Η έκρυθμη κατάσταση στα πολεμικά μέτωπα της Μέσης Ανατολής, οι βασικές αιτίες έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, ο ρόλος των ΗΠΑ και τα σενάρια μιας γενικευμένης σύρραξης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης του καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτή της Ν.Δ. στην Α’ Αθηνών, Άγγελου Συρίγου στον Αθήνα 9,84 και στον δημοσιογράφο, Δημήτρη Τζιβελέκη.
Ο κ. Συρίγος, εκτίμησε ότι η πλέον κρίσιμη χρονική στιγμή για να υπάρξει χτύπημα του Ισραήλ κατά του Ιράν είναι το «βουβό» διάστημα μεταξύ των αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου και του Ιανουαρίου, όταν δηλαδή θα αναλάβει καθήκοντα ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ.
Από αυτήν την ραδιοφωνική συνάντηση στο πλαίσιο της εκπομπής «Ο επισκέπτης της έβδομης μέρας», δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν οι αναφορές σε θέματα της τρέχουσας εγχώριας πολιτικής επικαιρότητας, όπως οι εσωκομματικές αντιδράσεις στη ΝΔ με αφορμή τις ερωτήσεις βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος προς υπουργούς τις οποίες χαρακτήρισε «θετικές» καθώς- όπως επεσήμανε « επιτέλους οι βουλευτές μπαίνουν στη λογική να κάνουν πιο επιθετικές ερωτήσεις». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «ένας πρωθυπουργός δεν αμφισβητείται ούτε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ούτε από οποιονδήποτε παρά μόνο αν χάσει τις εκλογές».
Παράλληλα, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο συνεργασιών σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ σε επόμενες εκλογές, ο κ. Συρίγος εξέφρασε την άποψη ότι «το ΠΑΣΟΚ θα ήταν μια πολύ καλή περίπτωση» καθώς -κατά τον ίδιο- «υπήρξε μια εξαιρετική συνεργασία την περίοδο 2012-2015 που κράτησε τη χώρα πάνω από το νερό».
«Το Ισραήλ μπορεί να χτυπήσει οποιαδήποτε στιγμή»
«Το Ισραήλ φοβάται το Ιράν διότι είναι ένα μεγάλο κράτος και ορκισμένος εχθρός του ενώ κατά την αντίληψη του Ιράν, το Ισραήλ δεν θα πρέπει να υπάρχει στον χάρτη. Από την άλλη, το Ισραήλ απαντά με υπέρμετρα σκληρό τρόπο στις επιθέσεις που δέχεται. Το πρόβλημα εντείνεται λόγω των αμερικανικών εκλογών. Συνήθως, η Αμερική είχε κυρίαρχο ρόλο στη Μέση Ανατολή. Μπορεί να έχουν μειωθεί οι δυνατότητές της, αλλά ο ρόλος της παραμένει ισχυρός. Η θητεία του Μπάιντεν ολοκληρώνεται και αυτό τον μετατρέπει σε «κουτσή πάπια» που δεν μπορεί να κάνει πολλά. Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά δύσκολη φάση όπου το Ισραήλ βλέπει τις αμερικανικές εκλογές, θέλει πολύ να χτυπήσει το Ιράν αλλά με προσοχή γιατί δεν επιθυμεί να τις επηρεάσει. Ουσιαστικά, το Ισραήλ μπορεί να χτυπήσει οποτεδήποτε. Θεωρώ πιο κρίσιμη στιγμή να συμβεί κάτι τέτοιο από τις 5 Νοεμβρίου, όταν θα πραγματοποιηθούν οι αμερικανικές εκλογές μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου που αναλαμβάνει καθήκοντα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Πάντως, ο ξένος Τύπος αναφέρει διαρκώς ότι οι Ισραηλινοί θα χτυπήσουν πριν από τις αμερικανικές εκλογές. Κάτι τέτοιο θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις εκλογές των ΗΠΑ».
«Μέχρι στιγμής δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα μεταναστευτικών ροών από τη Λωρίδα της Γάζας»
«Μέχρι στιγμής η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα από τη Λωρίδα της Γάζας. Όμως, αν συνεχιστεί αυτή τη κατάσταση, θα υπάρξει πρόβλημα από τον Λίβανο καθώς πολλοί Σύροι πρόσφυγες μπορεί να επιλέξουν να έρθουν στην Ευρώπη. Πιθανότατα να φτάσουν καραβιές στην Κύπρο αλλά και μέσω Τουρκίας να επιχειρήσουν έρθουν στα βορειοανατολικά νησιά του Αιγαίου. Εκεί, υπάρχει η Ακτοφυλακή και η Αστυνομία που παίρνουν τα μέτρα τους».
«Το ότι συζητάς με την Τουρκία δεν σημαίνει ότι διαπραγματεύεσαι ή ότι εκχωρείς εθνική κυριαρχία»
«Πρέπει να κρατάμε πάρα πολύ μικρό καλάθι. Οι θέσεις των δυο πλευρών απέχουν όσο ο ουρανός με τη γη. Το πιο σημαντικό είναι η αύξηση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, με την Τουρκία να υποστηρίζει πως οτιδήποτε άλλο πέραν των 6 μιλίων, είναι casus belli. Είναι σαφές ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει πολύ καλό κλίμα, όπως αποτυπώνεται και από την έλλειψη παραβιάσεων του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου των 10 μιλίων. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μπροστά μας μια ευκαιρία να συζητήσουμε και να δούμε που βρίσκεται η κάθε πλευρά για τα θέματα που εκείνη θεωρεί ότι πρέπει να αχθούν στο Διεθνές Δικαστήριο. Το ότι συζητάς, δεν σημαίνει ότι διαπραγματεύεσαι ή ότι εκχωρείς εθνική κυριαρχία. Από τη στιγμή που η Τουρκία θα θέσει ως θέμα οτιδήποτε άλλο πέραν της οριοθετήσεως υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, διακόπτεται επί τόπου ο ο διάλογος».
«Ο Μητσοτάκης είναι μονόδρομος, είναι ο πιο σοβαρός ηγέτης κόμματος»
«Ο ρόλος του βουλευτή είναι να ρωτάει και πρωτίστως την κυβέρνηση τι κάνει σε κάποια θέματα. Βλέπω θετικά της ερωτήσεις βουλευτών της ΝΔ προς υπουργούς. Χαίρομαι που επιτέλους μπαίνουν στη λογική να κάνουν πιο επιθετικές ερωτήσεις διότι υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούμε να τα κρύβουμε κάτω από το τραπέζι. Ένας πρωθυπουργός δεν αμφισβητείται ούτε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ούτε από οποιονδήποτε παρά μόνο αν χάσει τις εκλογές. Αυτή τη στιγμή δεν αμφισβητεί κανείς τον πρωθυπουργό, είναι μονόδρομος ο Μητσοτάκης, είναι ο πιο σοβαρός ηγέτης κόμματος. Δεν υπάρχει κάποιος άλλος να μπορέσει να πάρει τη χώρα στα χέρια του. Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι ενδεχομένως να στεναχωριούνται. Θέλουμε να υπάρχουν εναλλακτικές για να μπορούν να γίνονται και συγκρίσεις».
«Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο»
«Έχουμε εκλογικό νόμο. Δεν χρειάζεται να τον αλλάξουμε. Άλλωστε, για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να υπάρχει ειδική πλειοψηφία 180 βουλευτών που εκτιμώ ότι δεν θα προκύψει. Δεν χρειάζεται να φαίνεται στον κόσμο ότι παίζεις με τον εκλογικό νόμο για να ταιριάζει περισσότερο σε εσένα ώστε να κερδίσεις τις εκλογές».
«Ενδιαφέρουσα η συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ»
«Σε ένα ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών , σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ, πάντοτε στρέφεσαι σε εκείνον με τον οποίο έχεις την μεγαλύτερη ταύτιση απόψεων. Αυτό αποδεικνύεται όχι από την δήθεν ιδεολογία αλλά από το ποιοι ψηφίζουν τα περισσότερα νομοσχέδια που φέρνεις στη Βουλή και αυτά δεν είναι κόμματα δεξιότερα της ΝΔ. Με το ΠΑΣΟΚ, προς μεγάλη μου έκπληξη, υπήρξε μια εξαιρετική συνεργασία την περίοδο 2012-2015 που κράτησε τη χώρα πάνω από το νερό. ΄Ήταν μια ενδιαφέρουσα συγκυβέρνηση. Υπήρχε η αίσθηση του εθνικού καθήκοντος και του εθνικού συμφέροντος σε πολλές περιπτώσεις, το να κάνεις ότι καλύτερο μπορείς για να σώσεις τη χώρα. Το ΠΑΣΟΚ θα ήταν μια πολύ καλή περίπτωση αλλά είναι πολύ νωρίς να το συζητάμε».
«Υποτιμητικό να συζητάμε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας »
«’Έχουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας αυτή τη στιγμή και είναι υποτιμητικό , ενώ η θητεία της κ. Σακελλαροπούλου δεν έχει λήξει ακόμα, να αναφερόμαστε σε άλλα πρόσωπα».