Οι συζητήσεις σχετικά με τους έμμεσους και άμεσους φόρους καλά κρατούν στην Ελληνική κοινωνία .
Τον τελευταίο καιρο η αντιπολίτευση στην Ελλάδα αναφέρεται για μικροπολιτικούς λόγους, στους έμμεσους φόρους αναπαράγοντας διάφορες θέσεις «για ευρωπαικο ρεκόρ στην έμμεση φορολογία, κυρίως στο ΦΠΑ». Κανείς όμως από οσους υποστηρίζουν τα παραπάνω, δεν αναφέρεται στο ότι η συγκεκριμένη αύξηση οφείλεται σε δύο λόγους , στην αύξηση γενικά της κατανάλωσης και στην μεγαλύτερη φορολογική καταγραφή της κατανάλωσης.
Η αύξηση γενικά της κατανάλωσης οφείλεται στην ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και στις αυξήσεις των τιμών λόγω του πληθωρισμού.
Η μεγαλύτερη φορολογική καταγραφή της κατανάλωσης, οφείλεται αφ’ ενός στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών, με την εγκατάσταση POS σχεδόν παντού και αφ’ ετέρου στα έστω και όποια κίνητρα παρέχει το κράτος στους πολίτες για τη χρήση ηλεκτρονικού χρήματος.
Τα αντίστοιχα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος στη χώρα μας ανέρχονται στο 9,3% του ΑΕΠ, έναντι 12,8% του ΑΕΠ που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Διαφαίνεται λοιπόν ότι το κράτος εισπράττει μειωμένους φόρους εισοδήματος κατά περίπου -28%, από τον αντίστοιχο μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών, σε σχέση πάντα με το ΑΕΠ. Αυτό γίνεται γιατί στην Ελλάδα υπάρχει ακόμα η λεγόμενη παραοικονομία .
Πάντως η κυβέρνηση εχει πετύχει κάτι εξαιρετικά σημαντικο με τα αυξημένα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος αλλά κυρίως από τον φόρο προστιθέμενης αξίας .
Η παρούσα κατάσταση επιτρέπει στο οικονομικο επιτελείο να σχεδιάζει την επόμενη μέρα στη φορολογία, με μόνιμες μειώσεις φόρων και με μια νέα κλίμακα που αυτή τη φορά θα στηρίξει και τη μεσαία τάξη, που όπως δείχνουν τα στοιχεία των τελευταίων δεκαετιών είναι η μόνιμα αδικημένη.
Από τότε που ανέλαβε η παρούσα κυβέρνηση το 2019 μέχρι σήμερα, οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος έχουν εκτιναχθεί και συγκεκριμένα από 16,5 δισ. ευρώ, φέτος υπολογίζεται να εισέλθουν στα κρατικά ταμεία 23,9 δισ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 7,34 δισ. ευρώ, ενώ το 2025 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 24,94 δισ. ευρώ.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι της τελευταίας φορολογικής και ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στην οποία είχε προχωρήσει η κυβέρνηση το 2019. Οι φόροι τους μειώθηκαν αισθητά συνεπεία των χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών, καθώς ωφελήθηκαν και από τη μείωση της προκαταβολής φόρου που συρρικνώθηκε στο 55% από 100%.
Ετσι λοιπόν αποφασίσθηκε να αλλάξει το ευνοϊκό καθεστώς των επαγγελματιών με την κυβέρνηση να θεσπίζει το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα το οποίο ξεκινάει από το ποσό των 10.920 ευρώ .
Οσον αφορά τις επιχειρήσεις, η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών από το 28% στο 22% καθώς και η μείωση του φόρου επί των μερισμάτων από το 10% στο 5% οδήγησαν στην εμφάνιση περισσότερων κερδών.
Στις προθέσεις της κυβέρνησης αυτή τη φορά είναι να υπάρξει μία πιο γενναία ελάφρυνση για τις μεσαίες κοινωνικές ομάδες , οι οποίες βλέπουν μεγάλο μέρος των αυξήσεων να πηγαίνουν σε φόρους.
Τα νέα ηλεκτρονικά συστήματα έχουν βοηθήσει σημαντικά στον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, τα ηλεκτρονικά βιβλία έχουν οδηγήσει σε μεγαλύτερη συμμόρφωση , με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί το λεγόμενο «κενό» ΦΠΑ .
Τους προσεχείς μήνες θα οριστικοποιηθούν οι αλλαγές και στα τεκμήρια διαβίωσης , τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από το 2026.
Στόχος της αναδιάρθρωσης είναι αφενός να κλείσουν τα παράθυρα φοροδιαφυγής, αφετέρου να εξαλειφθούν οι στρεβλώσεις που υπάρχουν σήμερα. Η επιτροπή που έχει συσταθεί θα προτείνει λύσεις έτσι ώστε να υλοποιηθεί και η προεκλογική εξαγγελία για μείωσή τους κατά 30% μεσοσταθμικά.
Ήδη από την κυβέρνηση έχουν δρομολογηθεί οι σημαντικές παρεμβάσεις για την φορολογία των πολιτών ,
– Μείωση κατά μια 1 επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών.
– Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι καθώς και εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι»).
– Απαλλαγή φόρου εισοδήματος για 3 έτη για ακίνητα που θα ενοικιαστούν τα οποία δηλώνονταν προηγουμένως ως κενά ή είχαν διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση.
– Απαλλαγή από τον φόρο ασφαλίστρων (15%) των συμβολαίων υγείας για παιδιά έως 18 ετών. Σε περίπτωση οικογενειακού ή ομαδικού συμβολαίου ο φόρος μειώνεται αναλογικά με τον αριθμό των ανήλικων μελών που καλύπτει.
-Διπλάσια μείωση ΕΝΦΙΑ από το 2025 (από 10% σε 20%) για κατοικίες φυσικών προσώπων, φορολογητέας αξίας έως 500.000 ευρώ, που είναι ασφαλισμένες για φυσικές καταστροφές .
– Για το 2025 προβλέπονται μειώσεις φόρων χαρτοσήμου σε μια σειρά από συναλλαγές (τόκους εταιρικών δανείων, οικοδομικές άδειες, χρησικτησία, γάμους, ασφαλιστήρια συμβόλαιο κτλ).
– Δρομολόγηση της απαλλαγής από ΦΠΑ των νέων οικοδομών και για το 2025.
Σε κάθε περίπτωση η είσπραξη φορων ισομερώς από ολους, οδηγεί σε σημαντικές ελαφρύνσεις άμεσα, της λεγόμενης «μεσαίας τάξης» αφού επέρχεται ισορροπία στα έσοδα του κράτους .