Σαφές μήνυμα στο Μαξίμου και στον Κυριάκο Μητσοτάκη μερικά 24ωρα μετά τη διαγραφή του πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά εξέπεμψε ο έτερος πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη προχθεσινοβραδινή ομιλία του στην Πάτρα κατά την παρουσίαση βιβλίου (Γιώργος Χαρβαλιάς – «Γιαβόλ!»).
Η παρέμβαση ήταν προγραμματισμένη πριν από τις εξελίξεις του περασμένου Σαββατοκύριακου στον απόηχο των αμερικανικών εκλογών, με προδιαγεγραμμένη κριτική για τα τεκταινόμενα στο ευρωπαϊκό τερέν, ωστόσο απέκτησε ειδικό βάρος για τη διαμόρφωση του εσωκομματικού κλίματος. Στο κείμενο έγιναν εκτάκτως αναπροσαρμογές ώστε να υπάρξουν αναφορές – η αντίθεσή του και η δυσθυμία του, συγκεκριμένα – για την πρώτη στη νεοδημοκρατική ιστορία διαγραφή πρώην Πρωθυπουργού.
Προσαρμογές υπήρξαν και για το θέμα της Προεδρίας που άνοιξε ο Σαμαράς. Ο Καραμανλής το έκλεισε: «Με τιμά η σκέψη ειδικά μάλιστα όταν προέρχεται από έναν πρώην πρωθυπουργό. Να ξεκαθαρίσω όμως ότι το θέμα ούτε με αφορά ούτε με ενδιαφέρει».
Ο Καραμανλής… διέγραψε τα πειθαρχικά μέτρα που, όπως επεσήμανε, καθιστούν δυσχερέστερη την εθνική ομοψυχία. «Η άλλη γνώμη, η διαφορετική ανάγνωση ακόμα και η έντονη κριτική δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται» τόνισε, στην ίδια γραμμή που χάραξε πριν από δύο εβδομάδες όταν μιλούσε για «εύλογες» και «υπαρκτές» ανησυχίες λόγω του τουρκικού αναθεωρητισμού, που δεν συνιστούν a priori επικρίσεις όταν εκφράζονται από «υπεύθυνα χείλη».
Προχθές λοιπόν στην Πάτρα σε μια κατάμεστη αίθουσα, χαρακτήρισε «ανυπόστατα» όσα «εκ του πονηρού και αυθαίρετα επιχειρεί η Τουρκία να βάλει στην ημερησία διάταξη» είτε πρόκειται για εθνική κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα είτε για την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων. «Αυτά ας τα ξεχάσουν και η Τουρκία αλλά και όσοι διεθνείς παράγοντες τα ενθαρρύνουν ή τα ανέχονται» ανέφερε, μιλώντας για «μία και μόνη διαφορά» – την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Ήταν ιδιαίτερα σκληρός με τη Γερμανία.
«Η αποπληρωμή του κατοχικού δανείου (…) δεν παραγράφηκε ποτέ και η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ από αυτήν. Αλλά και οι αποζημιώσεις για τις ανθρώπινες απώλειες και τις υλικές καταστροφές δεν χαρίστηκαν ποτέ», είπε, καρφώνοντας ως «υποκριτικές και υστερόβουλες» τις γερμανικές «συγγνώμες».
Ο Καραμανλής δεν σκόπευε να σπάσει με εκρηκτικές αναφορές το ενωτικό «κάδρο» της Κεντροδεξιάς στο οποίο θέλει να τοποθετήσει εαυτόν. Ούτε όμως προτίθεται να υποχωρήσει από την εφ’ όλης της ύλης κριτική στάση του, αφού είναι δεδομένες οι αποστάσεις του από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Είναι σαφές ότι οι βολές θα παραμείνουν (εντός Δεκεμβρίου η επόμενη παρέμβαση), ενδεδυμένες με ευρωπαϊκό κάλυμμα, όπως έκανε ξανά για τον «άκρατο δικαιωματισμό», εννοώντας την περιβόητη Woke ατζέντα, την αλαζονεία της ελίτ, την «ισχυρή νομιμοποίηση» του πολιτικού συστήματος στα μάτια των πολλών.
Από τα κεντρικά στέκονται στην «εντός ορίων» ρητορική του. Άλλωστε, η γραμμή διαχωρισμού των δύο πρώην Πρωθυπουργών έχει χαραχτεί προ πολλού…