Η φωνή στην ηχογράφηση ήταν ήρεμη και ακριβής καθώς μετέδιδε ένα μήνυμα φρίκης. «Υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων εγκλημάτων κατά του λαού μας, υπό το πρίσμα του οργίου της κατοχής και της άρνησης των διεθνών νόμων και ψηφισμάτων, και υπό το πρίσμα της αμερικανικής και δυτικής υποστήριξης, αποφασίσαμε να βάλουμε ένα τέλος σε όλα αυτά», είπε ο ομιλητής, που βιντεοσκοπήθηκε καλυμμένος από σκιές, «ώστε ο εχθρός να καταλάβει ότι δεν μπορεί πλέον να γλεντάει χωρίς να λογοδοτεί».
Η φωνή που ακούγεται στο βίντεο, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ώρες μετά την επίθεση του Σαββάτου στο Ισραήλ, φέρεται να ανήκει στον Μοχάμεντ Ντέιφ, Διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς και εγκέφαλο της εισβολής. Η μαζική επιδρομή τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου σκότωσε εκατοντάδες ανθρώπους στο Ισραήλ, άφησε περισσότερους από 2.000 Ισραηλινούς τραυματίες και οδήγησε την επί δεκαετίες εκστρατεία του Ντέιφ κατά του εβραϊκού κράτους σε ένα νέο βάναυσο και απρόβλεπτο επίπεδο.
Ακόμη και την ώρα που μεταδιδόταν το μήνυμά του, εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς παραβίαζαν τον συνοριακό φράχτη μεταξύ της αποκλεισμένης Λωρίδας της Γάζας και του ισραηλινού εδάφους, εξαπλώνοντας σε όλο το νότιο Ισραήλ υπό την κάλυψη χιλιάδων ρουκετών.
Για τον Ντέιφ, του οποίου το ψευδώνυμο που σημαίνει «επισκέπτης» -θεωρείται ως αναφορά στην πρακτική των Παλαιστίνιων μαχητών να περνούν κάθε νύχτα στο σπίτι ενός διαφορετικού συμπατριώτη τους, προκειμένου να αποφεύγουν τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες-, η επίθεση ήταν η πιο τολμηρή και θανατηφόρα μέχρι στιγμής.
Κυνηγημένος από το Ισραήλ για δεκαετίες, σχεδόν σκοτώθηκε σε μια αεροπορική επιδρομή πριν από 20 χρόνια που φέρεται να τον άφησε σε αναπηρικό καροτσάκι αφού έχασε ένα χέρι και ένα πόδι. Η ικανότητα του Ντέιφ να ξεγελά τον στρατό του Ισραήλ σκοτώνοντας στρατιώτες και αμάχους του έχει εξασφαλίσει τον σεβασμό των Παλαιστινίων μαχητών.
Με τον ισραηλινό στρατό να φαίνεται να αιφνιδιάζεται, ο Ντέιφ εκτοξεύτηκε στα υψηλότερα κλιμάκια της παλαιστινιακής ηγεσίας, επισκιάζοντας τους αντιπάλους του στη Φατάχ, την πιο μετριοπαθή παράταξη που ευνοείται από τη Δύση, και τους ομολόγους του στη Χαμάς, που θεωρείται τρομοκρατική ομάδα από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ισραήλ, γράφουν οι Financial Times.
«Ακόμη και πριν από αυτό, ο Ντέιφ ήταν σαν μια ιερή προσωπικότητα και πολύ σεβαστός τόσο εντός της Χαμάς όσο και από τους Παλαιστίνιους», δήλωσε ο Mkhaimar Abusada, καθηγητής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Al-Azhar στη Γάζα. Η μεγαλύτερη επιχείρησή του εναντίον του Ισραήλ θα τον έχει πλέον μετατρέψει σε μια μορφή «σαν θεό για τους νέους», πρόσθεσε.
Σε συνεντεύξεις τους, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αναλυτές, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων που γνώριζαν τον Ντέιφ πριν εξαφανιστεί στη σκιά της παλαιστινιακής μαχητικότητας, περιέγραψαν έναν ήσυχο, έντονο άνθρωπο που δεν ενδιαφερόταν για τις εσωτερικές αντιπαλότητες των παλαιστινιακών φατριών. Αντίθετα, είπαν, ήταν αποφασισμένος να αλλάξει τη φύση της ισραηλινοαραβικής σύγκρουσης και να χρησιμοποιήσει τη βία ως μέσο για να το πετύχει. «Θα πρέπει να πολεμήσετε τους Ισραηλινούς μέσα στο Ισραήλ και να γκρεμίσετε τη φαντασίωσή τους ότι μπορούν να είναι ασφαλείς στην κατεχόμενη γη», δήλωσε ένας Παλαιστίνιος μαχητής που έγινε πολιτικός μεσαίου επιπέδου και γνώρισε τον Ντέιφ στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
«Ο Ντέιφ προσπάθησε να ξεκινήσει τον δεύτερο πόλεμο της ισραηλινής ανεξαρτησίας», δήλωσε ο Εγιάλ Ρόζεν, συνταγματάρχης των εφέδρων του ισραηλινού στρατού, ο οποίος σε προηγούμενο ρόλο επικεντρώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας. «Ο κύριος στόχος είναι -με βήματα- να καταστρέψει το Ισραήλ. Αυτό είναι ένα από τα πρώτα βήματα – αυτό είναι μόνο η αρχή».
Ο Ντέιφ, πρώην κατασκευαστής βομβών και αρχιτέκτονας ενός δεκαετούς προγράμματος για την διάνοιξη ενός δικτύου σηράγγων κάτω από τη Γάζα, γεννήθηκε Mohammed Diab Ibrahim al-Masri στον προσφυγικό καταυλισμό Khan Younis κατά τη δεκαετία του 1960, σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο που γνωρίζει τον φάκελό του.
Η Γάζα βρισκόταν τότε υπό αιγυπτιακό έλεγχο και ο Ισραηλινός αξιωματούχος που γνωρίζει τον φάκελό του στην υπηρεσία πληροφοριών Shin Bet δήλωσε ότι είτε ο θείος του είτε ο πατέρας του είχαν λάβει μέρος στις σποραδικές επιδρομές ένοπλων Παλαιστινίων τη δεκαετία του 1950 στην ίδια έκταση γης που διείσδυσαν οι μαχητές του Ντέιφ το Σάββατο.
Τόσο λίγα είναι γνωστά γι’ αυτόν που ακόμη και το όνομά του αποτελεί μυστήριο. Άνθρωποι που τον γνώριζαν τη δεκαετία του 1980 λένε ότι ακόμη και τότε χρησιμοποιούσε το όνομα Ντέιφ, ενώ άλλοι είπαν ότι τον γνώριζαν με το όνομα της γέννησής του. Μόνο μια φωτογραφία του υπάρχει στη δημοσιότητα.
Όταν γεννήθηκε η Χαμάς στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ο Ντέιφ ήταν γύρω στα 20. Περίπου εκείνη την εποχή, ο Γκαζί Χαμάντ, που σήμερα είναι μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, μοιραζόταν ένα κελί φυλακής με τον Ντέιφ, αφού φυλακίστηκαν από τους Ισραηλινούς.