σχέσεων του ΣΕΒ, τονίζοντας ότι υπηρετεί τον εθνικό στόχο για ισχυρή ανάπτυξη, υγιή ανταγωνισμό και διασφάλιση των μισθών.
Την αντίθεσή του «στο να ορίζει η κυβέρνηση, με τα δικά της κριτήρια το ύψος του κατώτατου μισθού των εργαζομένων», δήλωσε ο Γιώργος Χότζογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε, η Πατρίνα Παπαρηγοπούλου, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι: « οι κοινωνικοί εταίροι διευκολύνονται να συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, εντάσσονται και οι δημόσιοι υπάλληλοι και όχι μόνο οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα στην αύξηση του κατώτατου μισθού, απαγορεύεται η μείωση των μισθών ενώ ελέγχονται από την ΕΕ τα κριτήρια και η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων».
Για «νομοσχέδιο που σαφέστατα είναι προς σωστή κατεύθυνση και έχει πολλά οφέλη για τους εργαζόμενους», έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, Ιωάννης Σταύρου.