Του Βασιλη Ταλαμαγκα
Παρα τις θριαμβολογίες των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων η πρόσφατη δημοσιευθείσα έκθεση του ΔΝΤ έχει πολλά αξιοπρόσεκτα σημεία .
Οι αναφορές για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες . Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου παρουσίασε τα συμπεράσματά του σκιαγραφώντας μια ελληνική οικονομία με σχετικά ευνοϊκές βραχυπρόθεσμες προοπτικές, αλλά και με πολύ σημαντικές προκλήσεις για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης, βιώσιμης ανάπτυξης.
Εν μέσω παγκόσμιας θύελλας με το θέμα των δασμων , η ετήσια έκθεση του ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι η σταδιακή μείωση της στήριξης από το Ταμείο Ανάκαμψης και οι εναπομένουσες διαρθρωτικές αδυναμίες καθιστούν επιτακτική τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσοχής, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της ανάπτυξης και η μακροπρόθεσμη σταθερότητα της χώρας.
Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ θα παραμείνει υψηλή, στο 2,1% για το 2025. Κύριος μοχλός αυτής της δυναμικής παραμένουν οι επενδύσεις, οι οποίες ενισχύονται σημαντικά από τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας .
Στο μέτωπο του πληθωρισμού, το Ταμείο εκτιμά ότι, με τη σταθεροποίηση των παγκόσμιων τιμών ενέργειας, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή αναμένεται να συνεχίσει την πτωτική του πορεία. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός (που εξαιρεί ενέργεια και τρόφιμα) προβλέπεται να είναι πιο επίμονος, κυρίως λόγω των πληθωριστικών πιέσεων στις υπηρεσίες και της αύξησης των μισθών.
Όταν το ΔΝΤ μιλάει για επιμονή του πληθωρισμού που αφορά την μεγάλη μάζα κατανοεί κανείς την δυσκολία της κατάστασης κυρίως με το θέμα της ακρίβειας .
Το ΔΝΤ αξιολογεί επίσης τους κινδύνους για τις προοπτικές ανάπτυξης ως «ισορροπημένους» και εξωγενείς, ξεχωρίζοντας κυρίως:
την οικονομική επιβράδυνση της ανάπτυξης στις μεγάλες χώρες της ευρωζώνης,
την επιδείνωση περιφερειακών συγκρούσεων και
την παγκόσμια πολιτική αβεβαιότητα.
Το ΔΝΤ μιλαει για την δημοσιονομική εξυγίανση, χάρη στα έσοδα και τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις κατά της φοροδιαφυγής. Το Ταμείο συστήνει τη διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων άνω του 2% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα για περαιτέρω ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους.
Αναγνωρίζοντας τις επενδυτικές ανάγκες (πράσινη μετάβαση, ενεργειακή ασφάλεια), συστήνει την προτεραιοποίηση των δημόσιων επενδύσεων, τη βελτίωση της αποδοτικότητας των κοινωνικών δαπανών και τη συγκράτηση των δαπανών, ειδικά σε συντάξεις και μισθούς του δημόσιου τομέα.
Εν κατακλείδι για ότι αφορά το «σκληρο» ΔΝΤ η Ελλάδα αντιμετωπίζει την δύσκολη οικονομική κατάσταση κάνοντας τα βήματα που πρέπει . Αν όμως το ΔΝΤ μιλαει για τις συγκεκριμένες κινήσεις κατανοεί εύκολα κάποιος ότι οι δυσκολίες , κυρίως στα θέματα της ακρίβειας, για την μεγάλη μαζα των πολιτών είναι τεράστιες . Θυμίζει την γνωστή ρήση που έμεινε στην ιστορία «οι αριθμοί ευημερούν και οι άνθρωποι πεθαίνουν ….»