Τρεις κορυφαίες συναντήσεις – μια γιορτή για το θέατρο διοργανώνει το Εθνικό Θέατρο, από τις 3 έως τις 7 Απριλίου, φιλοξενώντας στο κτήριο Τσίλλερ και στο Σχολείον της Αθήνας «Ειρήνη Παπά» τρεις παράλληλες εκδηλώσεις: το 3ο Showcase, το Συνέδριο του Δικτύου European Theatre Convention και τη Συνάντηση της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
180 επαγγελματίες του θεάτρου, καλλιτεχνικοί/ές διευθυντές/ριες, σκηνοθέτες/ιδες, δραματουργοί, υπεύθυνοι/ες διεθνών σχέσεων, επιμελητές/τριες, κριτικοί και θεωρητικοί από 42 χώρες του κόσμου και από 88 διαφορετικούς θεατρικούς οργανισμούς θα συναντηθούν στην Αθήνα, στον τόπο γέννησης του θεάτρου, για να μιλήσουν την παγκόσμια γλώσσα που συνιστά το θέατρο.
Στόχος της συνάντησης είναι η ενίσχυση ενός θεμελιώδους στοιχείου των κοινωνιών μας, του συμπράττειν, η δημιουργία ενός κοινού χώρου συζήτησης, συλλογικού προβληματισμού αλλά και συνδιαμόρφωσης ενός καλύτερου μέλλοντος για το θέατρο, την τέχνη και την κοινωνία, καθώς και η ανάδειξη της ελληνικής θεατρικής σκηνής, στο πλαίσιο μιας πολύτιμης ευκαιρίας εξωστρέφειάς της.
Διεθνές Συνέδριο του Δικτύου European Theatre Convention
«Αντιστάσου Θέατρο, Αντιστάσου! Κράτα τη Φλόγα Ζωντανή» («Thrive Theatre Thrive! Keep the Flame Alive») είναι ο τίτλος του Διεθνούς Συνεδρίου του European Theatre Convention, του μεγαλύτερου δικτύου για τα θέατρα της Ευρώπης, μέλος του οποίου είναι το Εθνικό Θέατρο από τον Μάιο του 2022.
Στο συνέδριο το παρών θα δώσει η Εκτελεστική Διευθύντρια της ETC, Heidi Wiley, ενώ μεταξύ των ομιλητών είναι οι: ο Θεόδωρος Τερζόπουλος, Σκηνοθέτης και Ιδρυτής του θεάτρου «Άττις», η Κατερίνα Ευαγγελάτου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, ο Jeffrey Eric Jenkins, Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Θεάτρου, η Claudia Belchior, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ETC και η Pr. Dr. Shuyan Liu, Καθηγήτρια στον τομέα της Παγκόσμιας Ψυχικής Υγείας. Μέσω διαδικτύου θα παρέμβουν ο Milo Rau, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ της Βιέννης “Free Republic of Vienna” και η Oleksandra Matviichuk, Δικηγόρος υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επικεφαλής του Κέντρου Πολιτικών Ελευθεριών και αποδέκτης του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης (2022).
Το συνέδριο απευθύνεται στα θέατρα-μέλη του δικτύου και πραγματοποιείται κάθε έξι μήνες σε διαφορετική χώρα της Ευρώπης. Φέτος, το Εθνικό Θέατρο θα λειτουργήσει ως τόπος ενότητας και στοχασμού γύρω από τα φλέγοντα ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα τον πολιτισμό και τα θέατρά μας, θέτοντας -μέσα από ένα ποικιλόμορφο τετραήμερο πρόγραμμα ομιλιών, συζητήσεων και εργαστηρίων- επείγοντα ερωτήματα όπως:
Πώς μπορούν τα θέατρά μας να υπερασπιστούν τις δημοκρατικές και ανθρωπιστικές αξίες το 2025;
Πώς μπορούν να παραμείνουν τα θέατρα ανθεκτικά, δημιουργικά και ελεύθερα μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις;
Μπορούν οι καλλιτεχνικές μας επιλογές να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση και να προστατεύσουν την ελευθερία των δημιουργών;
Τι είδους ηγεσία και συνθήκες εργασίας χρειάζονται τα θέατρά μας;
Ποια σχέση πρέπει να αναπτύξουν τα θέατρα με την επόμενη γενιά;
Πάνω απ’ όλα, πώς μπορούμε να παραμείνουμε προσιτοί και βιώσιμοι οργανισμοί που παράγουν ουσιαστικό καλλιτεχνικό έργο και αποτελούν πηγή ευημερίας για την κοινότητα και την κοινωνία μας;