Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Μίλος Βούτσεβιτς, απέρριψε τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου περί σχεδίων του Βελιγραδίου να προσαρτήσει τα βόρεια εδάφη του Κοσσυφοπεδίου, λέγοντας ότι ο στρατός της χώρας δεν συμμετείχε σε συγκρούσεις στις 24 Σεπτεμβρίου.
Ο Βούτσεβιτς αρνήθηκε τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, τη Δευτέρα, με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Μίλαν Μοϊσίλοβιτς στο Βελιγράδι, λέγοντας ότι ο σερβικός στρατός δεν ενεπλάκη σε συγκρούσεις με την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου στις 24 Σεπτεμβρίου.
Ο Βούτσεβιτς συμπλήρωσε ότι ο σερβικός στρατός δεν έχει μπει ποτέ σε έδαφος του Κοσσυφοπεδίου, πράγμα που θα πράξει μόνο αν λάβει εντολή από τον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Σε αυτή την περίπτωση, ο υπουργός ανέφερε ότι θα προειδοποιούνταν εκ των προτέρων η KFOR, η δύναμη του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
Επιπλέον, ο σέρβος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι «μια μεγαλύτερη παρουσία δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο θα βελτίωνε την ασφάλεια των ντόπιων Σέρβων». Η δήλωση αυτή έγινε μετά την ανακοίνωση από τη βορειοατλαντική συμμαχία, την Κυριακή, ότι θα στείλει 600 βρετανούς στρατιώτες στην περιοχή προς ενίσχυση της KFOR, μετά από θανατηφόρα σύγκρουση με την αστυνομία στο Κόσοβο.
Στις 24 Σεπτεμβρίου, μια σύγκρουση ξέσπασε στο χωριό Μπάισκα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, κοντά στα σερβικά σύνορα, όταν μια ομάδα ένοπλων Σέρβων απέκλεισε μια γέφυρα με δύο φορτηγά. Η ομάδα άνοιξε πυρ εναντίον της αστυνομίας του Κοσόβου, με αποτέλεσμα ένας αστυνομικός να σκοτωθεί και ένας άλλος να τραυματιστεί.
Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Κούρτι κατηγόρησε τη Σερβία για σχέδια προσάρτησης βόρειων εδαφών της χώρας.
«Βάσει κατασχεθέντων εγγράφων, η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου επιβεβαίωσε ότι η τρομοκρατική επίθεση ήταν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου προσάρτησης του βορρά του Κοσσυφοπεδίου μέσω συντονισμένης επίθεσης σε 37 διακριτές θέσεις. Θα ακολουθήσει η δημιουργία διαδρόμου προς τη Σερβία, για να καταστεί δυνατή η προμήθεια όπλων και στρατεύματα», είπε ο Κούρτι στην πλατφόρμα X, προηγουμένως γνωστή ως Twitter.
Ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου της Σερβίας, Μίλαν Μοϊσίλοβιτς, αρνήθηκε και αυτός τους πρόσφατους ισχυρισμούς του Κοσσυφοπεδίου ότι ο στρατός είχε αναπτύξει άρματα μάχης, πυροβολικό και πεζικό στα σύνορα. Εξήγησε ότι δεν υπήρχε πολεμική ετοιμότητα των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων επειδή δεν απαιτείται, ενώ απέρριψε μια σειρά από ισχυρισμούς του Κοσσυφοπεδίου για στρατιωτική εκπαίδευση σε σχέση με υποτιθέμενα σχέδια προσάρτησης των βόρειων εδαφών, όπου οι Σέρβοι είναι η πλειοψηφία.
Το Κοσσυφοπέδιο δημοσίευσε την Κυριακή πλάνα και φωτογραφίες που δείχνουν την ένοπλη ομάδα να εκπαιδεύεται στο Pasuljanske Livade, μια από τις κύριες βάσεις του Σερβικού Στρατού στη Σερβία.
Η περιοχή του βόρειου Κοσόβου έχει γίνει σκηνικό αναταραχών από τον Απρίλιο, όταν οι ντόπιοι Σέρβοι μποϊκόταραν τις εκλογές εκεί, ενώ ακολούθησαν διαμαρτυρίες κατά της εκλογής Αλβανών δημάρχων. Οι Αλβανοί είναι μακράν η μεγαλύτερη εθνότητα στο Κοσσυφοπέδιο, ακολουθούμενοι από τους Σέρβους, με τους μισούς περίπου από αυτούς να ζουν στο βόρειο τμήμα της χώρας. Εν μέσω της αναταραχής για τις εκλογές, αναπτύχθηκαν στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ για τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής τους.
ΟΙ ΗΠΑ
Την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε «μεγάλη σερβική στρατιωτική ανάπτυξη κατά μήκος των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο», σύμφωνα με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του οποίου χαρακτήρισε την ανάπτυξη «μια πολύ αποσταθεροποιητική εξέλιξη». Το Κοσσυφοπέδιο κάλεσε το Σάββατο τη Σερβία να αποσύρει τα στρατεύματά της.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έγραψε την Παρασκευή στο X ότι «Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν σήμερα και εξέφρασαν βαθιά ανησυχία για τις εντάσεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο».