Το έργο του Κτηματολογίου, μιας επένδυσης πολλών χαμένων κονδυλίων, είναι δεδομένο ότι έχει καθυστερήσει εξαιρετικά για τρεις δεκαετίες.
Η άποψη του Μάνου Κρανίδη, Υποψήφιου δημάρχου Χαλανδρίου, πολιτικού μηχανικού ΕΜΠ-MSc, μέλους διοικητικού συμβουλίου της ΠΟΜΙΔΑ.
Σήμερα, όμως, είμαστε ακόμη στη φάση δήλωσης και έναρξης νέων κτηματολογικών γραφείων εκατομμυρίων ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων που αφορούν ακίνητα στο 90% της χώρας, κυρίως σε περιοχές της περιφέρειας. Γι’ αυτό οι ιδιοκτήτες που δεν τα έχουν δηλώσει πρέπει να σπεύσουν άμεσα και να προλάβουν τις τελευταίες προθεσμίες. Βέβαια, και το κράτος και η αρμόδια εταιρεία οφείλουν να ενισχύσουν σημαντικά το χρηματοδοτικό εύρος για την ενημέρωση και την επικοινωνία τους, να εντοπίσουν γιατί δεν γίνονται δηλώσεις και να λάβουν σχετικά απλές και έξυπνες πρωτοβουλίες. Η επιβολή προστίμου μη δήλωσης, που πήρε παράταση για όλο το 2023, είναι ένα μέτρο τελευταίας καταφυγής και μη αποτελεσματικό. Σε κάθε περίπτωση, οι ιδιοκτήτες οφείλουν άμεσα να δηλώσουν τα δικαιώματά τους, γιατί μετά τη λειτουργία του κτηματολογικού γραφείου υπάρχει μεν επταετής περίοδος δήλωσης, αλλά με μια διαδικασία διόρθωσης κοστοβόρα και χρονοβόρα, ενώ ενδεχομένως η κυβέρνηση να έχει δείξει την πρόθεσή της να επιβληθεί σχετικό πρόστιμο.
To Κτηματολόγιο είναι ένα κορυφαίο εργαλείο προστασίας, όχι υφαρπαγής, της ιδιοκτησίας και για την βιώσιμη, σωστή ανάπτυξη της χώρας. Αλλωστε, τα τελευταία τέσσερα έτη είναι εξαιρετικά θετική η ανάπτυξη πολλών και χρήσιμων ψηφιακών online εφαρμογών στο Κτηματολόγιο, με πιο πρόσφατη τη νέα πλατφόρμα καταχώρισης συμβολαίων-πράξεων, ένα μεγάλο πρόβλημα για την ομαλή λειτουργία της κτηματαγοράς, αφού μια καταχώριση, για να ολοκληρωθεί, παίρνει μήνες!
Επίσης, για πολλές περιοχές έχει λήξει η προθεσμία άσκησης δικαστικής προσφυγής κατά της περιέλευσης στο ελληνικό Δημόσιο των ακινήτων «Αγνώστου ιδιοκτήτη» που οι ιδιοκτήτες τους δεν τα δήλωσαν στο Κτηματολόγιο, για οποιονδήποτε λόγο, ή τα δήλωσαν με σοβαρά σφάλματα. Ο αριθμός τους φτάνει τις δεκάδες χιλιάδες. Με τη μεταβίβασή τους στο ελληνικό Δημόσιο και στην ΕΤΑΔ ελλοχεύει ο κίνδυνος της απαξίωσής τους, αφού έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές δομές για τη μαζική αξιοποίηση ακινήτων. Υπάρχει, όμως, μια «προφανής λύση». Εδώ εστιάζει και η πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), να παραχωρηθεί η κυριότητα των ακινήτων «Αγνώστου ιδιοκτήτη» απευθείας στους δήμους για αξιοποίηση, λύνοντας χρόνια προβλήματα τοπικών αναγκών υποδομών, αναπτύσσοντας την κοινωνική κατοικία για ευάλωτους συμπολίτες μας (χαμηλού εισοδήματος, φοιτητές, ανέργους, ΑμεΑ κ.λπ.). Ενα πρόγραμμα με σωστές προδιαγραφές και χρονοδιάγραμμα.
Εν κατακλείδι, το έργο του Κτηματολογίου, έστω και τώρα, πρέπει να προχωρήσει στη τελική του κρίσιμη φάση με μεγάλη αποτελεσματικότητα, ώστε να αποτελέσει, σε πλήρη μορφή του, ένα εργαλείο σωστής ανάπτυξης. Είναι, σήμερα, ίσως η τελευταία ευκαιρία για άμεση ορθή υλοποίησή του. Ας ξεκινήσει, λοιπόν, η διαρκής ενημέρωση, η καταχώριση όλων των δικαιωμάτων και η διαδικασία παραχώρησης των «ορφανών» ακινήτων στους δήμους ως η «προφανής λύση» για την αξιοποίησή τους!