Του Βασίλη Ταλαμάγκα
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ιδρύθηκε το 2004 ως εκλογική συμμαχία, με την ονομασία Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς , ενώ το 2013 μετασχηματίστηκε σε ενιαίο πολιτικό κόμμα.
Οι ρίζες του κόμματος βρίσκονται στο Κ.Κ.Ε. Εσωτερικού της ευρωκομμουνιστικής Αριστεράς, αλλά και στην ιστορική συνεργασία του ΚΚΕ με την Ελληνική Αριστερά όταν το 1989 συγκρότησαν τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου. Από το 2012, μετά την εκλογική πτώση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αποτελεί ένα από τα δύο κυρίαρχα πολιτικά κόμματα στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, μαζί με τη Νέα Δημοκρατία. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. υπηρέτησε ως κυβέρνηση της Ελλάδας από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Ιούλιο του 2019, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.
Από την άλλη πλευρά υπάρχει ένα βιβλίο που είναι το πιο αντιπροσωπευτικό για τις παθογένειες της Ελληνικής αριστεράς.
«Το κιβώτιο», του ‘Αρη Αλεξάνδρου είναι ένα έργο φαντασίας, ευανάγνωστο και συναρπαστικό σε όλα τα κεφάλαιά του, το οποίο περιγράφει την επικίνδυνη περιπέτεια μιας ομάδας επίλεκτων αγωνιστών να μεταφέρουν από την πόλη Α στην πόλη Β ένα κιβώτιο αγνώστων στοιχείων, από το περιεχόμενο του οποίου θα κριθεί η έκβαση της αποστολής. Το κιβώτιο φτάνει στον προορισμό του με μοναδικό επιζώντα τον ανώνυμο αφηγητή, που είναι και ο μοναδικός μάρτυρας της διεκπεραίωσης της επιχείρησης. Συνεπώς τίθεται από την αρχή θέμα της αξιοπιστίας του, που δεν την προστατεύει το πλούσιο αγωνιστικό του παρελθόν.
Έτσι υποχρεώνεται να απολογείται με επιστολές του απέναντι σε έναν ανακριτή που τον βλέπει μία φορά, και ο οποίος τελικά παραμένει άγνωστος και αγνώστων προθέσεων. Όπως στο «κιβώτιο», έτσι και στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνεται ένας αντιπροσωπευτικός κόσμος ανθρώπων και καταστάσεων μιας κυνικά αυτορυθμιζόμενης πολιτείας, όπου τα επισφαλή κίνητρα των οπαδών της κρύβονται με επιμέλεια πίσω από τον μανδύα της αφοσίωσης και της υστεροβουλίας, ενώ καταγράφεται η κυρίαρχη νοοτροπία, σιωπηρά υποταγμένη στον πολιτικό αμοραλισμό.
Αν στο «κιβώτιο» τα μηνύματα είναι τραγικά, στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρα κωμικά. Αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να παρέμβει, ο «Θεός» της Ελληνικής αριστεράς θα εκτιμούσε στο μέλλον, την στάση εκείνου που σταμάτησε τον εξευτελισμό.